Yeni EYT modelinde şartsız emeklilik geliyor! Kadında 50, erkekte 55 yaş emeklilik için yeterli oluyor

Şartsız emeklilik için EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. 5 model konusunda detaylar kamuoyu ile paylaşılırken sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 olanlar öncelik kapsamına giriyor. 3600 ek gösterge meselesinin tamamlanmasının hemen ardından dikkatler şimdide erken yaşta emekliliğe çevriliyor.

3600 ek gösterge sorununun ortadan kaldırılmasının hemen ardından dikkatler EYT’ye çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın takviminde bu seferde EYT sorunu ilk sırada yer almaktadır. Temmuz ayında gerçekleştirilen asgari ücret ve emekli zammının hemen sonrasında EYT sorunu içinde yeni modeller dikkat çekmektedir.

5 formül üzerinde EYT sorununun ortadan kaldırılması beklenirken bunlardan ilki 3600 günü olan kadının 50, erkeğin ise 55 yaşında emekli olabileceğinin üzerinde duruluyor. Başka bir formül göz önüne alındığında ise yaşa dahi bakılmadan sigortaya göre emeklilik hakkı kazanılabiliyor.

Emeklilikte yaşa takılanları için EYT takvimi yeniden belirleniyor. Çalışma Bakanlığı kapsamında kurulan komisyonlar şimdiden Danimarka ve Finlandiya modelleri incelenirken yeni bir Türkiye modeli üzerinde duruluyor.

Yeni EYT modelinde şartsız emeklilik geliyor! Kadında 50, erkekte 55 yaş emeklilik için yeterli oluyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından son yapılan açıklamada, EYT meselesinin gündemlerinde olduğu ve üzerinde çalışmaların devam ettiği belirtilmişti. 2022 yılının sonuna kadar EYT meselesine kesin çözüm üreteceklerini söyleyen Bilgin, alternatiflerin masada hazır olduğunu ve çözüm önerileri üzerinde durduklarını kaydetmişti.

EYT'de 5 Yeni Model

EYT için masada şu anda yıl ve yıpranmaya dönük 5 ayrı model bulunmaktadır. Prim ve gün sayısı kriter olarak alınacak ve 3600 günü olan kadın 50, erkekse 55 yaşında emekli olma şansını elde edebilecek.

İkinci formülde ise sigortaya bakılacak. Bu formülde de yaşa dahi bakılmadan sigorta süresine göre emeklilik hakkı kazanılacak.

Kademeli emeklilik ise bir başka model olarak göze çarpmakta. Almanya modeli olarak da bilinen bu formülde emeklilik için yaşı karşılayana kadar her yıl %2 kesintili emeklilik maaşı bağlanması yapılacak.

Yeni EYT modelinde şartsız emeklilik geliyor! Kadında 50, erkekte 55 yaş emeklilik için yeterli oluyor - Resim : 2

4. formülde ise prim tamamlama yer alıyor. Bu yöntemde eksik günler tamamlanmış olacak.

5. modelde ise Finlandiya sistemi ön planda yer alacak. Almanya benzeri emekliliğe kadar maaş kesintisi yapılacak. Emeklilik yaşına gelindiğinde ise şartlar normale döndürülecek.

2023 yılının Ocak ayında EYT düzenlemesi tamamen hayata geçirilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar için düzenleme 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan, henüz emekli olamayan insanları kapsamaktadır.

Yeni EYT modelinde şartsız emeklilik geliyor! Kadında 50, erkekte 55 yaş emeklilik için yeterli oluyor ile ilgili etiketler EYT erken yaşta emeklilik
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.