Zekat kimlere, ne zaman verilir? Diyanet'ten son dakika zekat açıklaması

Zekat kimlere, ne zaman verilir? gibi sorular, oruç ibadetinin idrak edildiği yaklaşan ramazan ayı ile beraber gündeme gelen sorulardan. Türkiye'de yaşanan coronavirüs salgını nedeniyle başlatılan yardım kampanyaları sonrası zekat verilebilir mi sorusu gündeme geldi. İşte Diyanet'in son dakika zekat açıklaması! Detaylar haberimizde..

Zekat kimlere, ne zaman verilir? Zekatın kimlere ve ne zaman verildiği Müslümanlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Diyanet'ten yapılan son dakika açıklamasına göre ülkemizde yaşanan salgın dolayısıyla başlatılan nyardım kampanyaları sonrası zekat verilmesi caiz mi? sorusu gündeme geldi. İşte zekat ne zaman verilir, Ramazan ayı haricinde zekat verilmesi doğru mudur sorlarının yanıtları...

Zekat kimlere verilir? Zekat ne zaman verilir?

ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?

Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 266).

Borçlu, kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimsedir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 268).
Yolda kalmış kimse, sürekli yaşadığı yerde malı bulunsa bile, çıktığı yolculukta parasız kalıp parasına ulaşma imkânı bulamayan, başka bir deyişle, parasızlıktan yolda kalmış ve memleketine dönemeyen kimsedir. Bu kimseye, malının bulunduğu yere dönmesine ve dönünceye kadarki ihtiyaçlarını gidermesine yetecek kadar zekât verilebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 43-46). Günümüzde yolcu olan kişi istediği zaman memleketindeki parayı banka kartı veya başka bir yöntemle alma imkânına sahipse ona zekât verilmez.

Zekat nedir, kimlere verilir, nasıl hesaplanır? İşte 10 soruda zekat


Diyanet İşleri Başkanlığı, "Zekatların bu günlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması caizdir" dedi.
Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Böylesi zor zamanlarda imkânı olan Mümin kardeşlerimizin yalnızca zekât vermekle yetinmeyip infak anlayışıyla hareket ederek Yüce Allah’ın kendisine lütfettiği malını başkalarıyla cömertçe paylaşması, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirecek, sıkıntıları hafifletecek, bela ve musibetlerin kalkmasına vesile olacak, toplumsal dayanışmaya büyük katkıda bulunacak, kuşkusuz malını bereketlendirecek, nefsini yüceltip arındıracak ve kalbini huzurla dolduracaktır.”

Zekat kimlere, ne zaman verilir? Diyanet'ten son dakika zekat açıklaması ile ilgili etiketler Diyanet İşleri Başkanlığı salgın zekat nedir zekat kimlere verilir diyanet zekat açıklaması diyanet işleri coronavirüs zekat açıklaması
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.