Yılbaşı kutlamak günah mı? Nihat Hatipoğlu yılbaşı kutlamak caiz mi?

Yeni bir yıl daha yaklaşırken yılbaşı kutlamak günah mı sorusu yeniden gündem geldi. Diyanet’in bu konuda ne söylediği merak edilirken Nihat Hatipoğlu’na yönlendirilen yılbaşı kutlamak caiz mi sorusunun cevabı da merak edilir oldu.

2021 yılına sayılı günler kala ‘Yılbaşı kutlamak günah mı’ sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. 31 Aralık gecesini 1 Ocak sabahına bağlayan gece Miladi Takvim’e göre yılbaşı olarak adlandırılırken batı ülkelerinde eski yıllardan bu yana süregelen bir gelenek haline gelmesi Müslüman ülkelerinde kafaların karışmasına neden olmuştur. Peki, yılbaşı kutlamak caiz mi? Müslümanlara yılbaşı kutlamak günah mıdır?

YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MI?

Her yılbaşı öncesinde akıllara gelen ilk soru olan ‘Yılbaşı kutlamak günah mı’ sorusu yeniden gündeme gelmeye başladı. Bu konuda araştırmalarına başlayan vatandaşlar yılbaşı ile noel arasındaki farkları da göz önünde bulundurmalıdır. Her ne kadar yılbaşı kavramı ile noel kavramı aynı olarak görünse de bu konuda belirli ayet ve hadislerde bundan söz edilmiştir.

Noel Kavramı, Hristiyan Dünyası'nda Hz.İsa'nın dünyaya geldiği hafta yapılan belirli etkinliklere verilen isim olarak adlandırılmıştır. Noel Baba, Christmas, Hindi kesmek gibi pek çok "adet", Batı Dünyası'na ait bir kavram olarak bilinmektedir.

İslam dininde başka dinlere ve kültürlere benzemek kesinlikle yasaklanmıştır.

Yılbaşı kutlamak günah mı? Nihat Hatipoğlu yılbaşı kutlamak caiz mi?

YILBAŞI KUTLAMAK CAİZ Mİ?

"Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır." (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde kat'iyen yasaklanmıştır. Yine Maide Suresi 5. Ayet'te de belirtilmiştir ki; "...Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır..." (Maide: 5/51)

Yılbaşı Kutlama kavramı genelde malayani işleri ifade eder. Yılbaşı kutlamaları ülkemizde de maalesef batı ülkelerinde olduğu gibi erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ve dans edip, oyunlar oynadıkları bir ortamı ifade eder. Ayrıca tombala, piyango gibi haram olan işler de Yılbaşı Gecesi'ne aittir. Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini'nin buna kesinlikle bir izni yoktur.

Ömür Sermayesi isimi Hutbe'de, Yılbaşı ile ilgili çok daha ilginç detaylara değinen Diyanet; "Unutmayalım ki ömür sermayesinden geçen bir yılın sonunda kendini ve yaratılış¸ gayesini unutarak değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayri meşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz. Yeni bir yılın ilk saatlerinin başka kültürlere, başka dünyalara ait yılbaşı eğlenceleriyle israfa dönüştürülmesi ne kadar da düşündürücüdür. Sevap-günah, hayır-şer konularında muhasebe yapılması gereken saatlerin, emek harcamadan zengin olmak arzusuyla kumar, piyango gibi şans oyunlarıyla heba edilmesi ne kadar da üzücüdür. Yüce Rabbimiz, ömrümüzün kalan kısmını geçen kısmından daha hayırlı ve bereketli yaşayabilmeyi bizlere nasip eylesin. Hesabını veremeyeceğimiz bir hayat yaşamaktan hepimizi muhafaza eylesin." sözleri ile konuyu özetlemiş oldu.

Yılbaşı kutlamak günah mı? Nihat Hatipoğlu yılbaşı kutlamak caiz mi? - Resim : 2

Her yılbaşında olduğu gibi bu yılbaşında da gelen "Yılbaşı kutlamak caiz mi?" sorusu Hatipoğlu'na yine soruldu.

Nihat Hatipoğlu, Hz. İsa'nın doğumunun Müslümanlarca da kutlanabileceğini ancak bu kutlamaların içki içerek kutlanmasının yanlış olduğunu vurguladı.

Yılbaşı kutlamak günah mı? Nihat Hatipoğlu yılbaşı kutlamak caiz mi? ile ilgili etiketler Yılbaşı Nihat Hatipoğlu yılbaşı kutlamah günah caiz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.