Son dakika... Wikipedia’da yer alan haritanın Türkiye’deki koronavirüs vakalarını gösterdiği iddiası

Son dakika... Sosyal medyada ve kapalı mesajlaşma platformlarında yer alan bir paylaşımda, Wikipedia’daki bir haritanın Türkiye’deki kesinleşmiş ve şüpheli koronavirüs vakalarının illere dağılımını gösterdiği iddia edildi. Paylaşım, Teyit’e ihbar olarak da gönderildi. Wikipedia’daki haritaya göre, kırmızı renk kesin vakaların, mavi renk ise şüpheli vakaların bulunduğu şehirleri gösteriyor.

Ancak, Wikipedia’da yer alan haritanın Türkiye’deki kesinleşmiş veya şüpheli vakaları gösterdiğini söylemek doğru değil. Çünkü, Sağlık Bakanlığı ilk vakanın açıklandığı günden bu yana, vakaların hangi şehirde olduğu bilgisini paylaşmıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında da, yalnızca ülkedeki vakalar bildiriliyor.

Son dakika... Wikipedia’da yer alan haritanın Türkiye’deki koronavirüs vakalarını gösterdiği iddiası

YETKİLİLER VAKALARIN HANGİ ŞEHİRDE OLDUĞUNU AÇIKLAMIYOR

Wikipedia, kullanıcıların içerik hazırlayabildiği ve içeriği değiştirebildiği, açık bir internet ansiklopedisi. Wikipedia’da yer alan bu harita da, bir kullanıcı tarafından hazırlanmış. Kullanıcının haritayı hangi kaynaklardan yararlanarak hazırladığı görülebiliyor. 4 Mart 2020 tarihinden bugüne dek bazı haber siteleri kaynak kullanılarak haritaya eklemeler yapılmış. İlk şüpheli vakaların görüldüğü illerden ikisi Kocaeli ve Muğla olarak belirtiliyor. Bu iller mavi renkle işaretlenmiş. Muğla’da yapılan işaretlemenin nedeni, Fransa’dan gelen bir kişinin yeni koronavirüs şüphesiyle hastanede gözlem altına alındığı haberi. Ancak Kocaeli’ndeki vakanın durumu herhangi bir kaynağa dayandırılmamış. 9 Mart 2020 tarihindeki bu işaretlemeler, test sonuçlarının negatif çıkmasıyla silinmiş. Haritaya ilk kırmızı işaretleme ise 10 Mart 2020’de İstanbul’a yapılmış. Fakat, kaynak olarak kullanılan haber, 11 Mart 2020 tarihli. Bu tarih Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilk tespit edilen vakayı açıkladığı tarihle aynı. Ancak, Sağlık Bakanı vakanın hangi şehirde olduğunu söylememişti.

Son dakika... Wikipedia’da yer alan haritanın Türkiye’deki koronavirüs vakalarını gösterdiği iddiası ile ilgili etiketler Wikipedia kovid-19 covid-19 harita
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.