Yunanistan'dan müzakere günü tahrik

Türkiye’nin çözüm bekleyen duruşu karşısında masaya oturan Yunanistan’ın aynı gün Fransa’dan uçak alması “gerilim tarafında bir adım” olarak değerlendirildi. Yunanistan'ın uluslararası arenada adeta gerilimden beslenen mesajlar verdiği o görüşme ve görüntülere ilişkin çarpıcı ayrıntılar...

Türkiye'nin diyalog ve işbirliğinden beslenen tavrı sayesinde 5 yılın ardından yeniden başlayan istikşafi görüşmelerin 61'inci turu geçtiğimiz gün İstanbul'da Dolmabahçe Ofisi'nde yapıldı. Yunan heyetin Türkiye ile masada olduğu saatlerde, Atina'da 18 Rafale savaş uçağı alınması için Fransa ile anlaşma imzalandı.

YUNANİSTAN'DA İÇ KAMUOYU DA DURUMDAN RAHATSIZLIK DUYUYOR

Doğu Akdeniz'deki maksimalist iddiaları nedeniyle Türkiye ile ilişkileri gerilen Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik zorluğa rağmen 2.3 milyar euroluk anlaşma imzalayarak 18 Rafale savaş uçağı alması, silahlanmaya ayırdığı bütçeyi 56 kat artırması iç kamuoyunda tepki ile karşılandı. Türkiye ile normalleşme yol haritası için müzakereler yürüten Fransa da Yunanistan'a hava savunma ürünlerinin yanında deniz savunma ürünleri de satmayı düşünüyor.

ANKARA DİYALOGDAN DA MİLLİ MENFAATLERİMİZDEN DE VAZGEÇMİYOR

Öte yandan, Fransa'nın gerilimi daha da artıracak bir adım atarak uçak gemisini bölgeye göndermeye karar verdiği iddia edilmişti. Geminin şubat ayının sonunda Doğu Akdeniz'e geleceği iddia edildi. AB'ye Türkiye'ye yaptırım uygulamak için ilişkileri ipotek altına alma yoluna giden Yunanistan ve maksimalist iddialarının en büyük destekçisi Fransa'ya rağmen Ankara diyalog yanlısı tutumundan da menfaatlerinden de ödün vermiyor.

'SÜRECİ YÜKSELTEN BİR HAMLE' DEĞERLENDİRMESİ

Sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yunan kaynaklar, ülkelerinin silahlanmaya başladığını ifade etti. Yunan yetkililer, istikşafi görüşmelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kritik görüşmelere de imza attığı Dolmabahçe'de gerçekleştirilmesini "süreci yükselten bir hamle" olarak gördüklerini söyledi.

'SAĞLIKLI İLİŞKİYE DAYANDIRILAN YENİ BİR DÖNEM BAŞLATILABİLİR'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, "Türkiye-Yunanistan arasında sağlıklı ilişkiye dayanan bir yeni dönem başlatılabilir. Sayın Cumhurbaşkanımız da defalarca söyledi, bizim kimsenin hakkında gözümüz yok ama kendi haklarımızı, çıkarlarımızı korumaya devam edeceğiz. Umarız Yunanistan ile her alanda ilişkilerimiz olumlu ilerler" dedi.

Yunanistan'dan müzakere günü tahrik ile ilgili etiketler Yunanistan Yunan Atina Doğu Akdeniz Miçotakis
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.