Yerli aşıda flaş gelişme! Acil kullanım onayına müracaat etme aşamasına geldi

Sosyal medya hesabından 'Simge bir gün' diyerek 18.00'ı işaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu. Yerli aşımız Turkovac acil kullanım onayına müracaat etme aşamasına geldiğini müjdeleyen Bakan Koca, "Bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde Ekim ayı içerisinde seri üretime geçeceğiz." dedi.

Twitter hesabından yaptığı "Salgınla mücadele sürecimiz açısından simge bir gün! 18:00’da, rutin seyrin dışında bir konuşmayla huzurlarınızda olacağım. Gündeminizdeki konular, başlıklarımız arasında. 18:00’da buluşmak üzere" ifadelerinin ardından Sağlık Bakanı Koca, önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları şöyle:

"100 milyon doz büyük bir başarının adıdır. 18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranı yüzde 82, ikinci doz aşı oranı yüzde 63,8. Tam doz aşısını 6 milyon 32 bin kişi yaptırdı.

Aşılarımızı birlikte hızlı bir şekilde tamamlanma hepimizin yararınadır. Bir kısmımız aşılarımızı olur, diğer kısmımız aşılarımızı ertelersek aradaki zaman ortak başarıyı erteler.

Şu anda toplumun yüzde 90’ı üzerinde delta varyantı var. MU mutasyonu iki kişide görüldü. Bu iki kişi de İstanbul’da, gözlem altında ve durumları kötü değil.

Hatırlatma dozu şu anda mRNA aşılar için gerekli değil. Toplam 15 milyon inaktif aşı yaptıran vatandaşımız var. 15 milyonun yaklaşık 6 milyon kişi hatırlatma dozunu yaptırabilmiş değil.

Yerli aşımız Turkovac acil kullanım onayına müracaat etme aşamasına geldi. Bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde Ekim ayı içerisinde seri üretime geçeceğiz.

Bizim şu an 18 yaş ve üzeri yatan hastada yüzde 90’ı aşısını tamamlanmamış olan kişiler. Ya hiç aşısını yaptırmayan ya da bir aşısını yaptıran kişilerden oluşuyor.

(Sahte aşı iddiaları) Aşılar için kime izin verdiğimizi biliyoruz. Bu aşıları yapan birimleri de yakından takip ediyoruz. Bununla ilgili somut istismarın yapıldığı bilgisi bize gelmedi. Olursa da müeyyide ağır olacağını ifade etmek isterim.

(Aşı karşıtlığı) Ben bu kelimeyi kullanmak istemiyorum. Bu toplumun aşıyla ilgili bir sorunun olmadığını biliyorum. Evlatlarına doğduğu andan itibaren 13 farklı aşıyı yaptırabilmiş bir toplumuz.

Şu anda aşı/doz miktarı anlamında 8. sıradayız. 2 hafta içerisinde Almanya’nın doz sayısını da geçmiş olacağız.

Yabancılar için de PCR zorunluluğu olacak.

Öğretmenlerimizde ikinci dozunu yaptıranların oranı yüzde 77’yi buldu. En az bir doz aşısını yaptırmış olanların sayısı da yüzde 90’ı geçti.

(Kısıtlama gelmesi durumu) Yeni dönemde okulları kapatmak istemiyoruz. Çünkü elimizde aşı var. Eğitimin aksamadan sürdürülmesinden ve vatandaşların toplumsal bağışıklık oluşması için aşılanma oranını arttırmaktan yanayız. Pazartesiden itibaren bazı örnek okullarda Covid-19 taraması yapılacak.

(Aşılamaya rağmen vaka ve ölümlerin yüksek olmasıyla ilgili) Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Tedbirleri ise eski ciddiyetle sürdürmüyoruz. Yerli aşımız Turkovac acil kullanım onayı alacak hale geldi."

 

 

 

Yerli aşıda flaş gelişme! Acil kullanım onayına müracaat etme aşamasına geldi ile ilgili etiketler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.