Zaur Gahramanov: Türkiye'nin doğalgaz maliyeti düşecek

SOCAR Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğalgaz rezervlerine dikkat çekerek, doğalgaz maliyetinin düşeceğini söyledi. Gahramanov, Türkiye'de ikinci PETKİM'i kurma konusunda 2018'de aldığı ancak rötar yapan yeni yatırımla ilgili de konuştu.

Türkiye'nin doğal gaz tedarik ettiği ülkelerle yaptığı sözleşmelerin bir kısmı biterken, bir kısmı da yakın bir tarihte bitecek. Yeni anlaşmalar için başta Azerbaycan, Rusya ve İran gibi ülkelerle masaya oturacak olan Türkiye'nin Karadeniz'de kendi rezervlerini bulması da önemli gelişme oldu.

Sabah gazetesinden Barış Ergin'in haberine göre yeni anlaşma için görüşmelerin devam ettiği Azerbaycan'ın enerji devi SOCAR'ın Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, "Doğal gazda fiyat düşüşü birçok değişkene bağlıdır. En etkili faktör ise arzın artması, kaynak ve tedarik imkânlarının çeşitlenmesidir. Yerli ve yenilenebilir kaynakların artması ve çeşitlenmesi ile Türkiye'nin doğal gaz maliyetinin düşmesini bekliyoruz. Karadeniz'deki rezerv keşfi gibi yeni rezervlerin işletime alınması da arzı artıracak, Türkiye'nin elini güçlendirecektir. Tüm bunlar fiyatların tüketici lehine değişmesinde etkili olabilecek etkenler. Pandemi şartları devam ettikçe kısa vadeli fiyat öngörüleri yapmak çok mümkün değil" şeklinde konuştu.

Türkiye'de ikinci PETKİM'i kurma konusunda 2018'de aldığı ancak rötar yapan yeni yatırım ile ilgili de konuşan Zaur Gahramanov, şunları kaydetti:

"BP ile Türkiye'ye ikinci Petkim'i kazandırmak için yeni bir petrokimya tesisi kurmayı planlıyorduk. Toplamda 2 milyar dolarlık bir yatırımdı.

Fakat BP petrokimya işinden çıkma kararı alınca şimdilik bu yatırımı ertelemek zorunda kaldık. Yatırım için başka şirketler ile de görüşüyoruz." 2022'de bu yeni yatırımın kararının da alınması bekleniyor.

 

Zaur Gahramanov: Türkiye'nin doğalgaz maliyeti düşecek ile ilgili etiketler Türkiye Zaur Gahramanov socar doğalgaz maliyet
GÜNÜN VİDEOSU

İzmir'de 5 kişiyi 'makas' atarken öldüren genç için istenen ceza belli oldu!

İzmir Menderes'te hafif ticari aracıyla makas atarak 5 kişinin ölümüne, 20 kişinin yaralanmasına neden olan Yusuf İslam Koçak'ın (19) 22,5 yıla kadar hapsi istendi.