Yenilenmiş elektronik eşyada ithalat serbest

Elektronik eşyada oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, önemli bir karara imza atarak yenilenmemiş eşyaların ithalatına onay verdi. Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmeliği’ ile yenilenmiş elektrikli-elektronik eşyaların ithalatına izin verilecek. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, önemli bir karara imza atarak yenilenmemiş eşyaların ithalatına onay verdi. İthalat izni sadece cep telefonu ve tabletle sınırlı değil.

Yenilenmiş elektronik eşyada ithalat serbest


Buna göre atık elektrikli ve elektronik eşyalar ithal edilebilecek. Yönetmelik ayrıca, yenilenmiş elektrikli ve elektronik eşyaların ithalatına da izin veriyor.
Türkiye’de lisans yenileme işletmeleri, sadece cep telefonu ve tabletleri yenileyerek satabiliyor. Türkiye’de bu iki ürüne yenileme imkanı tanınırken yönetmeliğin ithalat kapsamının genişletmesi dikkat çekici.

Bir ürünün kullanılmış olması, ürünün bir süre kullanılmış ama henüz atık haline gelmemiş olanlarını kapsıyor. Yenilenmiş olanlarsa yetkili kurumlarca her türlü işlevi kazandırılarak yenileme işlemine tabi tutulanları niteliyor.

İthalat iznini ticaret bakanlığı verecek. Bir eşyanın, atık olduğundan şüphelenilmesi durumunda, depoda bekleme dahil analiz ve incelemelerin yükümlülüğü üretici veya onlar adına hareket eden üçüncü kişiler tarafından karşılanacak.

Yönetmelik kapsamında ithalatına izin verilen eşyalar şöyle: Büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, büyük ve sabit sanayi aletleri hariç elektrikli ve elektronik aletler, oyuncak, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar.

Yenilenmiş elektronik eşyada ithalat serbest ile ilgili etiketler ekonomi telefon ithalat
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.