Zincirleme cinsel tacizle suçlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Tiyatroları'nda 'zincirleme cinsel taciz' skandalı patladı. Şehir tiyatrolarında görevli biri erkek, 3 oyuncu arasında patlak veren olay aslında 9 yıl öncesine dayanıyor. Yıllar sonra mahkemeye taşınan "zincirleme şekilde cinsel taciz eylemi" iddiasına ilişkin hakimin ne cevap vereceği ise merak ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda görev yapan oyuncular Nazife A.ile Mana A., erkek meslektaşları Uğur Arda A. tarafından defalarca cinsel tacize uğradıkları iddiası ile şikayetçi olmuştu.

Bundan 9 yıl önce yaşandığı belirtilen taciz skandalına ilişkin İstanbul Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz sanık Uğur Arda A. ile müştekiler Mana A. ve Nazife A. hazır bulundu. Tarafların avukatları ile İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden bir avukat da duruşmaya katıldı.

Duruşmada savunmasını veren sanık Uğur Arda A., 2012 yılındaki bir oyunda yönetmen tarafından verilen mizanseni yaptığı için müşteki Mana A.'nın rahatsız olup durumu oyunun yönetmenine ilettiğini anlatarak, A.'nın olayın üzerinden 9 yıl geçtikten sonra yaptığı şikayetin manidar olduğunu ileri sürdü.

Sanık Uğur Arda A., "Suçlamaların hepsini reddediyorum. Bu konuda savunma yaptığım için hicap duyuyorum. Şehir tiyatrolarında genel sanat yönetmenliğine aday olduğum bir dönemde bu şikayetlerin yapılması çok manidar. Bu beni maddi ve manevi zarara uğratmıştır. Müşteki Nazife A. ise birlikte çalıştığımız bir oyuna iki kez mazeretsiz gelmedi. Bu nedenle hakkında rapor tutulmasını istedim. Bu nedenle asılsız şikayette bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu meselenin Twitter'da yargı dağıtan müşteki avukatlarının 'hastag'i olmamasını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

SEYİRCİNİN GÖREMEYECEĞİ BİR AÇIDA TACİZ YAPTI İDDİASI

Duruşmada ifade veren müşteki Mana A. ise sanığın sahnedeyken, yönetmenin bilgisi dışında ve oyunda yer almayan bir hareketi seyircinin göremeyeceği bir açıda kendisine yönelik olarak 2 kez tekrarladığını ileri sürerek, şikayetçi olduğunu yineledi.

Diğer müşteki Nazife A. da bir oyun öncesi kuliste olduğunu, bu sırada birileriyle karşılaştıklarında merhabalaştıklarını ve sanık Uğur Arda A.'ya da merhaba dediği sırada, sanığın kendisini dudağının çok yakınından öptüğünü, kafasını çekmese sanığın neredeyse dudağının öpeceğini, bu nedenle rahatsız olduğunu iddia etti.

"İKİ ELİYLE BAŞIMDAN TUTUP, DUDAĞIMIN KENARINDAN ÖPTÜ"

Nazife A., daha sonra oyunun başladığını, yarım saat kadar sonra kısa bir ara verildiğinde perdenin arkasına gittiğini belirterek, "Bu esnada sanık Uğur Arda A., bana 'hişt hişt' diye seslendi. Bana doğru yürüdü ve el hareketiyle kendisine doğru yürümemi istedi. Yönetmen yardımcısı olduğu için oyunla ilgili bir şey söyleyecek sandım. İki eliyle başımdan tutup, dudağımın kenarından öptü. Neye uğradığımı şaşırdım, etrafıma baktım, çok sinirlendim, oradan ayrıldım. Kendimi çok kötü hissettim. Orada bir kapı vardı, kapıyı açtım, sanık biriyle konuşuyordu. 'Bana böyle davranamazsın' dedim. O da hiç unutmuyorum bana 'Sen bana hiçbir şey yapamazsın' dedi. Sahnedeki oyuna geri dönmek zorundaydım. Ama herkes bende bir tuhaflık olduğunu anladı. Sadece çok yakın bir arkadaşıma anlatabildim." ifadelerini kullandı.

YANLIŞ ANLAMA İMASI

O gün yaşadığı tacize ilişkin detayları anlatmayı sürdüren Nazife A. oyuna verilen kısa bir arada sanık Uğur Arda A.'nın yine yanına geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bana 'Seni öpmek istesem öperdim ama burada yapmazdım. Sen akıllı bir kadınsın, ben de akıllıyım. Bu olayı abartma' dedi. Sonra sanki aramızda bir şey yokmuş gibi elini omzuma atmaya çalıştı. Benden uzak durmasını söyledim."

Nazife A., durumu oyunun en yetkili kişisi olan A.İ,'ye anlattığını ancak A.İ'nin "Sen de benim gibi biraz mesafeli birisin. Arda biraz rahat biri. Sen yanlış anlamış olabilirsin" dediğini ileri sürerek sanıktan şikayetçi olduğunu tekrarladı.

ZİNCİRLEME ŞEKİLDE "CİNSEL TACİZ"LE SUÇLANIYOR

Savunmaların alınmasının ardından mahkeme, tanıkları dinlemek üzere duruşmayı başka bir tarihe erteledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Uğur Arda A.'nın, 2012 yılındaki bir oyunun provasında Mana A.'yı, 2019 yılında ise kuliste Nazife A.'yı taciz ettiği iddia ediliyor. İddianamede Uğur Arda A.'nın, zincirleme şekilde "cinsel taciz" suçundan hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Zincirleme cinsel tacizle suçlandı ile ilgili etiketler İBB şehir tiyatrosu zincirleme taciz
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.