“Yerli otomobil üretimi Balıkesir’de yapılsın”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu YeniBirlik'ten Neşe Berber’e konuştu…

Kafaoğlu: Biz Balıkesir OSB'de Ford, Tofaş, Fiat, Mercedes, BMW gibi araçların koltuklarını üretiyoruz. Yani otomobil sektöründe yeni değiliz, koltuklarını yapan otomobilin tamamını da yapar. Gebze, Kocaeli, Bursa buralar doldu. Tofaş, Reno, Karsan gibi şirketler buralarda.. En bakir yer ortada olan Balıkesir.. Balıkesir yerli üretim için biçilmiş kaftan ve biz hazırız, yerli otomobil üretimi Balıkesir'de yapılsın.

Neşe BERBER-BALIKESİR

Yaptığı çalışmalar ile son günlerin en çok konuşulan ili Balıkesir. Ve en çok konuşulan belediye başkanı Zekai Kafaoğlu. Balıkesir 1 milyon 200 bin nüfuslu şehirdir. Balıkesir’in merkezinde 350 bin nüfusu var geri kalanı ilçelerde ve kırsalda. Geniş bir arazisi olduğu için hizmeti götürmekte ciddi bir sorunları var. 22 adası var. Üç yüz km kıyı şeridi ile Türkiye’nin ikinci büyük ili. Balıkesir 20 ilçesi 900 tane kırsal mahallesi olan bir şehir. ‘Sevdiğinizi söyleyin. Sevgi tılsımlı bir kelime, sevginin açamayacağı kapı yoktur. Sevmeden siyaset olmaz. İnsanları sevmelisiniz. Vaktimin yüzde kırkını hizmete ayırıyorsam, yüzde altmışını insanlara ayırıyorum. Halka dokunmaya gönül almaya çok önem veriyorum. Nasılsa bana oy veriyorlar diye insanları unutmamalısınız.’ Diyen bir insan başkan Kafaoğlu… Mevlana ne demiş, ‘İstiyorsan Hakk’a varmayı, meslek edin gönül almayı... Halka önce gönlünü vereceksin ki, oylar gelsin. İşini iyi yapmayı hep hedeflemiş ve inanınca herşeyin olacağını söyleyen bir belediye başkanı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ile Balıkesir’i tüm samimiyeti ile konuştuk.

Balıkesir son günlerde büyük atak yaptı, yatırım için talep gelmeye başladı mı?

Balıkesir Türkiye’nin yıldızı. Balıkesir’e erken davranıp yatırım yapanlar çok şanslı olacak. Geç kalanlara pahalıya mal olacak. Katar’lı iş insanları ve İstanbul dan iş insanları OSB’ye yatırım yapmak üzere geliyorlar. Hedefimiz, 2023 yılında ilk on il arasına gireceğiz. Plakamız gibi on numara il olacağız. Ülkemizin nasıl 2023 hedefi varsa bizimde hedefimiz var. Hedefimize kitlendik. Ben her zaman böyle yaptım önce kendim inanıyorum yapacaklarıma ve onu yaşıyorum. Yaşamazsanız, yaşatamazsınız.

Bana da ilham kaynağı oluyorsunuz, inanınca insanların neler başaracağını gösteriyorsunuz değil mi?

Elbette inanırsanız olur, inandığınız şeyi önce iliklerinize kadar hissedip yaşayacaksınız, sonra onu yaşatabilirsiniz. Bu iş aşk işidir, sevda işidir. Doğduğum büyüdüğüm bu topraklara sevdalıyım.

Belediye başkanı sizin için ne demektir?

Başkanlık sadece yol inşaat yapmak değildir. İnsan yaşayan bir varlıktır. Doğumdan ölüme kadar ihtiyaçları var. Biz insanların her ihtiyacına dokunuyoruz.

“Yerli otomobil üretimi Balıkesir’de yapılsın”

Şehrin ekonomisi için çalışıyorsunuz.. Neler yapıyorsunuz?

Belediye başkanı şehrin eminidir. Şehir için çalışmalı, sahip çıkmalıdır. Şehrinin gelişmesi kalkınması noktasında benim işim değil demeyerek yerli yabancı yatırımcının elinden tutup getirmeli ve onların önünü açacak çalışmalar yapmalıdır. Biz şehrimizin tüm güzelliklerini, tatlarını, yerli yabancı yatırımcılara gösteriyor Balıkesir’i sevmelerini sağlıyoruz.

Şehrin ekonomisi için çalışıyorsunuz. Neler yapıyorsunuz?

Samimiyet çok önemli, gayret etmek de çok değerli elbette yaşadığın şehir için duyarlı olacaksın.

Yerli yatırımcılara bir önceliğiniz yada kolaylığınız olacak mı?

Devletimizin çıkardığı yasa var zaten, kamu ihalelerinde yerli yatırımcıyı destekleme açısından yüzde15 fiyat avantajına kadar yerli yatırımcıyı tercih edebiliyoruz.

“Yerli otomobil üretimi Balıkesir’de yapılsın” - Resim : 2

Yerli ve milli olmak diyorsunuz yani… Bu açıdan mı bakıyorsunuz?

Yerli ve milli diyoruz ya hep. Yerli ve milli yatırım ve yatırımcı bizim için değerli buluyoruz.

Necmettin Erbakan 1974’te temeli attı

1974 yılında Güney Kore ile biz ağır sanayi ve elektronik sanayisine aynı yıl başlamıştık. Onlar aldı başını gitti biz devam ettiremedik.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesininde temeli 1974 yılında rahmetli Necmettin Erbakan tarafından atılmıştı. O zamandan öngörüsü yüksek bir insandı. Ama sonra siyasi bazı kararlar öylece kaldı. Çoğu illere OSB temelleri atıldığında sahip çıkmamışlar. ‘Yerli ve milli’ derdi hep rahmetli Erbakan herkes bilir. O dönemlerde OSB’lerine sahip çıkan iller aldı yürüdü. Balıkesir maalesef otuzyıl geride kaldı. Kahramanmaraş, Gaziantep, Manisa gibi iller gelişen iller arasında sayabilirim. Biz sahip çıkamamışız. Aradan 30yıl geçtikten sonra 2004 yılında OSB’nin temelini aynı yere atarak yeniden yapmışız.

2023’TE YATIRIM ÜSSÜYÜZ

Bu memleketin hayrına kim doğru bir şey söylerse sahip çıkmak lazım, kimin yaptığının bir önemi yok ki.

Balıkesir 1960’lı yıllarda Bursa’nın önünde bir ildi. 1935 sayımlarında Balıkesir Türkiye’nin dördüncü büyük ili özelliğini taşıyordu. Şimdi nasıl ki Ak Parti sloganında Durmak Yok, Yola Devam’ diyoruz ben bunu Balıkesir’e uyarladım. ‘Durmak Yok Koşmaya Devam’ diyorum Balıkesir için, aradaki otuz yılı kapatmak için.. 2023 hedefimizde bunu başarmış olacağız, Balıkesir’i beş yıl içerisinde yatırım üssü yapacağız.

“Yerli otomobil üretimi Balıkesir’de yapılsın” - Resim : 3

Yerli otomobil üretimi için Balıkesir’de yapılması yönünde bir talebiniz varmı?

Kesinlikle, Balıkesir yerli üretim için biçilmiş kaftan. Gebze, Kocaeli, Bursa buralar doldu. Tofaş, Reno, Karsan gibi şirketler buralarda.. En bakir yer ortada olan Balıkesir. Bursa’ya, İstanbul’a çok yakın. Limansa Bandırma limanımız var. Açık denizlere ulaşım için Çandarlı limanı var. Türkiye’nin en büyük limanı yapılıyor oraya. Balıkesir yerli otomobil yatırımı için bağırıyor, hazırız bekliyoruz. Üst akıl olarak baktığınızda da böyle.. Balıkesir’de araziler daha ucuz, DDY yolları, DDY lojiktik köyü ve limanlarımız var.. Kesinlikle Balıkesir’de olmalı üretim..

45 ÜLKEYE İHRACAT

Biz Balıkesir OSB’de Ford, Tofaş, Fiat, Mercedes, BMW gibi araçların koltuklarını üretiyoruz. Zaten üç otomobilden birinin koltukları burada yapılıyor. Ayrıca 45 ülkeye ihracat yapan traktör fabrikamız var. Yani bu sektörde yeni değiliz zaten yapıyoruz koltuklarını yapan otomobilin tamamınıda yapar.

Balıkesir için Türkiye’yi doyuran il deniyor... Nasıl doyuruyor ?

Balıkesir Türkiye’yi doyuran bir il. Balıkesir tarım ve hayvancılığın başşehri. İlimiz maden, tarım, hayvancılık, konut, turizm ve sanayi alanında yatırım için kaçırılmaz fırsat. Balıkesir iki tane denizi, jeotermal kaynakları, dağları ve ovalarıyla tam bir yaşanacak turizm şehri. Yatırım yapmak isteyen, Balıkesir’de pozisyon almak isteyen herkes acele etmeli. Yarın çok geç olabilir. Çünkü artık Balıkesir, büyükşehir olduktan sonra keşfedildi. Bu zamana kadar hakikaten bu güzellikleriyle, bu zenginlikleriyle keşfedilememişti. Tanıtımı, reklamı, lansmanı yapılmamıştı. Bundan sonra Balıkesir’de iş adamlarımızla, bürokratlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle beraber Balıkesir’in önemini, Balıkesir’in taşıdığı değerleri hak ettiği yeri alma noktasında hareket edeceğiz. Bu gayretimizin sonucunda plakası gibi Türkiye’nin 10 numaralı ili olacak.

‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iki tavsiye

Biz Balıkesir’i seviyoruz. Liderimizi seviyoruz. Kendilerini örnek alarak yapıyorum bütün çalışmalarımızı. Her gün farklı bir ilçeye gidiyoruz. Sivil toplum örgütleri ile toplantılar yapıyoruz. Biz halkın ayağına gidiyoruz. Sorunları yerinde tespit ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Asıl işimiz insanların gönlüne dokunarak yaptığımız yatırımlardır.’ der hep. Biz samimiyiz, herkese gönlümüzü, kapımızı açtık. Sayın Cumhurbaşkanımız bana bu görevi tevdi ederken iki tavsiyede bulundu: Biri, “Kibir asla yok”, ikincisi de tam üç kez tekrar ettiği “Tevazu, tevazu, tevazu.” Sadece bunlara riayet ederseniz aşamayacağınız şey yok. Kibir olmayacak. Biz bu milletin hizmetkarıyız.

‘Suya büyük indirim yaptık’

Bir belediye başkanının yapacağı projeler halkın istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda olmalıdır. Ben göreve gelir gelmez hatta daha önceden tespit etmiştim. Halkın su faturalarından ciddi sorunları vardı. 900 kırsal mahallemiz var, ilk defa su faturası giden yerler buralar. Özellikle bağ ve bahçe sulamasında kullanıldığı için faturalar çok ciddi sorun yaratmaya başlamıştı. Gelir gelmez şehir merkezinde yüzde 25, kırsal mahallelerde yüzde 50 su indirimi yaptık. İnsanlar çok mutlu oldu. Bununla sadece Balıkesir’e değil tüm Türkiye’ye örnek olduk.

“Yerli otomobil üretimi Balıkesir’de yapılsın” ile ilgili etiketler Balıkesir Belediye Başkanı zekai kafaoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.