Yusuf Halaçoğlu kimdir? Neden İYİ Parti'den istifa etti?

Yusuf Halaçoğlu kimdir? İYİ Parti kurucu üyelerinden ve İYİ Parti'nin kuruluşundan itibaren Genel Başkan Meral Akşener'in yanında olan Halaçoğlu görevinden istifa etti. Yusuf Halaçoğlu'nun istifa haberinin yayılmasıyla birlikte vatandaşlar, Yusuf Halaçoğlu'nun hayatını merak etmeye başladı. Yurttaşlar Yusuf Halaçoğlu'nun kişisel bilgilerini araştırmaya başladı. Peki Yusuf Halaçoğlu kimdir? Neden İYİ Parti'den istifa etti? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Yusuf Halaçoğlu kimdir? İYİ Parti kurucu üyelerinden ve İYİ Parti'nin kuruluşundan itibaren Genel Başkan Meral Akşener'in yanında olan Halaçoğlu görevinden istifa etti. Yusuf Halaçoğlu'nun istifa haberinin yayılmasıyla birlikte yurttaşlar, Yusuf Halaçoğlu'nun hayatını merak etmeye başladı. Vatandaşlar Yusuf Halaçoğlu'nun kişisel bilgilerini araştırmaya başladı. Peki Yusuf Halaçoğlu kimdir? Neden İYİ Parti'den istifa etti? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Yusuf Halaçoğlu kimdir? Neden İYİ Parti'den istifa etti?
MHP'den istifa ederek, İYİ Parti'nin kuruluşundan itibaren Genel Başkan Meral Akşener'in yanında olan Halaçoğlu, 26. Dönem’de İYİ Parti'nin Meclis'teki 5 milletvekilinden biriydi. Halaçoğlu, 24 Haziran'da yapılan seçimde partisinin listesinde milletvekili adayı olarak yer alamamıştı.

Halaçoğlu ile birlikte İYİ Parti Kurucu Üyesi Nevzat Bor, Kurucu Üye Özcan Yeniçeri de istifa ettiğini açıkladı.

"ŞEKİL DEĞİŞİMİNİN OLMAYACAĞINI GÖSTERMEKTEDİR"

Ortak basın toplantısında konuşan Halaçoğlu, “Sergilenen tavırlar Kurultay’da bir şekilde değişimin olmayacağını göstermektedir. Ben veya bir kişi üzerine oturan bir siyasi harekete karşı verdiğimiz mücadelenin aynının tekrarlandığını görmek bizi son derece üzmüştür. Türkiye'de partinin genel başkanının bulunmaz hint kumaşı olmasından bıktık. Akşener seçim kaybetti. Onun genel baskanlığında ısrar etmek, parti içi demokrasinin çalışmadığını gösterir.Bu sebeple böyle bir siyasi anlayış içinde olumlu bir sonuca ulaşmanın mümkün olmayacağına karar vermiş bulunuyoruz ve gerek partideki tüm görevlerimizden, gerekse İYİ Parti’den istifa ediyoruz” dedi.

"Hiçbir partiye geçmeyeceğiz" diyen Halaçoğlu, "MHP’ye geçmemiz düşünülemez bile. Ben Akşener'e hatalarını Afyon’da yüzüne söyledim. O gün bugündür konuşmuyoruz." ifadelerini kullandı.


YUSUF HALAÇOĞLU KİMDİR? KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?

Yusuf Halaçoğlu 1949 Adana doğumlu Türk tarihçi ve siyasetçidir. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin 24., 25. ve 26. dönem Kayseri milletvekilidir ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili’dir. 10 Mart 2017 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edilmiştir.,

GENÇLİĞİ VE KARİYERİ

Yusuf Halaçoğlu, 10 Mayıs 1949 tarihinde Adana’nın Kozan ilçesinde Mehmet Hilmi ve Hürü Halaçoğlu çiftinin çocuğu olarak doğdu. 1967 yılında liseyi bitirmesinin ardından 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünden Fırka-i İslâhiye ve Kozan isimli lisans tezini hazırlayarak mezun oldu. 1974 yılında mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi’nde Yeniçağ Tarihi Kürsüsü asistanı oldu.

1978 yılında XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda İskân Siyaseti adlı doktora tezi ile doktor oldu. 1982’de yardımcı doçentliğe, Nisan 1983’te ise Osmanlı İmparatorluğu’nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükseldi. 1983-84 öğretim döneminde bir yıl süreyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 41. maddesi uyarınca Elâzığ’da Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görev yaptı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümüne geçti. 20 Mart 1989’da XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar’da Bazı Osmanlı Şehirleri konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükseldi. Aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi.


1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığına tayin edildi, 17 Aralık 1990’da ise genel müdür yardımcılığına getirildi. Bu sırada, Osmanlı Arşivi’nin otomasyonunu başlattı. Bu görevinden 2 Mart 1992’de istifa etti ve Marmara Üniversitesi’ndeki görevine döndü. 26 Ağustos 1992 tarihinde rektör yardımcısı oldu. 23 Ekim 1992’de rektör vekili ve Kasım 1992’de tekrar rektör yardımcılığında bulundu. Bu görevini sürdürürken 21 Eylül 1993’te Türk Tarih Kurumu Başkanlığına getirildi. 23 Temmuz 2008’de, hâlen sürdürdüğü Gazi Üniversitesi’ndeki asli görevine iade edilmek üzere görevden alındı.

SİYASİ YAŞAMI

Halaçoğlu 28 Ocak 2011 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) katıldı ve 2011 Türkiye genel seçimleri’nde MHP Kayseri 1. sıra milletvekili olarak meclise girdi. Milletvekilliği döneminde Türkiye–Kırgızistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu saymanı ve Türkiye–İran parlamentolar arası Dostluk Grubu üyeliği yaptı. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri’nde tekrar MHP Kayseri milletvekili olarak meclise girdi. 12 Temmuz 2015 tarihinde MHP Grup Başkan Vekilliği görevinden alındı. Daha sonra İYİ Parti kurucuları arasında yer aldı.

İYİ PARTİ

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde bulunan bazı milletvekilleri ve parti üyeleri genel başkan Devlet Bahçeli'nin seçim başarısızlığını eleştirerek parti içerisinde sert bir muhalefet gösterdiler. Başta Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan gibi isimler MHP'yi olağanüstü kongreye götürmek için delege imzaları toplamaya başladı. Ancak hukuki nedenlerle olağanüstü kongreye gidemeyen Milliyetçi Hareket Partisi, Disiplin Kurulu'nun aldığı karar sonrasında Meral Akşener, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ gibi isimleri partiden ihraç etti.

Bunun üzerine başta kurucu üye olarak Meral Akşener, Koray Aydın; Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edilen 4 milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok; Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden merkez sağ kökenli İzmir milletvekili Aytun Çıray ve 200 kişilik kurucu üye ile 25 Ekim 2017 tarihinde İYİ Parti kuruldu. Kurucu üye listesinde Milliyetçi Hareket Partisi, Refah Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve Demokratik Sol Parti’de görev yapmış kişiler bulunmaktadır.

Yusuf Halaçoğlu kimdir? Neden İYİ Parti'den istifa etti? ile ilgili etiketler İYİ Parti istifa Meral Akşener Yusuf Halaçoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.