Bilim Kurulu Üyesi Ünal: Bir daha aşı yapılması zorunlu hale gelebilir

Güney Afrika'da görülen yeni mutant koronavirüsün geliştirilen aşılardan bazılarından kaçabilme ihtimali olduğu ortaya çıkarıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, ''Bu durum aşılara güncelleme yapıp insanlara bir daha aşı yapılmasını zorunlu hale getirebilir'' ifadelerini kullandı.

Güney Afrika'da devlete bağlı Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ndeki ekip, 501Y.v2 veya B1351 olarak bilinen yeni varyantın mutasyonlarının, virüsü koronavirüs hastaları tarafından bağışlanan kan plazmasındaki antikorlara karşı büyük ölçüde dirençli hale getirdiğini ortaya koydu.

Türkiye'deki aşı çalışmasını yürüten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Güney Afrika'da görülen mutant virüsün kendilerini de endişelendirdiğini belirterek, “Güney Afrika'da görülen mutant koronavirüs, bazı aşıların etkisinden kaçabilme ihtimali olduğuna dönük güçlü veriler var.'' dedi.

''AŞILARIN BİR DAHA YAPILMASINI ZORUNLU HALE GETİRECEK''

Bu durumun bazı aşıların güncellenmesini gerektireceğini ifade eden Ünal, ''Aşıların güncellenip bir daha aşı yapılmasının zorunlu hale geleceğini gösteriyor. Çünkü virüse karşı 1/80'de etkili olabilirken, bu yeni virüsü ancak 1/8'de durdurabiliyor.'' açıklamasını yaptı.

HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Ünal, "Bir virüse karşı etkisini ölçmek için virüs sürünümü alınır ve laboratuvardaki hücre kültüründe şuşu üretilir, aşıdan da bir o kadar kültür alır ve ona uygulanır. Sonra onu yarı oranında sulandırarak, yani 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 ... 1/32 oranda sulandırarak devam eder.

Görür ki bir seviyeye kadar etkili oluyor. Aynı testi bu kez yeni mutant virüse karşı uygular. Bu da yapılmış. Daha önceki 1/80 oranına kadar virüsü bloke ederken, bu yeni mutant virüse karşı 1/8 oranında bloke ediyor; yani 10 kat az.

Yeni virüs şuşu korumadan kaçıp, bir başka yoldan hücreye girebildiğine dönük iddiayı ortaya koyuyor. Direncin eskisine göre 10 kat az etkili olduğunu sergiliyor. Güncellenmiş aşıya ihtiyacı ortaya çıkarıyor...” dedi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Bilim Kurulu Üyesi Ünal: Bir daha aşı yapılması zorunlu hale gelebilir ile ilgili etiketler Güney Afrika Korona Koronavirüs Virüs mutant aşı aşılama Serhat Ünal
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.