"Yangın lazerle çıkarıldı" iddiası doğru mu?

Orman yangınlarını söndürme çalışmaları aralıksız devam ederken bir yandan da sosyal medya manipülasyonları ile mücadele ediliyor. Son olarak ortaya atılan bir iddia büyük tartışma yarattı. Sosyal medyada yer alan bir yangın görüntüsü üzerinden "Yangın lazerle çıkarıldı" iddiası dile getirildi. Peki bu iddianın gerçeklik payı var mı? İşte uzman yorumu...

Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelede 8'inci güne girildi. Şu ana kadar 174 orman yangınından 160'ı kontrol altına alındı. 5 ilde devam eden yangınlara müdahale ise aralıksız sürüyor.

Diğer yandan yayınlarla ilgili sosyal medya spekülasyonları da devam ediyor. Son olarak medyaya yansıyan bir görüntü tartışma yarattı. Ormanda yangının bir çizgi halinde devam ettiği görülen video, kısa sürede pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından 'Lazer silahıyla ateş mi açıldı?' sorularıyla paylaşılırken, uzmanlardan konuyla ilgili açıklama geldi.

KARŞI ATEŞ METODU NEDİR?

Görüntülerde yer alan şerit şeklindeki alevler "Karşı ateş" olarak bilinen bir yangın söndürme metodu...

Konu hakkında bilgi veren yangın ekoloğu İsmail Bekar, "Karşı ateş aslında bir çeşit yangınla mücadele tekniğidir. Orman yangınları bina yangınlarından farklıdır. Özellikle büyük orman yangınlarının her metre karesini söndürmek gibi bir şansınız olmayabilir." dedi.

Karşı ateş tekniğinde yangının henüz ulaşmadığı ama hareket rotasında bir bölgede kontrollü bir yangın çıkarıldığını dile getiren Bekar şöyle devam etti;

"Bu kontrollü yangının temel amacı yangının henüz ulaşmadığı bu bölgedeki yanıcı bitki örtüsünü yakarak yangın buraya ulaştığında ilerlemesini engellemektir.

Çünkü eğer yanacak bir şey yoksa yangın ilerleyemez. Yanacak bitki örtüsü olmadığında yangın zaten kendi kendine sönecektir."

DAHA ÖNCE DE KULLANILDI

"Karşı ateş" taktiği 2019'da İzmir yangınlarında da kullanılmıştı. Metot başta Kanada, Fransa, İspanya ve Portekiz olmak üzere tüm dünya ülkelerinde uygulanıyor.

"Yangın lazerle çıkarıldı" iddiası doğru mu? ile ilgili etiketler yangın Orman Yangını lazer İsmail Bekar karşı ateş

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.