Yılbaşından sonra fiyatlar değişecek!Sigaraya rekor zam geliyor

Yılbaşının yaklaşmasıyla beraber tütün ve alkol ürünlerinin fiyatı merak konusu olurken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Başta sigara olmak üzere bütün tütün ürünlerinde yılbaşında rekor bir zam bekleniyor. İşte detaylar…

Yılbaşının gelmesiyle birlikte alkol ve tütün ürünlerine gelecek zam oranı merak konusu oldu. 

Yılbaşından sonra fiyatlar değişecek!Sigaraya rekor zam geliyor

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aksi yönde karar almadığı müddetçe tütün ürünlerinde otomatiğe bağlanmış ÖTV artışı yaşanacağını açıkladı. Bingöl, Erdoğan aksi yönde bir karar almadıkça tütün ürünlerinin 3 Ocak 2023 sabahı ‘otomatik olarak’ yüzde 25-30 bandında zamlanacağını açıkladı.

Yılbaşından sonra fiyatlar değişecek!Sigaraya rekor zam geliyor - Resim : 2

Vergiyedair.com'da "Otomatiğe bağlı vergi artışı... Böylesi ancak bizde olur" başlıklı bir köşe yazısı kaleme alan Vergi Uzmanı Bingöl, 2023'ün ilk zam haberini duyurdu.

Bingöl söz konusu köşe yazısında tütün ürünleri üzerinden alınan maktu/ asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarının altı ayda bir ÜFE oranları dikkate alınarak otomatik arttığını belirtti.

Artışın olmaması için Cumhurbaşkanının 'artış olmayacağı' yönünde karar alması gerektiğini söyleyen Bingöl, aksi durumda "3 Ocak 2023 sabah 10.00’da TÜİK’in ÜFE rakamlarını açıklaması ile birlikte tütün ürünleri üzerindeki maktu ve ek maktu vergiler 2022-Temmuz-Aralık dönemi Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik bir şekilde artacak. Böylece tütün ürünlerinde yüzde 25-30 oranında bir artış göreceğiz." dedi.

"KARAR ALINMADIĞI SÜRECE..."

Yazısında vergi sistemine dair işleyişi anlatan Bingöl, ÖTV artışına dair şu bilgileri kaydetti:

"Vergi sistemimizde garip bir işleyiş vardır. Ödeyeceğimiz vergilerde yeniden değerleme oranı küsuratı ile birlikte dikkate alınarak hesaplanırken, vergi dilimlerinde, yemek istisnasında ve benzeri %5’e kadar olan kesirler silinir. Örneğin, beyannamedeki damga vergisinde kuruşu kuruşuna bir artış olur. Ama vergi dilimleri her yıl kırpılır, gizli vergi zammına dönüşür. Alkol ve tütün ürünlerinde de aksi yönde CB kararı alınmadığı sürece otomatiğe bağlanmış ÖTV artışı söz konusudur. Bu artış da alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sinde %25-30 oranında olacaktır.

BU ARTIŞIN OLMAMASI İÇİN...

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri üzerinden alınan maktu/asgari maktu ÖTV tutarları, ÖTV Kanununun 12 inci maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca altı ayda bir ÜFE oranları dikkate alınarak otomatik olarak artıyor. Bu artışın olmaması için Cumhurbaşkanının artış olmayacağı yönünde bir karar alması ve bunun Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından bu yönde bir karar alınmadığı takdirde 3 Ocak 2023 sabah 10.00’da TÜİK’in ÜFE rakamlarını açıklaması ile birlikte alkollü içecek ve tütün ürünleri üzerindeki maktu ve ek maktu vergiler 2022-Temmuz-Aralık dönemi Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik bir şekilde artacak."

Yılbaşından sonra fiyatlar değişecek!Sigaraya rekor zam geliyor ile ilgili etiketler ekonomi sigara tütün alkol zam
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.