Youtube'dan Mehmetçik'e sansür! YPG videolarına sınır yok, TSK tatbikatına var...

Türk Silahlı Kuvvetleri bu sabah Habur-Silopi sınır bölgesinde tatbikata başlamıştı. SuperHaber olarak ajanslardan gelen arşiv tatbikat görüntüsünü Youtube üzerindeki hesabımıza yükledikten bir süre sonra ilginç bir uyarı ile karşılaştık. Gelen metne göre TSK'nın tatbikatı ile ilgili görüntüler Youtube'un video kurallarını ihlal ettiği için kaldırılmıştı. Şaşırdık çünkü, yüklediğimiz video çok sıradan bir arşiv görüntüsünden ibaretti... Oysa aynı Youtube'de YPG, DEAŞ gibi terör örgütlerinin şiddetli çatışma, bombalı saldırılarına dair görüntüler rahatlıkla yayınlanıp izlenebilmekte...

Türk Silahlı Kuvvetleri Habur-Silopi bölgesinde Irak sınır hattında tatbikata başladı. Bu haberle ilgili ajanslar ilk olarak arşiv görüntülerini paylaştı. Biz de SuperHaber olarak bu görüntüleri Youtube üzerindeki hesabımızda paylaştık.

Ancak, bir süre sonra kurumsal e-posta hesabımıza Youtube'dan aşağıda hem fotoğrafını hem de tam metnini paylaştığımız bir uyarı metni gönderildi.

Ekran_Resmi_2017-09-18_17.22.04

Youtube'dan gelen bu mektupta "TSK, Habur sınır bölgesinde tatbikat başlattı!" başlıklı videomuzun inceleme sonucunda kuralları ihlal ettiğinin belirlendiğini belirtiliyordu. Benzer ifade yüklediğimiz videonun altında da yer alıyor, bize itiraz için 7 gün süre tanınıyordu.

İşte Youtube'nin mahzurlu gördüğü o video...

https://www.youtube.com/watch?v=1YzubjQx7jY&feature=youtu.be

Bu linkteki videoyu bir kez daha izledik acaba gözümüzden kaçan bir görüntü mü var diye. Topu topu 25 saniye süren videoda boş arazide patlayan bir mermi, mevzideki Mehmetçikler ve uçaksavardan yapılan seri atış dışında hiçbir zorlayıcı görüntü bulamadık.

Yüklediğimiz görüntüde ne kan, ne parçalanmış cesetler, ne katliam çağrıları, ne insanları parça parça eden canlı bomba eylemi yoktu.

Bir de YPG, PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerinin yayınladığı aşağıdaki linklerdekine benzeyen propaganda amaçlı videolardan da değildi...

İşte Youtube sansürüne takılmayan teröristlere ait bir diğer görüntü...

Youtube rahatsız eden asıl şey şiddet değil de, Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunun bu tatbikattan olumsuz etkilenmesi, bölge halkının bu ve benzeri videoları izleyip fikir değiştirmeleri endişesi olabilir mi?

Bu sorunun yanıtını Youtube verir mi bilmiyoruz. Ancak, SuperHaber'e gönderdikleri uyarı metni 25 saniyelik videonun üzerlerinde nasıl bir etki bıraktığını ortaya koyuyor...

Merhaba Super Haber,

Bildiğiniz gibi Topluluk Kurallarımız, YouTube'da izin verdiğimiz ve vermediğimiz içerikleri tanımlar. Videonuz "TSK, Habur sınır bölgesinde tatbikat başlattı!" incelenmek üzere işaretlendi. İnceleme sonrasında, videonuzun kurallarımızı ihlal ettiğini belirledik. Videonuz YouTube'dan kaldırıldı ve hesabınız bir Topluluk Kuralları ihtarı veya geçici ceza aldı.

Video içeriği kısıtlamaları

Bir videoda sarsıcı, şaşkınlık yaratıcı veya saygısız bir şekilde yayınlanmış gibi görünen şiddet barındıran veya sansürlenmemiş içerikler bulunuyorsa videoya YouTube'da izin verilme olasılığı düşüktür. Şiddeti veya tehlikeli aktiviteleri teşvik etme amaçlı içeriklere de izin verilmez. İçerikler duruma göre incelenir ve yalnızca yayınlama amacının açık olduğu, uygun eğitsel, belgesel, sanatsal ve bilimsel bağlamlar için sınırlı şekilde istisna uygulanır.

Bunların ışığında, bizim ve görüntüleyenlerin videonun birincil amacını anlamalarına yardımcı olmak amacıyla yükleyicilerden başlıkta ve açıklamada mümkün olduğunca fazla bilgi paylaşmalarını rica ediyoruz. Ancak, bu ek bağlam bulunsa bile öncelikle sarsıcı olma, şaşkınlık yaratma veya saygısızlık yapma amacıyla paylaşılan şiddet barındıran veya kanlı içeriklerin kabul edilmesinin mümkün olmadığını ve YouTube'da bu tür içeriklerin yasak olduğunu lütfen unutmayın. Burada daha fazla bilgi edinin.

İhtarların etkisi

Bu, hesabınıza gönderilen ilk ihtar. Kullanıcıların nadiren politikalarımızı ihlal etmeye niyetlendiğini biliyoruz. Bu nedenle ihtarlar belirli bir süreyle geçerli kalır. Bu ihtarın süresi üç ay sonra dolacaktır. Ancak başka ihtar alırsanız YouTube'da içerik yayınlamanızın engellenebileceğini ve hatta hesabınızın feshedilebileceğini lütfen unutmayın.
Nasıl yanıt verebilirsiniz?

Bunun yanlışlıkla yapıldığını düşünüyorsanız sizden bilgi almak isteriz. Lütfen bu adımların ikisini de uygulayın. Videonun silinmesi, hesabınızdaki ihtarı kaldırmaz.
Sonraki oturum açışınızda hesabınızdaki bu ihtarı kabul etmeniz istenecektir.
Bu uyarıya itiraz etmek istiyorsanız lütfen bu formu doldurup gönderin. Ekibimiz itirazınızı titizlikle inceleyip en kısa zamanda sizinle yeniden iletişime geçer.
Saygılarımızla,
- YouTube Ekibi

super_haber_youtube

Youtube'un bu video ile ilgili hassasiyeti bununla da sınırlı değildi. Video paylaşım sitesi yayınladığımız videoyla ilgili öyle paniğe kapılmıştı ki ilk olarak yaş sınırı getirmişti.

İşte Youtube'dan bu sınırlama ilgili gönderilen metin...

youtube_2

Ancak sonradan yaş kısıtlamasının bile bu videoda kendilerini endişeye sevk eden şeyi önleyemeyeceğine inanmış olacaklar ki, haberimizin başında paylaştığımız uyarı ve video kaldırma cezasını uygun görmüşler...

Youtube'dan Mehmetçik'e sansür! YPG videolarına sınır yok, TSK tatbikatına var... ile ilgili etiketler SuperHaber YouTube TSK sansür
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.