Yılbaşında hindi yemek haram mı? Yılbaşı günlerinde hindi kesmek günah mı?

31 Aralık yılbaşı akşamı tüm evlerde yeni yıla girmenin heyecanı yaşanacak. Yılbaşı akşamları sofralar kurulur, dostlarla bir yılı daha geçirmenin mutluluğu yaşanır. Yılbaşı akşamlarında ise hindi yemek adeta bir ritüeldir. Peki, hindi kesmek günah mıdır?

Yılbaşı yaklaşıyor. Bu özel günde sofralarını hindi eti ile süslemek isteyen vatandaşlar, İslam dininde yılbaşı günlerinde hindi eti yemenin günah olup olmadğını araştırıyor.

YILBAŞINDA HİNDİ ETİ YEMEK HARAM MI?

Noel nedir?

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde kutlanan, İsa'nın doğumunun hatırlatıldığı Hristiyan bayramıdır. Christmas da denilen Noel, Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. Kutlandığı ülkelerde bayram olarak bilinen Noel, nüfusunun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu birçok ülkede resmi tatildir. Noel ve yılbaşı aynı şey değil. Noel, Hz. İsa'nın doğum gününün kutlandığı Hristiyanlara özgü bir bayramdır.

Yılbaşı kutlamak haram mı?

Noel Kutlamak veya Noel ile ilgili birşeyler yapmak, başka dinlere benzemek anlamına gelmektedir. İslam dininin başka kutsal günleri vardır ve bu günlerde yapılacak başka ritüellerde vardır. İslam Dininde başka dinlere ve kültürlere benzemek kesinlikle yasaklanmıştır.

"Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır." (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde yasaklanmıştır. Yine Maide Suresi 5. Ayet'te de belirtilmiştir ki; "...Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır..." (Maide: 5/51)

Yılbaşında hindi eti yemek günah mı?

Müslümanların takvimi "Hicri Takvim'dir". Günümüzde her ne kadar bazı sebeplerden ötürü Miladi Takvim kullanılsa da, Müslümanların esas yılbaşı Hicri Yılbaşı'dır. Hicri Takvim’in yeniyılı ise dualar ve ibadetler ile ihya edilir.

YILBAŞI GÜNLERİNDE HİNDİ KESMEK GÜNAH MI?

1. Yılbaşı gibi başka inançların şiari olan günlere, o güne tazîm ve kutlama maksadıyla katılmak, aynı maksatla o günlerde tebrikleşmek ve hediyeleşmek, yine aynı maksatla hindi vb. almak, yemek, ziyafet çekmek, aynı maksatla bu tür kutlamalara katılmak asla doğru değildir ve bir Müslümana yakışmaz.

2. Böyle zamanlarda, böyle zamanlara has hindi vb. şeyleri sırf gıdalanmak için almak, PTT`nin ucuz hizmetinden yararlanmak için tebrikleşmek küfûr değilse de, onlara (isteyerek şirk yapanlara) benzeme ve onların uygulamalarını yaygınlaştırma ve meşru gösterme anlamı taşıdığından tehlikeli ve mahzurludur. Müslümanların, hangi maksatla olursa olsun, o günlere mahsus bir şey yapmamaları gerekir.

3. Hindi gibi sırf o günlere mahsus şeyleri, o günlerde satmak, fasıklara "günahta yardım" anlamı taşıdığından, haram ya da tahrimen mekruhtur. Ancak alacağı para haram değildir. Haram ve günah olan o işi yapmasıdır. Bu hindilerin besmele ile kesilmiş olması halinde böyledir. Besmele ile kesilmemişse "meyte" olacaklarından satılmaları hiç bir surette caiz olmaz.

4. Yılbaşı kutlamaları için matbaa sahiplerinin davetiye, afiş, kart vb. şeyleri basmaları da aynıdır. Yani bunlar sırf yılbaşına özel olarak kullanılacaklarsa, yapılıp satılmaları aynı derecede mahzurludur. Eşantiyon eşya için de aynı şey söylenir.

kaynak:sorularlaislamiyet

 

Yılbaşında hindi yemek haram mı? Yılbaşı günlerinde hindi kesmek günah mı? ile ilgili etiketler Yılbaşı hindi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.