Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir!

Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi bugün açıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine çevrildiğini unutmadık. Nihayet bu sorunları aşarak gerekeni yaptık. Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir!" dedi.

Türkiye'de kültür-sanatın kalbinin atacağı AKM, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Sözlerimin hemen başında Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümünü tebrik ediyorum. Binlerce yıllık devletler silsilemizin coğrafyamızdaki son halkası olan cumhuriyetimizi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum.

Biz de cumhuriyetimizi kuranlara borcumuzu 2023 hedeflerimizi ortaya koyarak ve bunları gerçekleştirmek için çalışarak ödemeye çalışıyoruz. Hiçbir saldırının bizi hedeflerimizden alıkoymasına izin vermeyeceğiz.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir!

Bilindiği gibi temeli 75 yıl öce atılan AKM kullanılamaz hale gelmişti. Biz bunu düzeltmek için pek çok adım attık ama attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski, köhnemiş AKM'yi yıktırmamak için yapılan kampanyaları hatırlıyorsunuz. Halbuki biz her seferinde yerine daha güzelini yapacağımızı söylüyorduk.

Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine çevrildiğini unutmadık. Nihayet bu sorunları aşarak gerekeni yaptık.

Yeni AKM ile İstanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür-sanat hizmetleri sunacak bir eser ortaya çıkardık. Eser karşısında bir nebze de olsa mahcubiyet duyacaklarına inanıyorum.

95 bin metrekare alana sahip bu eserin inşası 2 buçuk sene gibi rekor bir sürede tamamlandı. Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir.

Biz 1994 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki. Böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesle en önemli hediyeyi verdiğimize inanıyorum.

İstanbul'un 1453'teki fethinden beri kentimize vurduğumuz mühürlerin son halkası AKM'dir.

Bu açılışla birlikte Beyoğlu Kültür Yolu Festivalini'de başlatmış oluyoruz. Birazdan izleyeceğimiz Koca Sinan Operası AKM'nin ve festivalin açılış programıdır.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir! - Resim : 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Ankara'dan İstanbul'a gelerek, Cumhuriyet'in 98. yılında hizmete açılan AKM binasındaki törene katıldı.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir! - Resim : 3

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı AKM önünde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy karşıladı. Ersoy, AKM binasını gezen Erdoğan'a bilgi verdi.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir! - Resim : 4

AKM'nin açılış kurdelesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanvekili Celal Adan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve bazı katılımcılar kesti.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir! - Resim : 5

Açılış törenine, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir! - Resim : 6

YENİLENEN AKM HAKKINDA

10 Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temelini attığı AKM, 2,5 yılda tamamlandı. AKM bünyesinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, galeri, çok amaçlı salon, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müzik kayıt stüdyosu, bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, tasarım gibi ihtisas başlıklarına odaklanan kütüphane, Yeşilçam Sineması ve tasarım dükkânı bulunuyor.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir! - Resim : 7

AKM'nin en öne çıkan unsuru Taksim Meydanı'na bakan, özel olarak tasarlanarak üretilen 15 bin seramik parçasıyla kaplı dev bir küre olan opera salonu. Opera salonu fiziksel, teknik ve mimari analizler sonucunda, en iyi doğal akustiği elde edebilmek için at nalı biçimli tasarlanarak yapıldı. Yüksek kalitede ses niteliği ve reverberasyon süresi olarak dünyadaki nitelikli opera salonlarının sahip olduğu standartlarda inşa edildi.

Salonda öncelikle opera, ama aynı zamanda senfonik konserler ve elektro-akustik destekli gösteriler için de doğru akustik şartlar sağlanabiliyor. Yan duvarlar boyunca kaplamalar akustik ihtiyaçlara uygun olarak özel olarak tasarlandı. Opera salonunda halı veya diğer tekstil döşeme gibi ses yutuculardan kaçınmak gerektiğinden, ahşap zemin tercih edildi.

Yeni AKM açıldı! Erdoğan: Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir! ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan 29 Ekim Atatürk Kültür Merkezi akm binası
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.