Zina ne zaman suç olmaktan çıktı? Zinayı suç olmaktan kim çıkardı?

Zina ne zaman suç olmaktan çıktı? Zinayı kim suç olmaktan çıkardı sorularının yanıtı haberimizde. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla zina suç olmaktan çıkarılmıştı. Konuyla ilgili olan vatandaşlar, zina hakkında detayları merak ediyor.

Zina ne zaman suç olmaktan çıktı? Zina'yı Resmi Gazete'de yayınlanan kararla suç olmaktan çıkaran kimdi sorularının yanıtı haberimizde.

ZİNA NE ZAMAN SUÇ OLMAKTAN ÇIKTI?

ZİNA NEDİR?

Zina, aralarında evlilik bağı olmamasına rağmen yetişkin bir erkek ile yetişkin bir kadının kendi rızalarıyla yaptıkları cinsel birleşmeyi ifade eder. Zina yapan kişiye 'Zani' denir. Zina İslam dinine göre en büyük günahlardan biridir.

ZİNA NE ZAMAN ŞUÇ OLMAKTAN ÇIKTI?

1926 tarihli eski Türk Ceza Kanunu 440. Maddesinde kadınlar için, 441. maddesinde de erkekler için 'zina suçu'nu düzenliyordu. Fakat kadının zani sayılması yani zina suçu işleyen sayılması için sadece 'cinsel ilişki'nin yeterli sayılıyordu. Ancak bu erkek için 'kendi ikametinde veya diğer bir yerde başka bir kadınla herkesçe bilinecek surette ve karı-koca gibi yaşama' koşullarına bağlanıyordu!

Anayasa Mahkemesi'nin bu kanunun eşitliğe aykırı olduğu itirazı üzerine 23 Eylül 1996'da 441. maddeyi iptal etti. Mahkemenin verdiği 1 yıllık sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni düzenleme yapılmayınca zina erkekler için suç olmaktan çıktı. Ancak bu iptal üzerine bu kez zina sadece 'kadın suçu' haline gelmişti. Bu eşitsizliğe de itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi 23 Haziran 1998'de 440. maddeyi de iptal etti. Bu durumun sonunda zina suç olmaktan tamamen çıkarılmış oldu.

1998 yılında Anayasa Mahkemesi'nin zinayı suç sayan mevcut kanunları iptal etmesinin ardından yerine Meclis tarafından yeni düzenlemelerin yapılmaması ve "yeni düzenleme yapalım" girişimlerinin engellemesi AK Parti'nin bu durumun suçlusu gösterilmesine sebep oldu.

AK PARTİ ZİNANIN TEKRAR SUÇ SAYILMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNDU

AK Parti 2004 yılında ana muhalefet partisi ile anlaştığı metin üzerinde Türk Ceza Kanunu reformunu görüşürken AK Partili milletvekilleri zinanın tekrar suç sayılması için girişimlerde bulunmuş ancak dönemin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olan Deniz Baykal bu girişimin ihanet sayılacağını açıklamış ve AK Parti'nin bu girişimine engel olmuştu. Avrupa Birliği ise ana muhalefet partisinden yana bir tavır takınarak zinanın tekrar suç sayılmasının Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerine geçişini etkileyebileceğini duyurdu.

Zinanın suç sayılması için AK Parti ve ana muhalefet partisi olan CHP arasında uzlaşma sağlanamayınca 'zina'nın suç sayılması girişimden de vazgeçildi ve yeni Türk Ceza Kanunu 26 Eylül 2004'te resmen yasalaştı, 12 Ekim 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

ZİNAYI KİM SUÇ OLMAKTAN ÇIKARDI?

Zinanın suç sayılamayacağı kararının verildiği tarihlerde ise 55. hükümet iktidarda bulunuyordu. Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki 55. Hükümetin Aileden Sorumlu Devlet Bakanı ise Işılay Saygın idi.

 

 

 

Zina ne zaman suç olmaktan çıktı? Zinayı suç olmaktan kim çıkardı? ile ilgili etiketler TBMM zina
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.