Yaman Törüner: 2020'de para bize akacak

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Yaman Törüner, 2020'den itibaren Türkiye ekonomisinin bazı eksiklerine rağmen üstünlüğünü korumaya devam edip “karşılaştırmalı üstünlüğü en yüksek olan gelişmekte olan ülke” geldiğini yazdı.

İşte Yaman Törüner'in bugün yayımlanan "Ekonomide 2020 yılı iyi geçecek" başlıklı yazısı:

Önümüzdeki yıl, global ölçekte enflasyonlar artacak ve parasal genişleme gerçekleşecek. Gelişmiş ülke faiz oranları çok düşük kalmaya devam edeceği ve gelişmiş ülke borsa endeksleri daha fazla yükselemeyeceği için, para gelişmekte olan ülkelere akacak.

Gelişmekte olan ülkeler arasında, Türkiye, birkaç eksiğine rağmen, “karşılaştırmalı üstünlüğü en yüksek olan gelişmekte olan ülke” konumuna geldi. Bu durumda, para yılbaşından itibaren Türkiye’ye akacak.

Dünya karışık. Her yerde sorun var. Sorunlar, paranın gelişmekte olan ülkelere akması sağlanmadan çözülemez. Bu ortamda, en iyi durumda olan ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, küresel ısınmadan en az etkilenecek gelişmekte olan ülke, Türkiye.

Yaman Törüner: 2020'de para bize akacak

Faiz ve enflasyon

Tüm dünyada faiz oranları artık enflasyona göre belirlenmiyor. Klasik iktisat teorileri uygulanmıyor. Örneğin, ABD’de enflasyon yüzde 7 - 10 iken faizler düşürülüyor. Tüm dünya merkez bankaları da faiz düşürüyor.

Neyse, bizim Merkez Bankamız’ın başına da işi anlayan bir Başkan geldi de, faizler düşürülüyor. Şimdi, ilk aşamada yüzde 2, daha sonrasında ilave yüzde 3 daha faiz indirimi gerekiyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Yaman Törüner: 2020'de para bize akacak ile ilgili etiketler 2020 gelişme
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.