YouTuber'lara vergi kıskacı

Dünyanın en popüler video paylaşım sitesi YouTube'da şirket kurmadan içerik üretenlere ve bu sayede gelir elde edenlere vergi cezaları kesildi. Bu ve benzeri gelişmeleri duyuran sosyal medya fenomenleri, yüz binlerce lirayı bulan cezalarla karşı karşıya kaldıklarını duyurdu.

Bir şirket kurmadan dijital platformlarda içerik üreterek gelir elde eden sosyal medya fenomenleri vergi cezalarıyla karşı karşıya kaldı. 

Fenomenlerin cezayı almasına sebep olarak, gelirlerini bir reklam üzerinden elde etmeleri gösterildi. Buna göre; reklam geliri kazanan kanallar ticari sınıfa giriyor ve vergi yükümlülüğü oluşuyor.

Bu durumun farkında olan, olmayan olsa da görmezden gelen birçok sosyal medya fenomeni son dönemlerde kendilerine gelen yüz binlerce liralık cezalara tepki gösterdi.

Gelişmeleri takip eden birçok sosyal medya fenomeni ise vergilerini ödemek ve cezalardan kurtulmak için şahsi şirketler kurmaya yöneldi.

Uzmanlar, son 6 ayda YouTuber'ların kurduğu şahıs şirketlerinde yüzde 100 artış görüldüğünü ifade etti.

Limitlerinin bir alt geliri bulunmayan fenomenlerin, şirket kurulumunun bu nedenle zorunlu olduğunu ifade eden yetkililer, ''Haziran ayından bu yana geçen 6 ayda YouTuber'lar tarafından kurulan şahıs şirketinde yüzde 100 artış yaşandı. Son dönemlerde şirket kurmadan önce elde ettiği gelirleri beyan etmediği için vergi cezasına giren YouTuber sayısı artıyor'' dedi.

GELİR VERGİSİ KANUNU'NDA AÇIKÇA BELİRTİLİYOR

2019 yılının aralık ayında sosyal medya fenomenleri ve telifle çalışanlara kanun değişikliğiyle vergi zorunluluğu geldi.

YouTube üzerinden yayın yapıp kazanç sağlayan, senaryo yazan, kitap yazanlar gelir elde ediyorlarsa Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi gereğince artık ticari kazanç olarak vergilendirilecekler.

Yani, bu işle uğraşanlar defter tutacak, fatura kesecek, yıllık beyanname verecek, her ay KDV ve muhtasar beyanname vermek zorunda kalacaklar.

KESİLEN CEZAYI KANALLARINDA PAYLAŞIYORLAR

Öte yandan vergi vermemek adına 'şirket' uygulamasına yanaşmayan birçok sosyal medya fenomeni son dönemde kendilerine kesilen cezaları paylaşmaya başladı. 

Yüz binlerce lirayı bulan cezalar karşısında şaşıran fenomenler, paylaşımlarında ''Kanalı bırakmayı düşünüyorum, intihar düşüncesi, ceza üstüne ceza'' gibi ifadeler kullandı.  

İşte ceza alan o kanallardan bazıları;

YouTuber'lara vergi kıskacı

YouTuber'lara vergi kıskacı - Resim : 2

YouTuber'lara vergi kıskacı - Resim : 3

 

YouTuber'lara vergi kıskacı - Resim : 4

 

YouTuber'lara vergi kıskacı ile ilgili etiketler YouTube YouTuber vergi Ceza kazanç gelir para cezası Vergi borcu
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.