Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? Son dakika Konya Ankara YHT seferleri iptal mi oldu?

Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? Ankara'da yaşanan tren kazası gündemde konuşuluyor. Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren Marşandiz istasyonunda üst geçide çarpması sonucu iki vagonu devrildi. Vatandaşlar ise YTH seferlerinin bugün yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Peki Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? YHT seferleri iptal mi oldu? Detaylar haberimizde...

Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? Sabah saatlerinde Ankara'da tren kazası oldu. Kazada 1'i makinist, 6'sı yolcu olmak üzere 7 ölü, 3'ü ağır 46 yaralı olduğu açıklandı. Seferlerin bugün olup olmayacağı ise merak konusu. Son dakika...Peki Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? Merak edilen detaylar haberimizde...

Konya'dan Ankara'ya gidecek YHT seferi iptal edildi

Ankara'da Konya seferini yapan yüksek hızlı trenin kaza yapmasının ardından Konya'dan Ankara'ya gidecek olan tren seferi iptal edildi.

Ankara'daki kazaya karışan trenin Konya'dan karşılığı olan saat 06.30'daki yüksek hızlı trenin ise Polatlı'ya kadar gidebildiği öğrenildi. Gün içerisindeki diğer seferlerinin de kaza bölgesindeki duruma göre değerlendirileceği belirtildi.

Son dakika! Sabah saatlerinde Ankara YHT Garı'ndan Konya yönüne hareket eden YHT, Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda henüz belirlenemeyen bir nedenle raydan çıkarak üst geçidin ayağına çarptı.

Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? Son dakika Konya Ankara YHT seferleri iptal mi oldu?

Kaza sonrası üst geçidin bir kısmı iki vagonun üstüne göçerken bazı vagonlar da devrildi.

Olay sonrası yaralanan çok sayıda yolcuya 112 Acil Servis, itfaiye ve UMKE ekiplerince müdahalede bulunuldu.

Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? Son dakika Konya Ankara YHT seferleri iptal mi oldu? - Resim : 2

Yaralılar ambulanslarla bölgedeki hastanelere sevk edilirken olay yerinde kurtarma çalışmaları devam ediyor.

YHT KONTROL LOKOMOTİFİNE ÇARPTI

Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre YHT kontrol lokomotifine çarptı.

4 KİŞİ ÖLDÜ, 43 KİŞİ YARALANDI

Vali Vasip Şahin ilk belirlemelere göre kazada 4 kişinin öldüğünü, 43 kişinin yaralandığını bildirdi.

Ankara Valiliğinden saat 09.40'da yapılan açıklamada ölü sayısının 7'ye yükseldiği belirtildi. Ölenlerin 1'inin makinist 6'sının ise yolcu olduğu kaydedildi. Kazada 3'ü ağır 46 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başkentte meydana gelen Yüksek Hızlı Tren kazasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Ankara'da meydana gelen tren kazasıyla ilgili olarak Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, "Daha önce kılavuz trenle ana hat treninin çarpıştığını görmemiştim açıkçası. Çünkü o kadar olamayacak bir durum ki... İnsanı ilk başta hem üzüyor hem hayrete düşürüyor. Bir hatta bir tren şehir içi ya da dışı işliyorsa orada kılavuz trenin işi yoktur. Kılavuz trenin görevi hatta bir sorun olup olmadığını kontrol etmektir. Ana hattaki tren sefere çıkmadan raylarda bir sorun var mı ya da sinyalizasyon sistemi doğru çalışıyor mu diye bakıp işi bittikten sonra hattan çekilir" dedi.

ORADA NE İŞİ VARDI? SİNYALİZASYON SIKINTISI MI YAŞANDI?

Kılavuz treninin ana seferler başladıktan sonra hatta kesinlikle bulunmaması gerektiğini belirten Kaptan, sinyalizasyon sıkıntısı yaşanmış olabileceğini ifade etti.

Kılavuz tren hatta bulunurken asıl trenin yola çıkmasının anlaşır bir durum olmadığını belirten Kaptan, "Ya sinyalizasyon sıkıntısı var ya da zaten sinyalizasyon çalışmaları devam ederken, yani sinyalizasyon çalışmıyorken telsizle iletişim gerektiği kadar kurulamamıştır. Her iki tren de birbirinden habersiz bir şekilde yola çıkmıştır" diye konuştu.

YÜKSEK HIZLI TREN

Yüksek Hızlı Tren (YHT), aynı Fransa'daki TGV veya Almanya'daki ICE gibi, Türkiye'de TCDD tarafından verilen hızlı tren hizmetinin adıdır. Bu hizmet kendine özgü hızlı demiryolları ve tren setleri ile verilmektedir. YHT'nin seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa'da 6., dünyada 8. ülke olmuştur.

TCDD bu treninin adını belirlemek bir için anket yapmış, ankette yüksek oy alan "Türk Yıldızı", "Turkuaz", "Kardelen", "Yüksek Hızlı Tren", "Çelik Kanat", "Yıldırım" gibi isimler arasından Yüksek Hızlı Tren adında karar kılındığını açıklamıştır

YHT ilk olarak Ankara-Eskişehir güzergâhında hizmet vermiştir. Günümüzde Konya, İstanbul (Pendik), Ankara, Eskişehir, Bilecik şehirlerinde hizmet vermektedir. Seyir hızı 250 km/sa'dır. 8 motora sahip olan trende arıza durumunda bir diğer motorun devreye girerek trenin yolda kalmasını önleyen bir sistem bulunmaktadır. Ankara-Eskişehir arasını yaklaşık 1 saat 20 dakikada alan hızlı trenin, Başkentray'ın bitimiyle bu sürenin 1 saat 15 dakikaya ineceği belirtiliyor.

YHT, ilk olarak 13 Mart 2009 günü saat 09.40'ta Ankara'dan Eskişehir'e hareket etti.

ANKARA–İSTANBUL YÜKSEK HIZLI TREN HATTI

Ankara ile İstanbul arasında inşaatı tamamlanmış olan hızlı tren hattıdır. 533 Km. uzunluğundaki hatta yolculuğun 3.5 saat sürmektedir. Hatta çalışacak yüksek hızlı tren 250 km/sa hızla hareket etmektedir. Hızlı tren 29 Ekim 2013'te hizmete girmiştir. Marmaray'ın açılışı da aynı gün yapılmıştır.

Ankara - İstanbul seferini yapan hızlı trenin 8 durağı bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla (Ankara kalkışlı olarak) Ankara YHT Garı, Sincan Garı, Polatlı Garı, Eskişehir Garı, Bozüyük Garı, İzmit Garı, Gebze Tren İstasyonu ve Pendik Tren İstasyonu'dur.

Eskişehir şehir içi geçişi yer altına alındığından Eskişehir Garı şu anki yerinden 500 metre kadar ileriye taşınması planlanmaktadır.

KILAVUZ TREN NEDİR?

İlave bir Emniyet ve güvenlik tedbiri olarak, ilk ticari seferin başlamasından önce hat üzerinde yolcusuz olarak işletilen tren.

Yüksek Hızlı Tren seferleri bugün yapılacak mı? Son dakika Konya Ankara YHT seferleri iptal mi oldu? ile ilgili etiketler Son dakika
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.