WhatsApp'ın gizlilik skandalı sonrası dev hamle

Türkiye, WhatsApp'ın sözleşme hamlesi sonrası önemli adımlar atmak için harekete geçti. Alınan kararla birlikte fizibilite çalışmaları sürdürülen "Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi"nin inşaatına bu yıl başlanacak. 308 dönüm üzerinde kurulacak tesis sayesinde artık Türkiye'nin verileri Türkiye'de kalacak. Söz konusu sistemler nükleer ve elektromanyetik saldırılarda bile kesintiye uğramayacak.

Türkiye, WhatsApp'ın birçok kullanıcıyı harekete geçiren sözleşme atağı sonrası veri güvenliğini kendi imkanlarıyla sağlamak için önemli bir adım atacak. Buna göre, Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi'nin inşaatına bu yıl içinde başlanması bekleniyor. WhatsApp gibi sosyal medya uygulamalarının uyguladığı veri emrivakisi Türkiye'yi bu anlamda hızla ve kesin sonuçlu önlemler almaya tesşvik etti. Uluslararası ölçütlerde bir veri merkezi kurmak için için yola çıkan hükümet, ülkenin en önemli tesisinin temelini Ankara'da atacak.

TAM 308 DÖNÜME İNŞA EDİLECEK

Elektromanyetik ve nükleer saldırılar dahil olmak üzere çalışmaların kesintiye uğramadan sürdürülebileceği bir tesis yapılması düşünülürken, Ankara'da 308 dönüm arazi üzerinde yapılacak olan tesiste teknolojik ekipmanların da bulunacağı 15 bin metrekare bir beyaz alan yer alacak.

GÖMÜLÜ VE GİZLİ OLACAK

Toplam 4 bölgeyi kapsayacak olan tesisin ilk bölgesinde gömülü bir alan yer alacak. Nükleer bir saldırı ihtimalinde o tesis kendini kapalı tuttuğu zaman günlerce orada bulunan personel için hem yaşam alanları olacak, hem de sistemler hiçbir kesinti yaşanmadan çalışmayı sürdürecek. Ulusal güvenlik sebebiyle tesisin yerinin gizli tutulması düşünülürken, projenin gerçekleştirileceği alan ve etrafı, "güvenli alan" ilan edilecek, bölgede konut ve yerleşim yerlerinin inşasına müsaade edilmeyecek.

TÜRKİYE'NİN VERİSİ TÜRKİYE'DE!

Edinilen bilgiye göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sürdüreceği çalışmalar ile hayata geçireceği Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi ile Türkiye'nin verilerinin Türkiye'de kalması amaçlanıyor. Daha önce fizibilite ihalesi sağlanarak çalışmaları için start verilen veri merkezi ile kamuya ait bilgi işleme kaynaklarının kontrol altında tutularak yönetiminin tek bir ortamda sağlanması, verilerin işletilmesi, saklanması ve tek bir noktadan sunulması için oluşturulan büyük ölçüde gelişmiş teknik altyapı ile donatılan yüksek düzeyli güvenliğin sağlandığı, 7/24 hizmetin devam edeceği, yönetilebilir bir ekosistem oluşturuldu.

GÜÇLÜ BİR SİBER KALKAN

Öte yandan Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi ile her biri kendi veri merkezini oluşturmuş ya da oluşturacak olan kurum ve kuruluşların ayrı ayrı harcama yapmasının önüne geçilmiş olacak. Sadece tek bir bölgeden yönetimin işleyişinin sürdürülmesi ile siber güvenlik tehditleri önlendiği gibi bilgi güvenliği bakımından güçlü bir altyapı oluşturulmuş olacak. Projenin fizibilite çalışmalarının bitmek üzere olduğu bildirilirken, özellikle WhatsApp'ın veri güvenliği ihlali sonrasında çalışmanın daha da hızlandırılarak bu sene içinde inşaat faaliyetlerinin başlamasının planlandığı belirtildi.

WhatsApp'ın gizlilik skandalı sonrası dev hamle ile ilgili etiketler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı WhatsApp internet Sosyal Medya veri güvenliği siber saldırı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.