Yeni partileri şoke eden anket sonucu

Konsensüs'ün yayınladığı son anketten çıkan sonuca göre yeni partiler seçmenleri etkileyemedi. Söz konusu ankete katılanların yüzde 86,7'si yeni partilere oy vermeyeceğini belirtirken, Muharrem ince ve Mustafa Sarıgül'ü şoke eden veriler ortaya çıktı.

Araştırma şirketi Konsensüs'ün yaptığı anketten yeni partileri şoke edecek veriler çıktı. Ankete katılanların yüzde 86,7'si yeni partilere ihtiyaç olmadığını belirtirken, yüzde 54,4'ü ise yeni partilere oy vermeyeceğini açıkladı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin "Siyasiler, bu ankete dikkat" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Mustafa Sarıgül partisini kurdu. Muharrem İnce’nin partisi gün sayıyor. Ümit Özdağ ise yeni parti kurmak için yola çıktı. Peki yeni partilere ihtiyaç var mı? Ankete katılanların yüzde 86.7’si “Yeni bir partiye ihtiyaç yok” diyor. “Var” diyenlerin oranı ise yüzde 13.3. Yeni parti kuranların dikkatini çekmek istedim.

PARTİSİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

Bizde parti tutmak, siyasi kimliğin bir parçası. O nedenle parti değiştirmeye pek sıcak bakmıyoruz. “Partimi değiştirip yeni partiye oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 15.2 çıkıyor. Yüzde 54.4’ü ise “Yeni partilere oy vermem” diyor. Ama asıl bir veri var ki, yeni parti kuranların onları ikna etmesi gerekiyor: Yüzde 30.4’lük bir kesim ise “Belki veririm” safında."

MUHARREM İNCE VE SARIGÜL'E BÜYÜK ŞOK

Öte yandan CHP'den ayrılarak yeni parti kuran Mustafa Sarıgül ve parti kurma çalışmalarını sürdüren Muharrem İnce'yi şok eden sonuçlar çıktı. Konsensüs'ün yaptığı ankete göre Muharrem İnce'ye kesinlikle oy vermem diyenlerin oranı yüzde 77,3 olurken, Sarıgül'e kesinlikle oy vermem diyenlerin oranı ise yüzde 81,3'ü buldu.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, bugünkü köşe yazısında konuyla ilgili şunları söyledi:

"Öncekilerden farklı olarak bu ankette, “Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi isme oy verirsiniz” yahut, “Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” şeklindeki geleneksel sorular yöneltilmemiş.

Ama iki isim üzerinde bir odaklanma olmuş.

Türkiye Değişim Partisi, yani Mustafa Sarıgül ile yakın bir zaman içinde partisini kurması beklenen Muharrem İnce.

Malum, her iki ismin de geçmişinde CHP’den uzun yıllar siyaset yapmışlığı var.

Bu anlamda, ayrılıp kendi yollarına yönelmeleri acaba ne kadar başarılı olacaklar sorusunu da beraberinde getiriyor.

Konsensüs’ün 1500 kişiyle telefonla görüşerek yaptığı ankette bu iki isimle ilgili sorular üç şık halinde sorulmuş.

Buna göre ortaya çıkan sonuç şu şekilde olmuş:

Mustafa Sarıgül için;

Kesinlikle oy veririm diyenler: Yüzde 3,1

Oy verebilirim diyenler: Yüzde 15,6

Kesinlikle oy vermem diyenler: yüzde 81,3

Muharrem İnce için aynı sorular sorulduğunda ise şöyle bir tablo ortaya çıkmış:

Kesinlikle oy veririm diyenler: Yüzde 5,4

Oy verebilirim diyenler: Yüzde 17,3

Kesinlikle oy vermem diyenler: Yüzde 77,3

Peki, bu veriler bize ne anlatıyor?

İlk iki soruya bakıldığında, Sarıgül’ün oy alma kapasitesinin yüzde 18,7, İnce’nin oy alma kapasitesinin ise, yüzde 22,7 olduğu anlaşılıyor.

Kesinlikle oy veririm diyenleri, şimdiden oy vermeye karar vermiş olanlar olarak kabul edecek olursak, İnce’nin yüzde 5,4, Sarıgül’ün ise yüzde 3,1 oranında oy alabileceği sonucu karşımıza çıkıyor.

Anketi yapan Konsensüs Araştırma’nın Başkanı Murat Sarı, bu tercihlerin daha önce CHP’ye oy vermiş seçmene ait olduğunu söylüyor.

O halde, bu tabloya bakarak, CHP seçmeni içinde hem İnce’nin, hem de Sarıgül’ün geniş bir ‘sempati halesi’ oluşturduğu sonucunu çıkarmamız gerekmiyor mu?

Anket bu.

Herkes, kendi görüşünü söylemekte serbest.

 

Yeni partileri şoke eden anket sonucu ile ilgili etiketler Anket Muharrem İnce Mustafa Sarıgül konsensus Davutoğlu babacan
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.