WhatsApp 'gizlilik sözleşmesi' ile neyi amaçlıyor?

WhatsApp'ın kullanıcılarına 'zorla' dayattığı gizlilik sözleşmesi, günlerdir en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Kişisel verilerini kendileriyle paylaşmayan kullanıcıların uygulamayı 8 Şubat'tan sonra kullanamayacağını belirten şirket, gelen tepkiler sonrası frene basmak zorunda kaldı. Peki güncellemeyi 'Daha iyi anlatabilmek' maksadıyla erteleyen WhatsApp ve sahibi Mark Zuckerberg ne yapmak istiyor? İşte detaylar...

Dünyanın en popüler haberleşme uygulamalarından WhatsApp, 'zorunlu' başlığıyla kullanıcılarına sunduğu son güncelleme ile bir hayli tepki topladı. Uygulama, 8 Şubat tarihine kadar bu güncellemeye onay vermeyen kullanıcılarının, uygulamadan faydalanamayacağını açıkladı. 

Bu güncelleme, kullanıcıların kişisel verilerine ulaşmak istediğini açıkça belirtiyordu. Gelen tepkiler sözde kalmadı ve birçok kullanıcı uygulamayı terk ederek, diğer uygulamalara yöneldi. Ülkemizde yerli uygulama BiP ve Rusya'da geliştirilen Telegram birkaç günde milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılmaya başladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da iki platformda da hesap açtığını duyurdu.

Tüm bu gelişmeler üzerine WhatsApp, Avrupa'da uygulamadığı fakat Türkiye'de uygulama kararı aldığı söz konusu güncellemeyi erteleme kararı aldı. Kurumdan yapılan açıklamada, 'Yeniliği daha iyi anlatabilme' gerekçesiyle söz konusu güncellemenin tarihi 8 Şubat'tan mayıs ayına çekildi.

''YILLARDIR BASTIRILMIŞ BİR PLAN''

Peki WhatsApp bu güncelleme ile ne yapmak istedi? Konuya ilişkin Milliyet gazetesi yazarı Deniz Kilislioğlu'na konuşan iletişim uzmanı Serdar Kuzuloğlu, aynı zamanda Facebook'un da sahibi olan Mark Zuckerberg'in yıllardır bastırılmış bu planı yürürlüğe koymak istediğini ifade etti.

Kuzuloğlu, Zuckerberg'in WhatsApp'ı satın almasının ardından, uygulamanın yaratıcılarının birer yıl arayla kurumdan ayrıldığını, istifa gerekçesi olarak ise mahremiyet içeren konularda Zuckerberg ile fikir ayrılığına düştüklerini açıkladı. 

Söz konusu gelişmeler nedeniyle şirketin 50 milyar dolara yakın değer kaybettiğini belirten Kuzuluoğlu, dünyanın en zenginleri arasında yer alan Zuckerberg'in planlarından asla vazgeçmediğini belirtti.

ZUCKERBERG NE İSTİYOR?

Zuckerberg, uygulamanın çok daha hızlı büyümesini amaçlıyordu. Para kazanmak maksadıyla reklamları göstermek ve ticari mesajlaşmaları kolaylaştırmak arzusundaydı. Zuckerberg için reklamlar eşittir kullanıcı bilgileriydi. Bu da WhatsApp'ın kurucuları ile çelişmesine neden oldu. Zuckerberg başından itibaren WhatsApp kullanıcılarıyla sohbet etmek için işletme araçları satmak istedi.

Kurumdan ayrılan isimler, ''Facebook şifreyi kırmayı planlamıyor ancak yöneticileri WhatsApp kullanıcılarına şifreyi kırmadan (yani mesajların içeriğini görmeden) analitik sezgi sunmanın yollarını araştırıyor'' ifadelerini kullanmıştı.

"BİLGİ PAYLAŞIMI ZATEN YAPILIYORDU, ŞİMDİ RESMİ OLARAK YAPILABİLECEK"

Serdar Kuzuloğlu, "Bilgilerimiz zaten paylaşılıyordu. Yeni dönemde olacak olan şey, Facebook kendine ait bütün uygulama ve platformlardaki bilgileri birbiriyle eşleştirecek. Bunu da resmi olarak yapabilecek. Facebook'ta yeni bebeği olmuş bir arkadaşımızın paylaşımını beğendiğimizde, Instagram'da onunla ilgili paylaşımı gösterme konusunda biraz daha öncelik tanıyor. Bunun WhatsApp tabanlı senaryoları karşımıza çıkacak. Kiminle temasa geçiyoruz, arkadaş grubumuz kimlerden oluşuyor buna bakılarak reklam çalışmaları için pratikler denenecek" ifadelerini kullandı.

 

WhatsApp 'gizlilik sözleşmesi' ile neyi amaçlıyor? ile ilgili etiketler Türkiye WhatsApp Mark Zuckerberg serdar kuzuloğlu iletişim
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.