Yanıt bekleyen sorular... CHP, Barzani'ye HDP'nin mesajını mı götürdü?

SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan ve SuperHaber programcısı Ceyhun Bozkurt ile ‘Haberin Olsun’ yeni bölümüyle yayında…

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan, ‘Haberin Olsunun yeni bölümünde, CHP heyetinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'ye ziyaretinin perde arkası masaya yatırıldı.

"BU ZİYARETİN NORMAL ŞARTLARDA CHP-HDP ARASINDA GERİLİM OLUŞTURMASI GEREKİRDİ"

Ceyhun Bozkurt, "Neresinden tutsam elimde kalıyor. Orta Doğu sorunlarının konuşulacağı kişi, ya da başlangıç noktası Barzani midir? Irak'a  bir ziyaret gerçekleştiriliyorsa, Orta Doğu barışı, Türkiye'nin güvenlik konuları ve içini ilgilendiren Kürt meselesi gibi konular için temaslara Bağdat'tan neden başlanmadı? Barzani, PKK ile ciddi gerilim yaşarken, Biz de PKK'ya karşı operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Irak'ta örgüt sıkışmış durumda. Örgütün alanları TSK ve MİT tarafından eziliyor. Tam da böyle bir dönemde gerçekleşmesi de dikkat çekici. Barzani ile PKK arasında bu operasyonlardan kaynaklı ciddi gerilim var. Belli lokal yerlerde silahlı çatışmaya kadar varan PKK-Peşmerge kuvvetleri arasında bir gerilim söz konusu. Bu gerilim PKK'nın siyasi ayağı HDP'yi de etkiliyor. Dönem dönem Kürt Bölgesel Yönetim'e, Barzani'ye eleştiriler yapan bir partiydi. HDP bugün CHP ile doğrudan olmasa da dolaylı yoldan ittifak içinde. Gidenlerden öne çıkan isimler Oğuz Kaan Salıcı ve Ünal Çeviköz de HDP ile iletişimi destekleyen isimlerdi. Normal şartlarda HDP'nin böyle bir ziyarete tepki göstermesi gerekir. Zaten gerilim halinde. Deyim yerindeyse PKK, Barzani yönetimini hedef alan yayınlar yapıyor. Şu an düşman gibiler. Böyle bir ortamda CHP'nin Barzani'ye ziyareti normal şartlarda CHP-HDP arasında bir gerilim oluşturması gerekirdi. Burada satır araları var. Oğuz Kaan Salıcı'nın yaptığı açıklamalarda 'Orta Doğu'daki barış sürecine katkı' çerçevesi çizilmiş. Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada ise, 'Bölgedeki süreçle ilgili demokrasi güçlerinin ortak hareketi' ifadesi kullanılıyor. 'Demokrasi güçleri' ifadesi önemli, PKK terör örgütünün elebaşları dönem dönem TSK ve MİT'in operasyonları ve Bölgesel Yönetim ile iş birliği içinde yapılan operasyonlara dönem dönem çıkış yapıyor. Dolaylı yoldan da 'Bu operasyonlar bizi bitiriyor. Büyük savaşın önünü açacak.' diyor. Acaba doğrudan HDP gidemedi de CHP heyeti mi gitti? Salıcı'nın açıklaması çok ilginç. Bu tür şeylerde jargon çok önemlidir. 'Demokrasi güçleri' ifadesi kullanılıyor. Orta Doğu barışı Barzani ile mi olacak? Barış istiyorsan Şam'a, Körfez ülkelerine git. Orta Doğu barışı için Irak Bölgesel Kürt Yönetimini lideri ile neden görüşürsünüz?

"HDP İLE DOLAYLI YOLDAN İŞ BİRLİĞİ YAPAN CHP YÖNETİCİLERİNİN BARZANİ'YE GİTMESİ SORU İŞARETLERİ BARINDIRIYOR"

TSK'nın yürüttüğü operasyonlar var. Örgüt artık kendine alan bulamıyor. Irak'ta o kadar kaygı var ki örgüt. Suriye'den militan desteği alıyor. Böyle bir sıkışmışlıkta Barzani'nin de mecburen bu operasyonlara destek verdiği dönemde CHP'nin HDP ile iş birliği yapan parti yöneticilerinin Barzani'ye gitmesi soru işaretleri barındırıyor.

"ABD'NİN MEŞHUR BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ BİTMEDİ. BIDEN ÜZERİNDEN DEVAM ETTİRİLİYOR"

Barzani aktörü, ABD'nin meşhur büyük Orta Doğu projesinde ciddi bir aktör. Türkiye'nin operasyonların iş birliği yapmasının sebebi mecbur kalması. 2017'de gayri meşru referandum sürecinde ayrılma hakkımı oyluyorum dedi. Türkiye-Irak-İran güçleri bir anda yüklendi, Irak ordusu manevra yapmaya başladı ABD'nin 30 sene yatırım yaptığı kukla devlet planı çöpe gitti. Bu güç gösterisi sayesinde Barzani tekrar hizaya geldi. Yoksa o projelerin en önemli aktörü ve aparatıydı. Şimdi PKK da öyle. PKK da bu işin silahlı terör ayağı. Bu proje bitmedi. En önemli tepe isimlerinden biri Biden. Obama-Bush döneminde başlayan süreci bitirmedi. Yöntem değiştirerek daha şiddetlendirerek uyguladı. Obama döneminin en önemli adamı da Biden idi. Biden üzerinden Orta Doğu coğrafyasında büyük Orta Doğu projesi devam ettiriliyor. Burada esas olan ulus devletlerin parçalanmasıydı. Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan Türk üniter ulus devleti 90'larda başlayan süreçte paramparça edilmek istendi. HDP de bunun aktörü, kapatma davasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal rejimini değiştirmeyi hedefleyen bir partiden bahsediyoruz." sözlerini kullandı.

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan ile ‘Haberin Olsun’un tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

Yanıt bekleyen sorular... CHP, Barzani'ye HDP'nin mesajını mı götürdü? ile ilgili etiketler Ceyhun Bozkurt Haberin Olsun CHP Barzani HDP

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.