Yine siyaset…

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın yerel seçimlerde de bir işbirliği anlayışı içinde sürdürülmesi yolunda partiler arasında temaslar devam ediyor.

AK Parti ve MHP “Cumhur İttifakı”nın sürdüğünü ve belirleyecekleri bir çerçeve içinde iki parti arasında yerel seçimlerde işbirliği yapacaklarını açıkladılar.

Millet ittifakı bileşenlerinin işe kafaları bir hayli karışık. “Dirsek teması” olarak ifade ettikleri bir model üzerinde hareket edeceklerini belirtiyorlar. Bu dirsek temasının sebebi, sanırım CHP’nin bir yandan Saadet Partisi, bir yandan İYİ Parti ve diğer yandan da HDP ile ayrı ayrı uzlaşma, işbirliği oluşturma çabası içinde olmasından kaynaklanıyor.

CHP, HDP ile işbirliğini açıktan yapamıyor. Kamuoyuna duyuramıyor. El altından götürmeye uğraşıyor. Saadet ve İP olayın farkında ama onların da CHP ile temas ile ulaşmaya çalıştıkları bir hedefleri var. En büyük kaygıları ise HDP ile ittifakın içinde kendilerinin de olduğunu düşündürecek bir iklimin ortaya çıkması. Bunu göze alamıyorlar. Dolayısıyla işbirliği yerine dirsek teması gibi bir tanımlama ile durumlarını ifadeye çabalıyorlar.

Yakında adaylar belli olunca, herkes pozisyonunu netleştirmiş olacak. Anlaşmaların çerçevesini aday çıkarılan veya çıkarılmayan illeri ve aday isimlerini görmeden çok fazla anlatmak mümkün değil.

Ancak işin ilginç yanı şu, CHP’nin İYİ Parti’ye bıraktığı  yerler MHP’nin güçlü olduğu, halihazırda belediye başkanlığı elinde bulunan ve AK Parti’nin de MHP’ye ‘jest’ olarak aday çıkarmayabileceği iller ve ilçeler. Yani İYİ Parti’ye biçilen misyon MHP’ye kaybettirme misyonu… CHP böylelikle bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Kendisinin hiçbir şekilde alma ihtimali olmayan ve halen MHP’nin elinde olan yerleri İYİ Parti’ye güya ittifak kabilinden terk ederken kendisi de milliyetçilerin oylarıyla şimdiye kadar alma imkanı bulamadığı AK Parti’li belediyeleri İYİ Parti’lilerin oyları ile alacak… Her türlü kazan kazan.

Öte yandan, AK Parti’yi destekler gibi görünen bazı odaklar da tam bir FETÖ taktiği içinde hareket ederek, MHP’nin aday çıkarmayacağı yerlerde MHP’lilerin oylarının AK Parti adaylarına gidip gitmeyeceğini sorguluyorlar.

Hatırlanırsa bunlar Milletvekili Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de, öncesinde Anayasa değişikliği referandumunda da aynı fitneyi kaynatmışlardı. MHP’lilerin oy vermeyeceklerini iddia etmişlerdi. Ama söyledikleri gibi olmadı.

Hem referandumda hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ve AK Parti ittifakı istediği neticeyi aldı.

İttifak hem AK Parti ve hem de MHP için kazançlı olacaktır. Bunu yapılan her araştırma net biçimde ortaya koyuyor. MHP’liler de AK Partililer de iki partinin ve Türkiye’nin faydasını bu ittifakta görüyor. Bunun ötesinde söylenecek her söz gereksizdir, boştur. Bir kısmı ise iyi niyetten uzaktır.

MHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’de büyükşehir için aday çıkarmaması ve AK Parti adayına destek açıklaması ise üç şehir açısından da AK Parti’nin elini rahatlatmıştır. Görünen o ki, üç şehirde de AK Parti başarılı olacaktır.

Hatta iki partinin işbirliğinin sinerjik etkisi olacak ve toplam oylarının üzerine çıkacaklardır.

İttifak en fazla hasarı CHP’ye verecektir. CHP şimdiye kadar çantada keklik gördüğü pek çok yerde kaybedecektir.

İYİ Parti’nin kendisine biçilen MHP’ye kaybettirme rol ve fonksiyonu da bu ülkenin sağduyulu evlatlarınca asla kabul görmeyecektir.

Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti yine seçimlerden başarı ile çıkacaktır.

İYİ Parti’nin artık siyaseten bir tutarlılığı olmayan, HDP ile ayrı, kendileri ile ayrı pazarlıklar içinde bulunan CHP ile ittifakı yüreğinde ülke ve millet sevgisi ile dolu milliyetçi tabanında asla makes bulmayacaktır.

Bu günden açık açık söylüyorum, CHP Dimyat’a pirince giderken evindeki bulgurdan olacaktır.

Diğer Yazıları