Yasa dışı korona aşısı nereden alınıyor?

Koronavirüs salgınına karşı en büyük silah olan aşı uygulaması dünya genelinde başladı. Hangi aşı daha etkili, aşıların yan etkileri var mı? gibi sorular gündemi meşgul ederken, korona aşısına ilişkin çok önemli bir konu daha gündeme geldi. Prof. Dr. Sevil Atasoy, vatandaşların sahte aşılar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek, "Tıpkı sokakta uyuşturucu satanlar gibi sahte aşıcılar da bu malzemeleri yasa dışı yollardan temin edecek ve bu ise örgütlü suç kapsamındadır.” dedi.

Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken aşı haberleri insanlık için adeta umut oldu. Türkiye'de de Çin'den getirilen koronavirüs aşısı ilk etapta sağlık çalışanlarına uygulanmaya başladı. İkinci parti aşılarının gelmesi için süreç devam ederken, Prof. Dr. Sevil Atasoy'dan koronavirüs aşısına ilişkin çok önemli bir uyarı geldi.

Sahte aşılar konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Sağlık Bakanlığı'nın söylemi ve onların e-nabız'a gönderdiği bilgi dışında hiçbir şeye itimat etmemek lâzım. Tıpkı sokakta uyuşturucu satanlar gibi sahte aşıcılar da bu malzemeleri yasa dışı yollardan temin edecek ve bu ise örgütlü suç kapsamındadır.” diye konuştu.

"AŞI OLUNCA DA MASKEYİ TAKACAĞIZ"

Atasoy, sözlerine şöyle devam etti;

Daha aşı yokken bile insanların kapısına gidilip filyasyon ekibi olduklarını söyleyerek evlere girildiğini ve bu evlerden bir şeyler alındığını biliyoruz. Burada dikkatli olmak şart. Aşıya ulaşmak hepimizin birinci önceliği. Ancak insanların şunu bilmesi lâzım; istersek yüz defa aşı olalım maskeyi yine takacağız, yine mesafe ve hijyene dikkat edeceğiz. Aşı olmakla birlikte artık tedbirsiz yaşanabilir diye bir durum yok.

"YASA DIŞI YOLLARDAN TEMİN EDİLECEKTİR"

"Sahtekârlık konusuna gelince, şunu iyi bilmek gerekiyor Sağlık Bakanlığı'nın söylemi ve onların e-nabız'a gönderdiği bilgi dışında hiçbir şeye itimat etmemek lâzım. Çünkü fırsatçıların aşı adı altında yapacakları şey tamamen kaçak yollarla temin edileceğinden uyduruk veya zararlı olacaktır. Bu tür faaliyetler örgütlü suç kapsamındadır. Tıpkı sokakta uyuşturucu satanlar gibi sahte aşıcılar da bu malzemeleri nereden olduğu bilinmeyen yasa dışı yollardan temin edecektir. Bu fırsatçılar da bir nevi aşı torbacısıdırlar. Sahte aşıların darknet dediğimiz karanlık web üzerinden satışının yapıldığını biliyoruz. Dünya sınırları olmayan bir yerdir. Eğer işin ucunda para ve çıkar varsa yapılamayacak hiçbir şey yoktur."

AŞI NASIL KARA BORSAYA DÜŞÜYOR?

Öte yandan aşı üretimleri hız kesmeden devam ederken aşıların kara borsaya nasıl düştüğü de merak konusu oldu. Edinilen bilgiye göre, bütün hızıyla devam eden üretimlere rağmen talep fazlalığı sebebiyle siparişlere yetişmede zorluk yaşanıyor.

Mutasyon ve yan etki gibi etmenler kamuoyunda endişe yaratırken, asıl sorun aşıların üretim kapasitesi. Halihazırda en çok sipariş alan AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech aşıları, taahhüt ettikleri teslim tarihi ve rakamlarına bir türlü ulaşamıyor. Pfizer-BioNTech’in ardından, Oxford’la birlikte aşıyı geliştiren AstraZeneca da 2021 verdiği için hedefi tutturamayacağını açıkladı.

31 MİLYON DOZA DÜŞTÜ

AstraZeneca, mart ayının sonuna kadar Avrupa Birliği üyesi ülkelere 80 milyon doz aşı tedarik etme sözü vermişti. İlaç şirketinden yapılan açıklamada, üretimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu rakamın yüzde 60 düşüş gösterdiği belirtildi. Bu da demek oluyor ki, şirketin söz konusu tarihe kadar teslim edeceği doz sayısı yaklaşık 31 milyona indi.

İngiliz şirketin AB yetkililerine yaptığı açıklamada, sorunun kaynağının Belçika’daki Novasep’le ortak kullanılan aşı fabrikasında olduğu öne sürüldü. Novasep’ten bir açıklama gelmezken, sorunun detayına ilişkin bilgi de verilmedi.

 

Yasa dışı korona aşısı nereden alınıyor? ile ilgili etiketler Korona Koronavirüs aşı sahte aşı Sevil Atasoy
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.