Zekeriya Temizel kimdir?

CHP İmzir Milletvekili Zekeriya Temizel, CHP'nin Meclis Başkanı adayı oldu. İsmail Kahraman'ın görev süresi dolmak üzere. Gelecek hafta seçim yapılacak. Bundan dolayı TBMM Başkanı seçilecek. CHP, TBMM Başkanlığı için adayı Zekeriya Temizel oldu. Peki, Zekeriya Temizel kimdir? Detaylar haberimizde...

Cumhuriyet Halk Partisi, TBMM Başkanlığı için İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel'i aday gösterdi. Görev süresi dolan İsmail Kahraman'ın yerine TBMM Başkanı'nın kim olacağı merak konusu. CHP, TBMM Başkanlığı için adayı Zekeriya Temizel oldu. Peki, Zekeriya Temizel kimdir? CHP'nin meclis başkanı kim oldu? Detaylar haberimizde...

chp

İçtüzükteki 2 yıllık görev sınırlaması nedeniyle TBMM Başkanı, TBMM Başkanlık divanı üyeleri, grup başkanvekillikleri ve komisyon başkanlıkları için seçim heyecanı yaşanırken CHP TBMM Başkanlığı için adayını açıkladı. İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel CHP'nin TBMM Başkanı adayı oldu.

BAŞVURULAR 12 KASIM'DA

TBMM Başkanlığı seçimi için başvurular 12 Kasım’da başlayacak ve 16 Kasım saat 24.00’e kadar sona erecek. Meclis Başkanı seçimi ise 17-21 Kasım arasında gerçekleştirilecek. Dört tur üzerinde gizli oylama yapılacak. İlk iki turda 367, 3. turda 276 oy aranacak. Sonuç alınamazsa en fazla oy ala iki isim 4. tura kalacak. Bu turda en fazla oyu alan isim TBMM Başkanı seçilmiş olacak.

ZEKERİYA TEMİZEL KİMDİR?

Yaklaşan TBMM Başkanlığı seçimleri öncesi Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı belli oldu. Zekeriye Temizel, CHP'nin meclis başkan adayı oldu. Peki Zekeriye Temizel kimdir?

Zekeriya Temizel, 1948 yılında Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinin Çırdak köyünde doğdu. Sivas Lisesi'nde tahsil gördü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. 1971 senesinde de Maliye Bakanlığı'nda gelirler kontrolörü olarak çalışmaya başladı. Daha sonra AİTİA Maliye Enstitüsü'nde vergi muhasebesi ve Türk vergi sistemi konusunda dersler verdi. 1980-1982 yılları arasında da Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesi'nde lisansüstü eğitimini tamamladı.

1983'de de araştırma için bulunduğu Fransa'da çeşitli incelemelerde bulundu. 1984 yılında da Gelirler Genel Müdürlüğü'nde daire başkanlığına getirildi. 1993 senesinde de maliye bakanı müşaviri oldu. 1995 Türkiye genel seçimlerinde de Demokratik Sol Parti'den İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Bunun yanında Maliye Bakanlığı da yaptı. 6 Eylül 2014 tarihinde de Cumhuriyet Halk Partisi'nin meclisi üyeliğine getirildi. 2015 yılında yapılan seçimlerde de İzmir milletvekili odlu.

zeekriya

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN?

Meclis Başkanlığı seçiminin 17-21 Kasım tarihleri arasında yapılması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, öne çıkan tarihin 20 Kasım Pazartesi olduğu söylemişti.

TBMM BAŞKANLIK DİVANI

TBMM Başkanlık Divanı konumuzda, TBMM Başkanlık Divanını oluşumu, görev süresi, Meclis Başkanının görev ve yetkileri, TBMM’nin bilgi edinme ve denetim yollarını inceleyeceğiz. Önceki konumuzda TBMM’nin Görev Yetkileri konusunu işlemiştik. Sıradaki kpss coğrafya konumuz ise TBMM Başkanlık Divanı olacaktır.

TBMM BAŞKANLIK DİVANI

TBMM Başkanlık Divanı;
Meclis Başkanı

Başkanvekilleri

Katip üyeler

İdare amirlerinden oluşur.

TBMM Başkanlık Divanı, meclis üyeleri arasından seçilen üyelerden oluşur. Başkanlık Divanı, mecliste bulunan siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında katılmalarını sağlayacak şekilde kurulur. Siyasi parti grupları Meclis Başkanlığı için aday gösteremezler.

zekeriya_temizel

TBMM BAŞKANLIK DİVANI GÖREV SÜRESİ

Bir yasama yılı içinde 2 defa seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi 2 yıl, ikinci seçilenlerin görev süresi ise yasama döneminin sonuna kadardır. Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamaz.

MECLİS BAŞKANLIĞI

Meclis başkanlığı seçimi 4 turda ve gizli oy ile yapılır. 1. ve 2. turda üye tam sayısının 2/3 çoğunluğu ile, 3. turda salt çoğunluk ile, 4. turda ise en çok oy alan iki aday arasında yapılan seçimle en fazla oyu alan adayın kazanması yolu ile yapılır. 2001 Anayasa değişikliği ile seçimlerin 5 gün içerisinde bitirileceği hükmü getirilmiştir.

MECLİS BAŞKANI GÖREV VE YETKİLERİ

Meclisin temsili ve Meclis toplantılarına başkanlık edilmesi.
Cumhurbaşkanlığına vekillik etmek.
Tatil veya ara verme döneminde kendiliğinden veya 1/5 milletvekili isteği ile meclisi toplantıya çağırma.
Cumhurbaşkanı tarafından seçim yenileme kararı konusunda görüş belirtmek.
Seçim yenilenmesi kararının verilmesi durumunda geçici Bakanlar Kuruluna siyasi parti gruplarından alınacak bakan sayısını belirlemek.
Meclis sekreterine açılacak davada soruşturma izni vermek.
Meclisin kolluk ve yönetim hizmetlerini yönetmek.
Meclis tutanak dergisini denetlemek.
TBMM komisyonlarını denetlemek.

Zekeriya Temizel kimdir? ile ilgili etiketler CHP zekeriya temizel kimdir tbmm başkanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.