Yusuf Fahir Baba kimdir?

Yusuf Fahir Baba kimdir? Dün akşam Beyaz TV'de yayınlanan Beyaz Futbol programında çok konuşulacak anlara sahne oldu. Spor yazarı Ahmet Çakar son zamanlarda bulunduğu skor tahminleriyle gündem olmaya devam ediyor. Ahmet Hoca'nın son bombası ise Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin skor tahmini oldu. Sarı Lacivertli takımı derbilerde Yusuf Fahri Baba'nın koruduğu iddia edildi. Bu konuda araştırma yapan vatandaşlarımız için merak edilenleri derledik. Peki, Yusuf Fahir Baba kimdir? Ne zaman yaşadı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Spor yorumcusu Ahmet Çakar, Fenerbahçe'yi Yusuf Fahir Baba'nın koruduğunu iddia etti. Beyaz Futbol'da yine çok konuşulacak bir iddia gündeme geldi. Sarı Lacivertli takımı derbilerde Yusuf Fahri Baba'nın koruduğu iddia edildi. Ahmet Çakar ise program sırasında transa geçip Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin sonucunu bir kağıda yazdı. Tahmine kızan Gökmen Özdenak ise sonuç yazılı kağıdı yırtıp Çakar'a fırlattı. Peki, Yusuf Fahir Baba kimdir? Ne zaman yaşadı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

rR3Z9wxmSk6HzRd4op2lQw

YUSUF FAHİR BABA KİMDİR?

Yusuf Fahir Baba, Soyadı Kanunundan sonra Yusuf Fahir Ataer ismini almıştır.

İstanbul'un önde gelen Bektaşi babalarından olan Yusuf Fahir Ataer, Fenerbahçe'nin temeli sayılan Black Stockings futbol takımı oyuncularından biriydi.

YAŞAM ÖYKÜSÜ

Yusuf Fahir Baba 1891 yılında İstanbul'da doğdu. Kendisi Bandırmalızade şeyh Seyit Mustafa Haşim Baba'nın soyundan gelen Münip Efendi'nin oğludur. Bağlarbaşı'nda günümüzde mevcut olmayan bir Fransız okulundan mezun oldu. Aynı zamanda Kadıköy Feneryolu'ndaki Kuş Dili çayırında Abdülbaki Efendi dergahında şeyhlik yaptı. Babası da aynı dini anlayışının başka bir kolunun şeyhliğini yapıyordu. Yusuf Fahir Baba ilerleyen dönemlerinde İttihat ve Terakki'ye merak sardı ve kendisini yakinen tanıyan kişilerin anlatımına göre işgal yıllarındaki İstanbul'da Kuvâ-yi Milliye çatısı altında gizli olarak çalışan "Karakol Teşkilatı"nda görev aldı. Bunlarla birlikte tasavvuf ve dini müzikte çok sayıda kişiyi yetiştirdi. Öğrencileri arasından en tanınmış olanı ise Nezih Uzel'di. "Şâhım Ali Abâ’ya" diye başlayan ve Nezih Uzel tarafından bestelenen Bektaşi ilahisi, Yusuf Fahir Baba'ya ait eserlerdendir ve günümüz Türk müzik repertuvarında yer edinmiştir. Yusuf Fahir Baba Cumhuriyet döneminde Ater soyadını almış ve 1967 yılında İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Kendisine ait yazı dizilerinden oluşan Alevilik ve Bektaşilik Sırlarını İfşa Ediyorum adlında bir de kitabı vardır.

FUTBOL HAYATI

Üsküdar Bağarbaşı'daki Fransız okuluna devam ettiği yıllarda futbola merak sardı. Black Stockings'te futbola başladı. İlerleyen dönemlerde I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesindeki mitralyöz bölüğüne asker olarak alınınca futbolu bırakmak zorunda kaldı. Tarihçi Murat Bardakçı'ya göre kendisinin önceden tekke olan evi günümüzde Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun hemen yanı başındaydı. Geniş bir bahçeye sahip olan bu ev, 1950'li yıllarda yıktırılarak onun yerine dört katlı bir bina yapıldı. Yusuf Fahir Baba ise bu binanın üst katında yaşıyordu. Zamanla Stadyumun genişleme çalışmaları sonucunda Yusuf Fahir Baba'ya ait tekkenin geniş bahçesinin bir kısmı stadyumun içinde kaldı. Murat Bardakçı Habertürk'deki iki yazısında stadyumun Yusuf Fahir Baba tarafından korunduğunu, bu sebepten de Fenerbahçelilerin bu şeyhe saygısızlık yapmadıkları sürece Kadıköy'de Fenerbahçe'nin yenilmesinin zor olduğunu iddia etmiştir.

BLACK STOCKİNGS FUTBOL TAKIMI

1899 yılında Fenerbahçe'nin kurucularından Fazıl Hüsnü Kayacan ve arkadaşları tarafından kurulan Siyah Çoraplılar-Black Stockings futbol takımı, monarşi rejiminin baskıları sonucunda kapatılmış, daha sonra da 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübü altında yeniden faaliyete geçmişti. Fakat, bu kulüpte rejimin baskılarına fazla dayanamamıştı. Kadıköylü gençler tarafından oluşturulan bu kulüpler, ancak 1907 yılında sürekli faaliyete geçebilmiş ve Fenerbahçe Spor Kulübü ismini almıştır.

İşte Ahmet Çakar'ın skor tahmini...

AHMET ÇAKAR KİMDİR?

Ahmet Murat Çakar, 3 Ağustos 1962, İstanbul doğumlu, Türk hekim, eski hakem ve spor yorumcusudur.

Pek çok uluslararası maçı yönettikten sonra hakemliği bırakmış ve futbol yorumculuğuna başlamıştır. Şu anda yorumculuk görevinin yanı sıra asıl mesleği olan hekimliği de sürdürmektedir. Çakar ayrıca spor yazarlığı ve yarışma sunuculuğu da yapmaktadır. 1980 yılında İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra babasının mesleğini devam ettirmek için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi; doktor olarak göreve başladı. Çakar, hakemlik kariyeri boyunca 100'ün üzerinde uluslararası maç ve derbi karşılaşması yönetti. Avrupa Şampiyonası'nda üst düzey maç yönetmiş iki Türk hakeminden biridir. Ayrıca Şampiyonlar Liginde görev yapan üç Türk hakeminden birisidir (Diğerleri Oğuz Sarvan ve Cüneyt Çakır). 1997'de hakemlik kariyerini noktaladıktan sonra, gazete köşe yazarlığı ile radyo ve TV'de yorumculuk yapmıştır. 2001 ile 2004 yılları arasında Telegol programında yorumculuk yapan Ahmet Çakar, 25 Şubat 2004'te Mecidiyeköy'de Profilo Alışveriş Merkezi'nin arkasında bulunan hekimlik yaptığı sağlık ocağından çıkarken, vücuduna isabet eden beş kurşunla vurulmuştur.

Vurulma sebebi ve vuran kişiler belirlenememiştir fakat spor programlarında yaptığı yorumlardan kaynaklandığı sanılmaktadır. Taburcu olduktan sonra spor yorumculuğuna tekrar dönmüştür. Şu anda Sabah gazetesinde spor yazarlığı yapmaktadır. Beyaz TV'de futbol yorumculuğu yapmaktadır. atv'de yayınlanan Ahmet Çakar'la Zor Karar yarışmasında da sunuculuk yapmıştır. Daha önce ise FOX'ta yayınlanan Ahmet Çakar'la Şansa Bak adlı yarışma programını sunmuştur.

Show Tv'de Var Mısın Yok Musun adlı yarışmayı sunmuştur.Ayrıca 2009 yılında gösterime giren Kanal-İ-Zasyon isimli sinema filminde oynamıştır. Halen Beyaz Futbol programında yorumculuk yapmaktadır. Ayrıca Best FM'de her Pazartesi 16:00-17:00 arası futbol sohbeti ve yorumları yapmaktadır.

yusuf_fahir_baba

AHMET ÇAKAR'IN SKOR TAHMİNİ KIZDIRDI

Beyaz Futbol'da yine çok konuşulacak bir iddia gündeme geldi. Sarı Lacivertli takımı derbilerde Yusuf Fahri Baba'nın koruduğu iddia edildi. Ahmet Çakar ise program sırasında transa geçip Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin sonucunu bir kağıda yazdı. Tahmine kızan Gökmen Özdenak ise sonuç yazılı kağıdı yırtıp Çakar'a fırlattı.

Spor yazarı Ahmet Çakar son zamanlarda bulunduğu skor tahminleriyle gündem olmaya devam ediyor. Ahmet Hoca'nın son bombası ise Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin skor tahmini oldu.

Sarı Lacivertli takımı derbilerde Yusuf Fahri Baba'nın koruduğu iddia edilirken, Ahmet Çakar transa geçti. Bir süre sonra kağıdı kalemi eline alan Çakar, tahminini yazıp bir zarfa koydu ve Ertem Şener'e teslim etti.

Şener'den zarfı alan Sinan Engin "Skor bana çok mantıklı gelmedi. Benim hoşuma gitmedi" sözleri ile tepki gösterdi.

Gökmen Özdenak ise 3-1'lik tahminin yazdığı kağıdı yırtıp "Sen nasıl böyle bir skor yazabiliyorsun. Ayıp ayıp" deyip Ahmet Çakar'a fırlattı...

Yusuf Fahir Baba kimdir? ile ilgili etiketler yusuf fahir baba kimdir ne zaman yaşadı
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.