Ziraat'ten 'Bilinmeyen isme 1,6 milyar dolarlık' kredi iddialarına yanıt

Bazı basın organlarında Ziraat Bankası'nın 1,6 milyar dolarlık bir krediyi ismi belli olmayan şirkete aktardığı iddia edildi. Söz konusu iddialara ilişkin açıklama yapan banka, Turkcell'in ortaklığının devam edebilmesi maksadıyla tesis edildiğini ve paranın ekim ayında tahsil edildiğini duyurdu.

Ülkemizde yayın hayatını sürdüren bazı medya kuruluşları, Ziraat Bankası'nın 1,6 milyar dolarlık kredisi 'ismi belli olmayan' bir şirkete aktardığını iddia etti. 

Söz konusu iddiaların ardından paranın Turkcell için tahsis edildiği ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine de bu kez paraların tahsil edemediğini iddia eden basın kuruluşlarına yanıt Ziraat Bankası'ndan geldi.

Söz konusu açıklamada, ''Çukurova Grubu’na, Turkcell İletişim A.Ş.’deki dolaylı hissedarlığı münasebeti ile Türk ortaklığının devam edebilmesi amacıyla tesis edildiği'' vurgulanırken, paranın sadece 17,5 milyon TL'sinin tahsil edildiği iddiaları da yalanlandı.

Ziraat Bankası, tartışmalara konu olan kredinin Ekim 2020'de tahsil edildiğini açıkladı.

Ziraat'ten 'Bilinmeyen isme 1,6 milyar dolarlık' kredi iddialarına yanıt

KREDİ 'YABANCIYA' DEĞİL TURKCELL'E GİTTİ

Bahse konu haberlerde ayrıca paranın Virgin Adaları'ndaki bir hesaba aktarıldığı iddia edilmişti. Oysa ki gerçek çok farklıydı. 

Ziraat Bankası'nın parayı adada bilinmeyen bir isme yatırdığı iddialarına ilişkin yayımlanan dekontta paranın Rusya merkezi Alfa grubundan hisseleri geri almak için Turkcell'e verildiği açıkça ifade ediliyor.

Bankadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Söz konusu kredi, kullandırıldığı tarihteki mevzuat, Bankamız uygulamaları, piyasa koşulları ve genel bankacılık teamülleri çerçevesinde tahsis edilmiş ve ülkemizin önemli varlıklarından olan Turkcell’deki Türk hissedarlığının korunması amacıyla kullandırılmıştır.

Şirketin çok uluslu ortaklık yapısı gereği ilgili tarihte çeşitli ülkelerde devam eden karmaşık davalar zincirinin çözülmesi ve hissedarlar arası uyuşmazlıkların giderilmesi ile kredinin geri ödenmesine ilişkin akışın sağlanabileceği öngörülmüştür.

Kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren hissedarlık yapısının güçlendirilerek, hissedarlar arası uyuşmazlıkların giderilmesinde yol alınmış, bunun sonucunda etkin yönetim yapısının tesisi ile ilgili kredi, Ekim 2020 tarihinde tahsil edilmiştir.”

Ziraat'ten 'Bilinmeyen isme 1,6 milyar dolarlık' kredi iddialarına yanıt ile ilgili etiketler Rusya Turkcell Ziraat Bankası Ödeme kredi Gazete tahsil iddia
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.