Moody's'ten 'uzun süreli yüksek enflasyon' uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya ve Ukrayna'nın anlaşamaması ve savaşın uzaması üzerine, yaşanan olumsuz gelişmelerin ülkelerin yüksek enflasyonuna sebep olacağını ve bunun uzun süreli olacağını öngördü. Moody's bu durumun ülkelerin kredi notlarına da olumsuz yansıyacağını ve sosyal gerilimlerin şiddetinin artacağını bildirdi.

New York merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya-Ukrayna savaşının uzamasıyla birlikte yüksek enflasyonun uzun süreli hükümetleri etkileyeceğini bildirdi. Enerji fiyatlarının artabileceğini bildiren açıklamada, tedarik zincirine ilişkin gecikmelerin de yaşanacağı vurgulandı.

"HARCAMA BASKILARI ARTACAK"

Yüksek enflasyonun sosyal gerilimleri artırabileceğini hatta şiddetlenebileceğini belirten Moody's, yüksek fiyatların baskısının azalması için hükümetlerin harcama yapma baskılarının yükseleceğine dikkat çekti.

24 Şubat tarihinde başlayan Ukrayna ve Rusya savaşının mevcut durumunun, ülkelerin kredi notu üzerinde de olumsuz etkileneceği belirtilen açıklamada, yüksek enflasyonun uzayabileceği vurgulandı.

"YÜKSEK ENERJİ FİYATLARINA NEDEN OLABİLİR"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analist Samar Maziad, şunları kaydetti:

Rusya-Ukrayna askeri çatışması, uzun süreli çok yüksek enerji fiyatlarına neden olabilir. Gıda ve yakıt fiyatları tırmanıyor, tedarik zinciri kesintileri devam ediyor. Riskler daha uzun süre daha yüksek enflasyona doğru evrilmiş durumda. Devam eden yüksek enflasyon, özellikle yavaşlayan reel GSYH büyümesi ve yükselen reel faiz oranları, ülkeler için olumsuz kredi etkileri oluşturacaktır.

Moody's'ten 'uzun süreli yüksek enflasyon' uyarısı ile ilgili etiketler Moody's enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.