Yabancı tabelaya kanuni düzenleme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek İstişare Kurulu'nun son toplantısında, kamuoyunda da büyük tartışmalara yol açan Türkçe'deki bozulma ve yabancılaşma masaya yatırıldı. Söz konusu toplantıda, gerekli tedbirlerin derhal alınması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'nun son toplantısında, Türkçe'nin doğru kullanımı ve giderek artan yabancı dildeki şirket, pastane, AVM veya hastane isimlerine karşı kanuni düzenleme yapılması gerektiği konusunda mutabık kalındı.

ARTIK 'NORMALMİŞ' GİBİ ALGILANIYOR

Bu konuda, Türk Dil Kurumunun yaptığı çalışmalar ile geçmiş dönemlerde TBMM'de hazırlanan taslaklar hatırlatıldı.

Yabancı dille yazılan ilan, reklam, pano, afiş, şirket, lokanta, otel, AVM isimlerinin giderek arttığına dikkat çekilerek, birçok yerde kullanılan İngilizce isimlerin 'normalmiş' gibi algılanmaya başladığı vurgulandı.

''BU UYGULAMAYA SON VERİLMELİ''

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; Toplantıda, İngilizcenin yönlendirme için ikinci dil olarak kullanılabileceği ancak ilk isimlerinin mutlaka Türkçe olması gerektiği belirterek “Başımızı nereye çevirsek yabancı isimli oteller, AVM, şirketler, hastaneler görüyoruz. Yeni bir kanuni düzenleme yapılarak bu uygulamaya son verilmeli” görüşü dile getirildi.

Yabancı tabelaya kanuni düzenleme

TV YAYINLARINI DA KAPSASIN

Yüksek İstişare Kurulunda televizyon yayınlarında da sunucu veya yayınlara katılan konukların birçoğunun Türkçe karşılıkları bulunmasına rağmen yabancı kökenli kelimeleri kullandıkları hatırlatıldı. “Mesela daha etkileyici olduğunu düşünerek, 'uzlaşma' yerine 'konsensüs' ifadesi kullanılıyor. Bir düzenleme yapılacaksa televizyonlarda kullanılan dile yönelik de adım atılmalı” değerlendirmesi yapıldı.

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.