Yengeç Sepeti Sendromu nedir?

Yengeç Sepeti Sendromu nedir? Yükselen kişiyi aşağı çekme sendromu olarak da bilinen Yengeç Sepeti Sendromu birçok insanda görülüyor. Gerek iş hayatında gerekse özel hayatımızda sıkça yaşadığımız bu durumun birçoğumuz farkında bile değiliz. Aynı sepete konan yengeçlerin birbirlerini çekerek çıkmalarına izin vermemeleri sebebiyle ismi verilmiş olan bu sendromu sizler için araştırdık ve haberimize ekledik. Peki Yengeç Sepeti Sendromu nedir? Detaylar haberimizde...

Yengeç Sepeti Sendromu nedir? Kimi insanlar iş hayatında kimi insanlarsa özel hayatlarında bu sendromla oldukça sık karşılaşıyorlar. Birçoğunun farkında bile olmadığı Yengeç Sepeti Sendromu aslında oldukça ciddi bir sendrom. Aynı sepete konan birden fazla yengeçin o sepette kalması için bir kapağa ihtiyaç olmaması gibi, insanlarda da aynı etkiyi yaratan bu sendroma 'Yükselen Kişiyi Aşağı Çekme Sendromu' da deniyor. Peki Yengeç Sepeti Sendromu nedir? İşte detaylar...

Yengeç Sepeti Sendromu nedir?

YENGEÇ SEPETİ SENDROMU NEDİR?

Sepete konulan bir yengeç sepetten rahatlıkla çıkabilirken, yengeç sayısı artınca sepetten çıkmak isteyen yengeçler diğer yengeçler tarafından aşağıya çekilir böylece sepetten hiçbir yengeç çıkamaz. İki ve daha fazla yengeci sepete atan kişi onların dışarı çıkamayacağını bilir. Bu yüzden yengeç sepetlerinin kapağı yoktur. Tek yengeç kapaksız kovadan rahatlıkla çıkabilirken sayı arttıkça kaçış imkansızlaşır. Çünkü birbirlerini yukarı itmek yerine, aşağı çekerek engellerler, zarar verirler ve yaralanırlar. Ve sonunda kimse kazanamaz.

BEN BAŞARAMIYORSAM SEN DE BAŞARAMAZSIN!

Filipinliler arasında “yengeç sepeti” olarak adlandırılan ve aktivist yazar Ninotchka Rosca tarafından kullanılan kavram “Ben sahip değilsem sen de sahip olamazsın. Ben başaramıyorsam sen de başaramazsın” şeklinde anlatılan hikayedir. Bu hikayedeki gibi insanların birbirine karşı uyguladıkları psikolojik şiddet derecesindeki davranışlara “Yengeç Sepeti Sendromu” denir. Bazı insanlar, bencilce davranarak hırslarını ön plana alarak başarmanın yolunun başkalarını geride tutmak olduğunu düşünürler. Kendileri ulaşamıyorsa, sizin de ulaşmanızı istemezler. Rekabetçi duygularla, hasetlik ve kıskançlıkla çabalarınızı sabote etmeye çalışırlar.

"YENGEÇ SEPETİ" FİLMİ BİR ÇÖKÜŞÜ ANLATIR

Yengeç sepeti metaforu Türk Sineması’nda Yavuz Özkan’ın 1995 tarihli “Yengeç Sepeti” isimli filme de konu olmuştur. Filmde mutlu aile tablosu, kısa süre sonra şiddetli biçimde “tablonun altındaki geçimsizlik ile kardeşlerin birbirlerine olan bağlılığı ve sevecenliklerinin yapmacıklığının” yüzeye çıktığı bir çöküş sürecine dönüşecektir. Aile, aynı sepet içine konulan yengeçlerin birbirlerini şiddetle tüketmesine yaralamasına benzer biçimde tükenmektedir.

"İKNA ETMEK İÇİN ÇALIŞIRLAR"

Yengeç Sepeti Sendromu'na aile, iş ve okulda hatta en yakın arkadaşınızla olan ilişkinizde bile rastlayabilirsiniz. Başarılı iş süreciniz varsa, diyet yapıyorsanız, kendiniz ile ilgili kararlar aldıysanız mutlaka bazı insanların eleştirilerine maruz kalabilir hatta bu kararlarınızı değiştirme konusunda siz de ikna girişimiyle karşılaşabilirsiniz. Kararlarınızdan eminseniz eğer arkasında durmalısınız. Diyet yapıyorsanız kimseye söylememelisiniz.

YENGEÇ ANLAYIŞLI KİŞİLERDEN UZAK DURUN!

Yengeç anlayışlı kişiler bulundukları ortamda diğer grup üyelerinin üstünde yer almayı hedefler, başarılı kişilerin önemini azaltma eğilimindedirler. Merhamet duyguları yoktur. Asla empati yapmazlar.

En önemli tavsiye yengeç zihniyetli kişilerden uzak durmanız. İlişkileri koparamıyorsanız kendinize güvenin kararlarınızı tek başına alın. Neyi, ne kadar yapacağınızı, kiminle ne boyutta ilişki kuracağınızı kendiniz belirleyin. Olumsuz düşüncelerle aynı ortamda olmak yerine pozitif düşünen insanlarla bir arada olmak motivasyonunuzu arttıracak, bu motivasyon da başarıyı getirecektir.

YENGEÇ NEDİR?

Yengeç, on bacaklılar (Decapoda ) takımından Brachyura infra takımını oluşturan kabuklu türlerin ortak adı. Tipik olarak çok kısa bir kuyrukları vardır, karın ise toraksın altına gizlenmiştir. Genellikle kalın bir dış iskelete sahiptirler ve bir çift kıskaç ile donatılmışlardır. Yengeçler tüm dünya okyanuslarında bulunurken; ayrıca birçok çeşit tatlısu ve karada yaşayan türü de vardır. Yengeçlerin boyutları sadece birkaç mm olan bezelye yengeçi ile bir bacağının boyu 4 metreye kadar çıkabilen Japon örümcek yengeci arasında değişiklik gösterir.

Anatomisi
Yengeçlerin beş çift bacakları vardır. Bunların ilki bir çift kıskaç ile modifiye edilmiştir ve hareket etmek için kullanılmazlar. Birkaçı dışında her yengeçte, karın sefalotoraksın altında gizlenmiştir.

Yengeçler yan yan yürür çünkü bacakları sadece bu yöne doğru bükülür. kaslar da çifter çifter çalışır. Bu kaslardan biri bacağı sadece çeker, ve yeniden uzayabilmek için antagonistik bir başka kasın devreye girmesine bağımlıdır. Ayrıca bu yürüme tarzı, suyun yoğunluğu ile de ilgili olabilir. su, havadan yaklaşık 830 kat daha yoğun bir yapıya sahip. Viskozitesi (akışkanlık) ise havanınkinin 60 katı kadar. Bu durum suda yaşayan canlıların, destekleyici iskelete, karada yaşayan canlılar kadar ihtiyaç duymadığını gösteriyor. Örneğin bu yüzden, büyük bir örümcek yengeci su dışında ayakta duramayıp çökebilir. bununla birlikte, suyun içinde hareket etmek, yine suyun yoğunluğundan dolayı havaya göre çok daha zor. bir yengecin vücudunun yanlara doğru sivrileşen bir yapıda olduğu düşünülürse, onun bu yönde yürümesi çok daha kolay olacaktır. (balıkların vücutlarının da yüzdükleri yöne doğru yassılaşmış yapıda olduğunu hatırlayalım. bu vücut yapısı sayesinde, suyu yararak ilerlemiş olurlar ve daha az dirençle karşılaşırlar.)

Yengeçlerin insanlar gibi damarları yoktur. Bu nedenle yengeçlerde Açık dolaşım görülür.

Çoğu yengeçler açık olarak seksüel dimorfizm gösterirler ve kolayca cinsiyetleri ayrılabilir. Toraksın altında kalan karın bölgesi erkeklerde daha dardır. Dişilerde ise karında çok sayıda pleopod vardır ve açık olarak daha geniştir.Bu durum döllenmiş yumurtanın dişi yengeç tarafından taşınması ile bağlantılıdır.(tüm pleocyematesda görüldüğü gibi).

Yengeç Sepeti Sendromu nedir? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.