Yunan basını: Kriz Erdoğan'ı götürürse harika olur, yoksa savaşacağız!

Yunan basını Kathimerini'de yayımlanan bir makalede küstah ve saldırgan ifadelere yer verildi. Emmanuel Karagiannis tarafından kaleme alınan yazıda 'ekonomik kriz Erdoğan iktidarını sonlandırırsa harika olur, yoksa konvansiyonel savaşa hazırlanmalıyız' ifadelerine yer verildi. Yunanistan'ın askeri doktrininin savunmadan saldırı felsefesine geçtiğini aktardı. 'Sadece eğitim için bile olsa uzun menzilli füzelere odaklanılmalı' dedi ve ekledi 'Birkaç yıla Doğu Akdeniz'deki durum tamamen değişecek'

İşte Emmanuel Karagiannis tarafından bugün kaleme alınan ve Yunan medyası Kathimerini'de yayımlanan küstah makalenin tam çevirisi:

 

Yunanistan, askeri doktrininde bir değişikliğe yol açacağını umduğumuz geniş çaplı bir yeniden silahlanma programından geçiyor.

GÜÇ DENGESİ YUNANİSTAN LEHİNE DEĞİŞTİ

Rafale savaş uçaklarının teslimatının yaklaşması, yakın zamanda yeni savaş gemilerinin satın alınması, İsrail hava savunma sistemlerinin edinilmesi ve Yunan özel kuvvetlerinin geliştirilmesi, güç dengesini Yunanistan lehine değiştirdi.

Son teknoloji savunma teçhizatının edinilmesi, askeri gücün başarılı bir şekilde kullanılması için gerekli bir önkoşul, ancak tek şart bu değil. Başka bir şeye daha sahip olmak gerekiyor: uygun bir doktrin.

'UYGUN DOKTRİN OLMADIĞI İÇİN TÜRKLERE KIBRISTA SEFİL BİR ŞEKİLDE YENİLDİK'

Bunun tipik bir örneği, 1974 yazında Doğu Akdeniz'de yaşanan durumdur. Yunan hava ve deniz üstünlüğüne, Phantom F-4E'ler ve Alman denizaltılarına rağmen Atina, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni korumakta sefil bir şekilde başarısız oldu. Uygun bir doktrin ve yüksek moral olmadan, Yunan silahları tek başına Türk işgalini durduramadı.

KIBRIS'IN ACISI, YUNAN SAVUNMASINI ŞEKİLLENDİRDİ

Kıbrıs'ın yaraları, çağdışı kalmış ve savunmacı Yunan askeri stratejisi algısını şekillendirdi. Yunan kuvvetlerinin artık her gün operasyonlar yaptığı bir noktadayız.

KONVANSİYONEL SAVAŞA GİREBİLİRİZ

Barıştan sert ve savaştan yumuşak bir düzeyde yürütülen Türk faaliyetlerinin gri bir bölgesi var. Yunan savaş uçaklarının sürekli taciz edilmesi, Yunan adalarının üzerinde gerçekleştirilen aralıksız uçuşlar, saldırgan istihbarat toplama operasyonları ve göçmenlerin silah olarak kullanılması...

Bunların hepsi, konvansiyonel savaşa dönüşebilecek işlevsiz bir “yeni normal” için zemin hazırlıyor.

YUNAN DOKTRİNİ SAVUNMADAN SALDIRIYA GEÇİYOR

Mevcut resmi belgelerde, Yunanistan'ın askeri doktrini, egemen olunan toprakların kaybını önlemek için savunmacı ve caydırıcı olarak tanımlanmaktadır.

SİHALAR BİZİ DOKTRİN DEVRİMİ YAPMAYA ZORLUYOR

Ancak bu doktrin, günümüzün savaş alanlarında tanık olunan kapsamlı değişiklikleri tam olarak yansıtmamaktadır. Yeni teknolojik uygulamalar, inisiyatifi elinde bulunduran taraftan yana. Yapay zeka ve robotların kullanımıyla birlikte silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) kullanımı, bizi askeri işlerde bir devrim yapmaya itiyor.

ARTIK SÜRPRİZ UNSURU SAVAŞLARA YÖN VERİYOR

Askeri operasyonları yürütmenin; hıza, isabetli hedeflemeye ve esas olarak sürpriz unsuruna bağlı olduğu yeni bir çağın şafağındayız.

BİRKAÇ YIL İÇİNDE EGE VE DOĞU AKDENİZ'DEKİ DURUM TAMAMEN FARKLI OLACAK

Yeni ekipman, Yunan Silahlı Kuvvetlerine benzeri görülmemiş operasyonel yetenekler sağlayacak.

Birkaç yıl içinde Ege ve Doğu Akdeniz'deki durum tamamen farklı olacak.

RAFAELELER

Son teknoloji radar ve silah sistemleriyle donatılmış Yunan Hava Kuvvetleri uçakları gökyüzüne hükmedecek.

YENİ FIRKATEYNLER

Olağanüstü hava savunma yeteneklerine sahip Yunan Donanması fırkateynleri, elektronik harp yetenekleri ile (A2/AD) ile düşman savaşçıları için uçuşa yasak bölgeler oluşturabilecek.

YENİ YUNAN ÖZEL KUVVETLERİ

Ayrıca, Yunan Özel Kuvvetleri ve Yunan Ordusunun belirli birimleri, herhangi bir Yunan topraklarına hızla konuşlandırılabilecektir.

Askeri doktrinimiz statik ve değişmez kalamaz. Misilleme yoluyla caydırıcılığın benimsenmesi Yunanistan için doğru seçim.

Eski hücum ve savunma kavramlarıyla kısıtlanmayacak yeni bir askeri felsefe gerekli. İdeal olarak, yeni doktrin, rakibin moralini tamamen bozmak için savunmasını ve stratejik, operasyonel ve taktik düzeyde inisiyatifinin ele geçirilmesini öne çıkaracak

ELE GEÇİRİLEN BÖLGEYİ ÖZGÜRLEŞTİRME SENARYOSU EĞİTİMİ

Ele geçirilen bölgeyi özgürleştirmeye odaklanan eğitim senaryoları, savaşları nasıl kazanacağını bilen çok deneyimli bir rakibe yanlış mesaj gönderir. Imia (Kardak) krizi hala bizi rahatsız ediyor. 

UZUN MENZİLLİ SALDIRILARA DAHA FAZLA ODAKLANILMALI

Silahlı kuvvetler, herhangi bir saldırı hareketini çok maliyetli hale getirecek şekilde hareket edebilmelidir. Pratikte ordu, eğitim düzeyinde bile olsa, uzun menzilli saldırılara daha fazla odaklanmalıdır.

TÜRKİYE'DEKİ EKONOMİK KRİZ ERDOĞAN'I GÖTÜRÜRSE HARİKA OLUR, OLMADI EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRLANACAĞIZ: SAVAŞ

Türkiye şu anda ülkeyi siyasi istikrarsızlığa dönüşebilecek eşi görülmemiş bir mali krizden geçiyor.

Doğudaki komşumuz seçimlerde demokrasi ve refaha doğru bir yol çizebilir, Yunanistan ile işbirliği isteyen barışçıl ve samimi bir ortak Türkiye'yi yönetirse harika olur.

O zamana kadar en kötü durum senaryosu hala hazırlanmamız gereken bir şey. Bu yüzden yeniden silahlanma programına askeri doktrin değişikliği eşlik etmeli ki bir daha kimsenin ülkemizi tehdit etmeye cüret etmesine izin verilmesin.

 

 

Kaynak: Kathimerini

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

Yunan basını: Kriz Erdoğan'ı götürürse harika olur, yoksa savaşacağız! ile ilgili etiketler Yunan Makale Olur Erdoğan Savaş Akdeniz Kathimerini kriz harika doğu
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.