Yunan basınından F-16 iddiası

Yunan basını, Yunan savaş gemilerinin her 15 dakikada bir Oruç Reis'e bölgeden çekilmesi mesajını iletirken geminin bu mesajları muhatap almayıp denize kablo çekmeye devam ettiğini belirtti. İddiaya göre; ordu bölgeye F-16'ları sevk etmek isterken Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise meseleyi diplomasi yoluyla çözmek istiyor. Diğer iddiaya göre ise, fikir ayrılıkları ordu ile hükümet arasından sorunlara yol açıyor.

Yunanistan tarafı, Oruç Reis’in faaliyetleri sonrasında teyakkuza geçmişken Yunan basınından gelen iddialar Yunan donanmasının bölgeyi izlediği yönünde oldu.

Yunanistan’ın en çok okunan gazetelerinden biri olan Ta Nea; Yunan donanmasının Oruç Reis’i yakından izlediğini, fırkateynlerin radyo aracılığıyla ‘Yunan karasularından’ çekilmesi mesajını ilettiklerini iddia etti. Basının iddiasına göre; ordu F-16'ları bölgeye sevk etmeyi planlıyor.

ORDU İLE HÜKÜMET ARASINDA ÇATLAK

Aynı gazetenin iddiasına göre; Hükümet yetkililerinin meseleyi sakin bir şekilde çözmek istediği, ordunun aksine diplomatik yolları zorlamayı düşündüğü belirtildi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e göre askeri seçenek masada dahi değil.

ORDU'NUN DURUMU PERİŞAN

Yunan Ordusu ile hükümet arasındaki çatışmaların sebeplerinden biri de ordunun bütçe yetersizliği. Ülkedeki ekonomik sıkıntılar orduya da yansımış durumda. Ege’de dolaşan bazı savaş gemilerinin de, sistemlerindeki sorunlar yüzünden görevlerini yerine getiremeyecek durumda bulundukları kaydedildi.

Hükümetin bu gerçeklerin farkında olduğu için diplomasi kanallarını zorlaması Yunan ordusu ile arasındaki çatlağın da büyümesinin temel sebeplerinden biri.

İDDİALAR ULUSLARARASI HUKUK İLE BAĞDAŞMIYOR

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Oruç Reis'in faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritaya yer verdi. Bölgede gerilim yaratanın maksimalist talepleriyle Yunanistan olduğunu belirten Erciyes paylaşımında, Türkiye’nin hukuki tezlerini özetledi.

Yunan basınından F-16 iddiası ile ilgili etiketler Yunanistan F16 yunan basını oruç reis
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.