Yunan medyası: Yunanistan'a Amerikan tokadı! Doğu Akdeniz Türkiye'nin!

Yunanistan merkezli News Break'te yayımlanan ve 'Yunanistan'a Amerikan Tokadı' isimli bir makale, yıllardır gündemde olan Doğu Akdeniz meselesine son noktayı koydu. ABD'nin Yunanistan'daki Büyükelçisi Jeffrey Payat, Doğu Akdeniz Boru Hattı'nın inşa edilmeyeceğini ifade etti. Sebebinin ise politik veya diplomatik olmadığını söylese de Yunanistan inanmadı. Bu gelişme, şu anda Yunanistan tarafından 'Türklerin zaferi' olarak algılanmakta. Yunanistan, ABD'nin onları ortada bıraktığını anlamış halde.

Yunanistan'ın Türkiye'yi Akdeniz'de Antalya Körfezi'ne hapsetmeye çalışan absürd planı, ABD tarafından suya düşürüldü. ABD, bölgede Türkiye'yi seçti. Yunanistan'ı ortada bıraktı.

YUNAN MEDYASINDAN OLAY YARATACAK MAKALE

Yunanistan merkezli News Break'te yayımlanan ve SuperHaber tarafından çevirisi yapılan 'Yunanistan'a Amerikan Tokadı' isimli makale, Türkiye'nin Mavi Vatan doktrininin zaferini mühürlemesi bakımından önem arz etmesinin yanında, ABD, Yunanistan ve Türkiye arasında Doğu Akdeniz'deki jeopolitiği sonsuza kadar değiştireceğe benziyor.

Yunan medyası: Yunanistan'a Amerikan tokadı! Doğu Akdeniz Türkiye'nin!

'Osmanlı Tokadı'na gönderme yapılan makalede, ABD'nin Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi seçtiği ve Yunanistan'ı orada bıraktığı, Doğu Akdeniz Boru Hattı'nın asla kurulamayacağı belirtilirken, Türk yetkililerin bugüne kadar söyledikleri 'Doğu Akdeniz'de Türkiye'siz kimse bir şey gerçekleştiremez' sözünün de doğrulandığı ifade edildi. 

İşte Yunanistan merkezli News Break'te yayımlanan makalenin tam çevirisi:

 

Doğu Akdeniz Boru Hattı'na 'Amerikan Tokadı'! 

-11 Eylül 2021, News Break

 

 

Yunanistan'daki ABD Büyükelçisi Jeffrey Payat, sürekli şekilde Yunanistan'ın stratejik hedefi olan projeyi toprağa 'gömdü'. 

'YUNANİSTAN'A AMERİKAN TOKADI'

Doğu Akdeniz Boru Hattı projesini 'gömen' ABD Büyükelçisi Jeffrey Payat, ülkemizin yeterli doğal gazını ve boru hattının geçeceği Güneydoğu Akdeniz'in güvenliğini sağlamak adına çok fazla yatırım yaptığı projeyi, adeta Yunanistan'a bir 'Amerikan tokadı'  (ç.n.: Osmanlı tokadına gönderme yapılıyor) atarcasına toprağa gömdü. 

Büyükelçi Payat'ın spesifik pozisyonu, geçen hafta Dış İlişkiler Konseyi'nin bir münazarasının ardından verildi.

ABD: BORU HATTININ İNŞAASINA PİYASALAR KARAR VERECEK

Bay Payat'ın, -tabii eğer inşa edilirse- Doğu Akdeniz Boru Hattı'nın insanlık tarihindeki en derin ve pahalı doğal gaz boru hattı olacağını söylemesi, ABD'nin bölgedeki eğilimini açığa çıkardı. Sonuç olarak ortaya çıktı ki, boru hattı projesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine piyasa karar verecek. 

ABD: PİYASALAR BORU HATTINA SICAK BAKMIYOR

Büyükelçi Payat bunların üstüne bir de, boru hattında taşınması planlanan sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG), dünyanın içinde bulunduğu 'enerji kaynağı geçiş dönemi' içerisinde dünyanın enerji problemine uzun vadeli bir çözüm getirmeyeceğini de ekledi. 

ABD: PİYASALAR NEYİ DESTEKLERSE ONU DESTEKLERİZ

Yunanistan'ın sürekli var olan stratejik kovalamacasına attığı tokadın sesini biraz olsun düşürmek için, söylediklerinin politik veya diplomatik olmadığını, sadece ekonomik olduğunu söylerken, piyasaların Doğu Akdeniz Boru Hattı'nın kurulmayacağını düşündüğünü, ABD'nin ise net olduğunu, piyasaların desteklediğini destekleyeceğini aktardı. 

'TÜRK YETKİLİLERİN HEP SÖYLEDİĞİ ŞEY, DOĞRULANMIŞ OLDU'

Bütün bunlar, Doğu Akdeniz Boru Hattı'nın iptalinin, Türkiye'nin sürekli kovaladığı bir amaç olduğunu da hatırlattı. 'Türkiye olmadan Doğu Akdeniz'de kimse bir şey gerçekleştiremez.' ifadesi Türk yetkililerin bu konu açıldığında sürekli verdikleri cevaptı. 

Türk yetkililerin bu söylediğinin, kesinlikle doğru olduğu ortaya çıktı. Çünkü, diğer her şeyin yanında, Yunanistan ve Kıbrıs'ın (ç.n. GKRY) enerji merkezleri olmasını sağlayacak ve jeopolitik önem bakımından seviye atlatacak bir proje, 'piyasalar sıcak bakmıyor' diye çöpe atıldı!

YUNANİSTAN DERSİNİ ALDI, BUNU UNUTMAYACAK

Yunanistan, dersini aldı ve 'Piyasaların, açık şekilde başka sebeplerle alınmış kararlar için birer bahane olarak kullanılmasını' asla unutmayacak. 

 

 

 

Cengiz Büyükuncu (SuperHaber)

Kaynak: News Break

Yunan medyası: Yunanistan'a Amerikan tokadı! Doğu Akdeniz Türkiye'nin! ile ilgili etiketler Yunanistan Akdeniz Türkiye ABD doğu boru hattı LNG Mavi Vatan jeffrey payat Büyükelçi news break
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.