YKS öncesi ortaya atılan büyük yalan!

İddia ilk olarak 15 Haziran'da 14 Haziran'da yapılan MSÜ sınavının ardından yerel medyada gündeme geldi. İddiaya göre sınava girin bir öğrenci fenalaşmıştı. Öğrencinin testinin pozitif çıkması sonucunda da salondaki tüm öğrenciler karantinaya alınmıştı. Halk TV'de sürekli Bilim Kurulu ve Kovid-19 ile mücadele için alınan kararlara muhalefet eden Prof. Dr. Serdar Savaş da 400 öğrenci kovid-19 oldu diye bu iddiayı yaydı. Oysa bu iddia MSÜ'lü kaynaklara göre büyük bir yalandı. İşte olayın aslı...

LYS ve YKS tartışmalarının sürdüğü bir ortamda ÖSYM 14 Haziran'da Milli Savunma Üniversitesi sınavı gerçekleştirilmişti. 

Sınavdan bir gün sonra ise sınav merkezlerinden Kocaeli'de yerel medyada bir iddia ortaya atıldı.

İddiya göre, Kocaeli'nde MSÜ sınavı sırasında bir öğrenci aniden fenalaştı. Öğrenciye yapılan Kovid-19 testinin pozitif çıkması sonucu ise sınava giren tüm öğrenciler karantinaya alındı. 

İddia buydu. Koronavirüs ile mücadele sürecinde hem Sağlık Bakanlığı, hem de Bilim Kurulu'na sürekli muhalefet ettiği bilinen, Halk TV'de de bu minvalde programlar yapan Prof. Dr. Serdar Savaş bu iddiayı bir adım ileriye taşıyıp. Kovid-19 çıktığı ileri sürülen öğrenci sayesinde sınav merkezindeki 400 kişinin karantinaya alındığını ileri sürdü. Sonra da o kişilerin en az 6 kişiye virüsü bulaştırdığından hareketle önce 2 bin 400 kişinin, onların da bulaştırması ile 5 bin kişinin Kovid'e yakalandığını iddia etti.

Peki, bu iddia gerçekten doğru mu? Sınavda fenalaştığı ileri sürülen öğrencide Kovid-19 çıktı mı? İleri sürüldüğü gibi sınav salonundaki öğrenciler karantinaya alındı mı? Serdar Savaş'ın söylediği gibi 400 kişinin karantinaya alındığı, binlerce kişiyi etkileyen bir salgının sebebi mi oldu MSÜ sınavı?

SuperHaber bu iddiayı araştırdı. 

Elde ettiğimiz sonuçlara gelince, ilk önce Prof. Savaş'ın iddiasına bakalım:

ÖSYM ya da Sağlık Bakanlığı'nın elinde 400 vaka iddiasını destekleyen hiçbir veri, gelişme ya da vaka yok. Doğal olarak ortada 5 bin kişiyi kapsayan bir salgın da yok.

Peki, sınavda fenalaşan öğrenci ve karantinaya alındığı ileri sürülen diğer öğrenciler.

Bu konuda ÖSYM ve Sağlık Bakanlığı gibi Milli Savunma Üniversitesi yetkililerinden aldığımız bilgiye göre iddiaya konu olan Kovid hastası olan kız öğrenci dışında,  onunla aynı sınıfta sınava giren 12'si öğrenci 4'ü gözetmen 16 kişinin yapılan test sonuçlarına göre içlerinde Kovid-19 olan yok. Yani sınavdaki diğer kişiliren testleri iddia edildiği gibi pozitif değil tam tersine negatif çıktı. 

Yani SuperHaber olarak yaptığımız araştırma ve başta MSÜ yetkilileri olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve ÖSYM'deki verilere göre hem sınavda fenalaşan öğrenci Kovid-19 çıktığı iddiası hem de bunu alıp "400 öğrenci karantinaya alındı, 2 bin 400 öğrenci hastalığı başkısına yayıyor" diyen müzmin muhalif Prof. Dr. Serdar Savaş'ın iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Bu gerçek Milli Savunma Üniversitesi'nin resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile de bir kez daha ortaya çıktı. 

ÖSYM tarafından yapılan Milli Savunma Üniversitesi sınavında bazı öğrencilere Kovıd-19 virüsü bulaşığı iddiasına ilişkin  MSÜ'den yapılan açıklamada, 

"1.Bazı yayın organlarında 14 Haziran 2020 tarihinde icra edilen Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nda 400 öğrenciye virüs bulaştığına ilişkin iddialar yer almaktadır.

2.Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavının bütün aşamalarının planlama ve icrası ÖSYM Başkanlığınca yapılmakta, Millî Savunma Bakanlığı ve Millî Savunma Üniversitesinin sınavının planlanması, icrası, personel görevlendirmesi ya da yer tahsis edilmesi gibi hususlarda herhangi bir dahli bulunmamaktadır.

3.Konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri ile yapılan koordinede medyada yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı, sadece Kocaeli ilinde COVID-19 hastası bir öğrencinin sınava girdiğinin tespit edildiği, akabinde aynı sınıfta sınava giren 12 öğrenci ve 4 gözetmene test yapıldığı ve tamamının sonuçlarının negatif çıktığı öğrenilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur." 

denildi. 

 YKS öncesi ortaya atılan büyük yalan!



YKS öncesi ortaya atılan büyük yalan! ile ilgili etiketler Koronavirüs Kocaeli MSÜ Milli Savunma Üniversitesi ÖSYM Sağlık Bakanlığı prof. dr. serdar savaş kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.