Yeni askerlik sisteminde son durum ne? Ne zaman yürürlüğe girecek?

Yeni askerlik sisteminde son durum ne? Yüzbinlerce vatandaşı yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi konusu bir süredir Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Meclis Genel Kurulu'na giden yeni askerlik sistemi hakkında internette de birçok araştırma yapılıyor. Ne zaman yürürlüğe gireceği heyecanla beklenirken son dakika haberleri de inceleniyor. Peki yeni askerlik sisteminde son durum ne? İşte son dakika gelişmeleri...

Yeni askerlik sisteminde son durum ne? Son dönemde internette en çok araştırılan ve merak edilen konulardan biri de yeni askerlik sistemi oluyor. Ne zaman yürürlüğe gireceği ve son durumunun ne olduğu merak edilen yeni askerlik sistemi hakkında merak edilen tüm ayrıntılar haberimizde. Ayrıca teklif şu aşamada Meclis Genel Kurulu'nda değerlendirilmek üzere görüşülüyor. Peki yeni askerlik sisteminde son durum ne? İşte yanıtı...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNDE SON DURUM NE?

Yeni askerlik sistemi teklifi, salı günü Meclis Genel Kurulu’na geliyor.

Komisyondan bir günde geçen teklifin, Ramazan Bayramı öncesinde Meclis'ten geçmesi bekleniyordu ancak muhalefetin bazı itirazları gündeme geldi. Bu nedenle tüm partiler, bayram tatili boyunca teklif üzerinde çalışma yaptı.

CHP, teklifin Cumhurbaşkanı’na askerlikten muafiyet yetkisi veren 45'inci maddesinin yeniden düzenlenmesini istiyor.

Teklifin yürürlüğe girmesiyle 6 ayını dolduran yaklaşık 130 bin askerin terhis edilecek olmasının yaratabileceği güvenlik zaafiyetleri de muhalefetin itiraz başlıkları arasında.

Bu itiraz noktalarından hangilerinin değiştirileceği genel kuruldaki görüşmelerde belli olacak.

YENİ SİSTEM

Yeni sistem askerlik süresini 12 aydan 6 aya düşürüyor.

Er ve erbaşlar isterse 6 ay daha maaş alarak askerliğe devam edebilecek, yüksekokul mezunları yedek astsubay olarak askerlik yapabilecek.

Askerliğini yedeksubay olarak yapmayı tercih eden doktorlar, devletteki mecburi hizmetini tamamlamış sayılacak.

Bedelli askerlik kalıcı hale gelecek, her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Fazla başvuru olması durumunda kura çekilecek.

Memur maaş katsayısına göre değişecek olan bedel bu yıl için 31 bin lira civarında olacak.

Bedelli askerlik başvurusunun kategorize edilebileceği, yaş grubuna göre öncelik verilebileceği belirtiliyor.

Askerlik kanunu dışında, yargı reformu stratejisiyle ilgili bazı yasal düzenlemelerin de teklif olarak Meclis Başkanlığ’ına önümüzdeki hafta sunulması bekleniyor.

ASKERLİK SÜRESİ 6 AY OLACAK

Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.

KALICI BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASI

İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri, askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak.

YOKLAMA KAÇAKLARINA BİR DEFAYA MAHSUS HAK

Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.

Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.

Yeni askerlik sisteminde son durum ne? Ne zaman yürürlüğe girecek? ile ilgili etiketler asker Bedelli askerlik
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.