Yarasalarda şimdi de 'Kiwira virüsü' çıktı: İnsanlara bulaşıyor mu?

Koronavirüsü insanlara bulaştıran yarasalar üzerinde incelemeler yapan bilim insanları yeni bir virüsü keşfetti. hantavirüs ailesinden olan ve 'kiwira virüsü' olarak adlandırılan yeni virüsün insanlara bulaşma ihtimalinin olup olmadığı belirsizliğini koruyor. Bilim insanları, yeni keşfedilen virüsün iyi takip edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haziran ayında koronavirüsle ilgili hazırladığı bir raporda virüsü büyük olasılıkla yarasaların insanlara aktardığını belirtmişti.

Bu bilginin üzerinden çok da uzun bir süre geçmeden, bilim insanları Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki serbest kuyruklu yarasalarda gizlenen yeni bir virüs keşfettiler.

İsmi 'Kiwira virüsü' olan bu virüs, hantavirüs ailesinin soyundan geliyor. Yeni keşfedilen 'Kiwira' virüsünün insanlar için tehdit oluşturabileceğini gösteren bir kanıt henüz bulunmadı, ancak araştırmacılar takip çalışmalarını sürdürüyor.

"İNSANLARA YAYILMA OLASILIĞI İYİ İNCELENMELİ"

The Viruses isimli akademik dergide yeni virüsle ilgili detayları aktaran Dr Sabrina Weiss liderliğindeki araştırma ekibi, serbest kuyruklu yarasaların Sahra Altı Afrika'da geniş bölgelerde yaşadıklarına dikkat çekti.

Yarasalar bu bölgede insanların evlerinin çevresine hatta evlerinin içine kadar girebiliyor bu nedenle araştırmacılar 'Kiwira virüsünün insanlara yayılma olasılığı iyi incelenmeli" uyarısında bulunuyor.

TESPİT ETMESİ ZOR OLABİLİR

Yarasaların yapısını ve virüsün insanlara bulaşmasının mümkün olup olmadığını daha iyi anlamak için bölgedeki yarasalar üzerinde çalışmalar yürütecek olan ekip, şimdiye kadar hiçbir vaka tespit edilmese bile, hantavirüsün genellikle grip benzeri belirtiler vermesi nedeni ile hastalığın tespit edilmesinin zor olacağını belirttiler.

Çoğunlukla kemirgenlerde bulunan Hantavirüsler enfekte bir hayvanın idrarı, dışkısı ve tükürüğü ile insanlara geçebilir. Virüs ancak çok nadir durumlarda insandan insana geçip, yayılabilir.

Virüs bulaştığı hayvanların üçte birinin ölmesine neden olabilir.

Virüs grubu insan vücudunda hafif grip benzeri hastalık semptomlarını tetikleyebileceği gibi akciğer ödemi, akut solunum yetmezliği ve böbrek yetmezliğine gibi ciddi sonuçlar da doğurabilir.

HANTAVİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüsün erken belirtileri arasında, yorgunluk, ateş, kas ağrısı, baş dönmesi, ishal ve kusma yer alır.

İlerleyen dönemlerde hastalık akciğer ödemi, nefes darlığı, kulak ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.

Yarasalarda şimdi de 'Kiwira virüsü' çıktı: İnsanlara bulaşıyor mu? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.