Yeni deliller ortaya çıktı: 5 zincir market ve 15 tedarikçi için ikinci soruşturma açıldı!

Haksız fiyat artışları sonrası Rekabet Kurumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla olaya el atmıştı. Geçtiğimiz yıl zincir marketlere gelen 2,7 milyar liralık rekor cezanın tamamının ödendiğini duyuran Rekabet Kurumu, zincir marketlere ikinci bir soruşturmanın yürütüldüğünü açıladı.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 5 zincir market ve 17 tedarikçinin rekabeti ihlal edip etmediklerine ilişkin ikinci soruşturmanın raporunun 26 Nisan’da çıkacağını söyledi.

"HACİM OLARAK BİRİNCİ SORUŞTURMADAN DAHA KÜÇÜK ÇAPLI DEĞİL"

Konuyla ilgili A Para’ya konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, “Soruşturmanın sonlarına doğru başka veriler elde etmeye başlayınca ikinci soruşturmayı açtık. 26 Nisan’da raporu bitecek. Hacim olarak birinci soruşturmadan daha küçük çaplı değil” dedi.

Küle, kurumda devam eden 24 soruşturma olduğunu belirterek, tüm kararlarının yargı denetimine açık olduğunu belirtti.

 

"2.7 MİLYAR LİRALIK CEZANIN TAMAMI ÖDENDİ"

Küle, zincir marketlerle ilgili birinci soruşturmanın ardından verilen 2.7 milyar liralık cezanın tamamının ödendiğini söyleyerek, “Kestiğimiz para cezaları yüzde 100 ödeniyor. Ceza ödemeden teşebbüs yargı yoluna gidemiyor. İki teşebbüs yargıya başvurdu. Diğerleri de gidecektir. Yargı bizden savunma istiyor. Biz de aldığımız kararı savunuyoruz. Yargı en doğru kararı verecektir” dedi.

"TÜM ARTIŞLARI HAFTALIK BİLDİRDİLER, YERİNDE İNCELEDİK"

Organize pazardaki marketlerle soruşturma yürütmenin zor olduğunu söyleyen Birol Küle, “Fiyat artışlarında normalin dışında hareketlilik gördüğümüz için tüm artışları haftalık bildirmeleri konusunda tedbir kararımız vardı. Yaklaşık 4-5 ay bildirildi. Artış trendini görmek istedik. Yerinde inceleme yaptık, 100 bine yakın data tek tek manuel ayıklanıyor. Gerekçeli kararda gördüğümüz delilleri yerinde incelemelerden elde ettik” dedi.

 

"İKİNCİ SORUŞTURMANIN KARARI EYLÜL YA DA EKİM AYINDA ÇIKACAK"

İkinci soruşturmada nihai kararın eylül ya da ekim ayında çıkacağının altını çizen Küle, üç büyük tedarikçinin uzlaşma başvurusu yaptığını ve amacına uymadıkları için reddettiklerini söyledi.

 

"ZAMAN İLERLEDİKÇE KARTELİN ÇEŞİTLERİ DE ARTIYOR"

Soruşturmada iki tür ihlal tespit edildiğini belirten Küle, “Zaman ilerledikçe kartelin çeşitleri de artıyor. Karteli iki veya daha fazla teşebbüslerin iletişiminde arıyorduk. Birinci soruşturmada bulduğumuz çeşitli teşebbüsler ve tedarikçiler var. Kendi içlerinde de iletişim oluyor ama daha çok tedarikçi vasıtasıyla iletişim kuruyorlar” şeklinde konuştu.

Yeni deliller ortaya çıktı: 5 zincir market ve 15 tedarikçi için ikinci soruşturma açıldı! ile ilgili etiketler soruşturma Rekabet Kurumu market zincir market
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.