Yunus ve balinalar korona olabilir

Kanada’da yapılan bilimsel bir araştırma, deniz memelilerinin de atık sular yoluyla yeni tip koronavirüse yakalanabileceği tespit edildi. Buna göre yunus, balina ya da fok gibi memeli deniz canlılarında virüsün bulaşmasını kolaylaştıracak bir protein enzimi bulunuyor.

"The Daily Mail" gazetesinin haberine göre, Halifax Dalhousie Üniversitesinde yürütülen bilimsel çalışmada, balina, yunus, fok gibi deniz memelilerinin Kovid-19'a yakalanma ihtimali araştırıldı.

İncelemede, 36 deniz memelisinin genomları incelenirken bunlardan en az 15'inin Kovid-19 riski altında olduğu belirlendi.

Bilim insanları, deniz memelilerindeki "Angiotensin Dönüştürücü Enzim 2" (ACE2) adlı protein enzimlerinin salgına kapı araladığını ileri sürdü.

Deniz memelilerin virüse karşı insanlardan daha savunmasız olduğunu da ifade eden bilim insanları, nesli tükenmekte olan deniz canlılarının atık su yoluyla enfekte olabileceği konusunda yetkilileri uyardı.

Araştırma ekibinden Halifax Dalhousie Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı araştırma müdürü Graham Dellaire, deniz memelilerinin daha önce de yaşamlarını tehdit eden, karaciğer ve akciğer hasarına neden olan farklı Kovid-19 türlerine yakalandığını belirterek iddialarının ne derece ciddi olduğunu da ortaya koydu. 

Çalışma Science of the Total Environment dergisinde yayımlandı.

 

Yunus ve balinalar korona olabilir ile ilgili etiketler yunus balina fok Halifax Dalhousie Üniversitesi
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.