YAŞ toplantısı yaklaşıyor! Kuvvet komutanları değişecek mi?

2021 yılı olağan Yüksek Askeri Şura toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Ağustos ayında yapılacak YAŞ'ta alınacak kararlarla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesinde değişiklikler yaşanacak.

2021 yılı olağan Yüksek Askeri Şura toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın yaş haddi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın görev süreleri dolacak. YAŞ 2021'de Org. Dündar’ın emekli olması halinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü aday 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever olarak gösteriliyor.

2021 Yüksek Askeri Şura’da, rütbede 4 yıl bekleme süresini tamamlayan toplam 77 general ve amiral terfi beklerken, bekleme süresi şartını esneten düzenlemelerden sonra rütbesinde 3 yılını dolduran 46 general ve amiral de terfi heyecanı yaşayacak.

KOMUTA MERKEZİ DEĞİŞECEK Mİ?

YAŞ'ta en önemli beklenti ise kuvvet komutanlıklarındaki olası nöbet değişimi. Genelkurmay Başkanlığı’nda 3 yılını geride bırakan Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresini doldurmasına bir yıl var. 18 Eylül 1954 doğumlu olan Org. Güler, yaş haddi olan 67 yaşına YAŞ kararları yürürlük tarihi olan 30 Ağustos sonrası gireceği için 2022 yılına kadar görevinde kalması bekleniyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 3 yılını geride bırakan Orgeneral Ümit Dündar da hem görev süresini hem de yaş haddini dolduruyor. 66 yaşındaki Dündar’ın emekli olması halinde yerine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever'in geleceği tahmin ediliyor. Avsever’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması halinde ise 2. Ordu Komutanlığına atanan Metin Gürak, 1. Ordu Komutanlığı’na kaydırılacak.

EMİR SUBAYI FETÖ'DEN TUTUKLANMIŞTI

Kara Kuvvetleri’nde orgeneral kadrosu için rütbesinde 4 yılını dolduran 4 korgeneral terfi sırasında bekliyor. Ege Ordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, orgenerallik bekleyen isimler arasında bulunuyor. Sivri’nin emir subayı 2020 yılı YAŞ öncesinde FETÖ’den tutuklanmıştı.

Yine rütbesinde 7 yılı geride bırakan 3. Ordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, 4 yıllık rütbe bekleme sürelerini geçtiğimiz yıl dolduran Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci ve Genelkurmay 2. Başkanlığına da vekalet eden Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu Kara Kuvvetleri’nde orgenerallik bekleyen diğer isimler.

KARA KUVVETLERİ'NDE 8 KORGENERALDEN 6'SI TERFİ SIRASINDA

Rütbesinde 3 yılı geride bırakan 3’üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ile Barış Pınarı Harekatı’nda 2. Ordu’yu komuta eden Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Sinan Yayla da orgeneralliğe terfi bekleyen komutanlar arasında bulunuyor. Kara Kuvvetleri’nde mevcut 8 korgeneralin 6’sı terfi sırasında bulunuyor.

Bu arada bir tarikat evinde, askeri üniforması üzerindeki cübbe ve takke ile fotoğrafları ortaya çıkan Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı da rütbesinde 4 yılı geride bırakarak bu yıl YAŞ’a girecek isimler arasında yer alıyor.

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.