Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım

Web siteleri, ziyaretçiye sunulmak istenen hizmet türüne göre çeşitli amaçlarla oluşturulan dijital varlıklardır. Blog, haber, kurumsal, e-ticaret, kişisel birçok çeşit web sitesi çeşidi vardır.

Web sitesi kurmak bir çoğumuza göre büyük zorluklar içeren bir konudur ancak biraz internet bilgisi olan herkes kolaylıkla web sitesi oluşturabilir. Bu yazıda 5 temel adımda kolayca web sitesi kurmanın  yolunu göstereceğiz.

Web sitesi oluşturmadan önce bazı kavramlara hakim olmamız gerek. İsterseniz şimdi biraz bundan bahsedelim.

Domain Nedir?

Domain, web sitelerinin internet ortamındaki adresidir. Normalde internette her bir birim IP (Internet Protocol) adresi denen bir rakam dizisi yoluyla birbirini buluyor ancak DNS (Domain Name System) sistemi yardımıyla uzun rakamlar dizisi yerine akılda kalıcı alan adlarını kullanarak web sitelerine kolayca ulaşabiliyoruz.

Alan adlarını domain sorgulama ekranına gelerek en az 1 yıl en fazla 10 yıl olmak üzere tescil (register) edebilirsiniz. 

Hosting Nedir?

Hosting (barındırma), bir web sitesi, dosya saklama alanı veya mail gibi hizmetleri depolamak ve yayınlamak amaçlı geliştirilmiş, sunucu (server) denen özel donanıma sahip bilgisayarlar yardımıyla web sitenizin 24 saat yayınlanması için sunulan hizmettir. 

Web sitesinin her zaman ulaşılabilir olması için bir yerde kayıt edilmesi gerekiyor değil mi? Domain ( alan adı) web sitemize ait adres, hosting ise web sitemizin kaydedilerek saklandığı alandır.

FTP (File Transfer Protocol)

FTP (File Transfer Protocol) ise bir dosya transfer (yükleme) servisidir ve hosting hizmeti aldığınız kuruluşun size verdiği şifreler yardımıyla web sitenize ait dosyaları özel bazı ftp araçlarıyla sunucuya yüklemenizi sağlar.

Yani hosting alanınıza dosya yüklemenize olanak sağlar. Ancak son zamanlarda ilave FTP programlarına gerek kalmadan hosting yönetim sisteminizden kolayca erişip dosyalarınızı yönetebilirsiniz.

cPanel veya PLESK Panel Nedir?

cPanel ve PLESK Panel, hosting hizmeti aldığımız firma tarafından o alanı yönetebilmek için kullandığımız bir çeşit ara yüzdür. Bu ara yüzler o alana dosya yüklemek, web sitesi kurmak, e-mail açmak ve yönetmek gibi birçok işi kolayca yapmamıza yardımcı olur.

Sunucunun özelliğine bağlı cPanel, PLESK gibi farklı arayüzler bulunur. 

CMS (Content Management System) Nedir?

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir şekilde kurulup yönetilebilen web sitesi tasarım ve yönetim araçlarına CMS (Content Management System) içerik yönetim sistemi denir. Hosting alanınıza bilgisayarınıza program kurar gibi kolayca kurulur, ücretli ve ücretsiz birçok Theme (tema) yardımıyla türlü amaçlara hizmet edecek şekle sokulabilir.

Wordpress, Joomla, Drupal, Opencart gibi CMS sistemleri, hosting hizmetiniz destekliyorsa birkaç adımla kolaylıkla kurulabilir. Hosting hizmetinizin bu yazılımları desteklemesi yeterli.

Bir de hazır site araçları bulunur, hazır site örneklerinden beğendiğiniz birini seçer ve üzerinde ufak oynamalarla kendi sitenizi oluşturursunuz. Bu araçlar kolaylıkla web sitesi tasarlama imkanı sağlar ancak tasarımda büyük oynamalar yapmanıza izin vermez.  

 Hadi şimdi birkaç kolay adımla web sitesi oluşturalım.

1. Web Sitesinin Kurulma Amacını Belirleyin

Öncelikle web sitesini hangi amaçla kuracağınıza karar vermelisiniz. Amacınıza göre hem CMS (Content Management System) İçerik Yönetim Sistemi, hem de temalar değişkenlik gösterir. Ayrıca hosting seçimlerinizi bile buna göre yapmanız gerekecektir. 

2. Domain Satın Almak

Uzun yıllardır uygun fiyata, güvenilir domain ve hosting satın almanın adresi olarak niobehosting.com ’u gördüğümüz için örneği de onun üzerinden vereceğiz.

Domain sorgulama ekranına gelerek web sitemizin kuruluş amacına veya markamıza uygun bir domain bulmanız gerekiyor.

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım

Domain seçerken;

  • Markanız veya amacınıza uygun olmasına
  • 8-10 karakterden uzun olmamasına
  • Türkçe karakter içermemesine
  • Tire, alt tire gibi özel karakter içermemesine,

 

dikkat etmeye çalışın.

3. Hosting Hizmeti Almak

Niobe Hosting üzerinden uygun fiyatlara, CMS sistemlerinin hızlı çalışmasını sağlayan hosting planları arasından bütçenize uygun birini seçelim. Hosting planı seçerken;

Amacınıza hizmet edecek bir hosting planı seçin. Örneğin çok sayıda mail hesabı kullanacaksanız, bu durumu belirtmeniz yararınıza olacaktır.

  • E-Ticaret sistemleri için SSL ( Secure Socket Layer) sertifikası olmalıdır. SSL sertifikası kullanıcıların banka işlemlerini güvenli bir ortamda gerçekleştirmelerine yardımcı olur. SSL sertifikası Niobe Hosting tarafından ücretsiz sunuluyor ancak başka yerden alacaksanız hosting planınızın bu hizmeti içerdiğine emin olun.  
  • Hosting planınızın Wordpress, Joomla, Opencart gibi CMS sistemlerinin kurulumunu desteklediğinden emin olun.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 2

Hosting planınızı da oluşturduysanız, kendi adınıza oluşturduğunuz hesaptan işlemlere başlayabiliriz.

4. Web Sitesi Kurulumu Yapmak

Wordpress ile Web Site Kurmak

Wordpress, en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden biridir. Kullanımı kolaydır ve ücretsiz ve ücretli yaklaşık 8000 tema seçeneği ile çok değişik amaçlara yönelik şekillendirilebilir. Eğer hosting hizmetiniz uyumluysa çok hızlı çalışır.

Kurulum hosting hesabınızdan gireceğiniz cPanel aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.

  • Hostinglerim sekmesi üzerinden hostingi bulalım ve yönet butonuna basarak giriş yapalım.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 3

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 4

  • cPanel butonu üzerinden cPanel’e giriş yapalım ve aşağıda yazılım sekmesine gelerek Wordpress Manager by Softaculous” seçeneği ile kurulumu başlatalım.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 5

  • Kurulacak protokol, hesabınızda tanımlı domain ve web sitesinin kurulacağı dizin seçenekleri gelecektir. İnstall tuşuna basarak işlemi başlatın.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 6

  • Ayrı bir dizin belirlemeyecekseniz ana dizine kurun, yoksa domainin sağ tarafında görülen default olarak gelen dizini seçebilirsiniz.
  • Hemen altta site adı ve site description kısımlarını sitenize vereceğiniz ad ve kısa bir başlık seçerek sonraki adım için alttaki sekmeden devam edin.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 7

  • Sayfanın aşağısında bulunan sekmede, admin paneli için kullanıcı adı şifre oluşturup admin mail adresinizi de belirleyip yüklemeyi tamamlayın. Kullanıcı adı ve şifreleri bir yere kaydetmeyi unutmayın.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 8

  • Kurulum kısa sürede tamamlanacaktır. Ekrana web sitenizin ana dizinini ve site linkini içeren kurulum tamamlandı mesajı gelecektir.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 9

  • Oluşturduğunuz kullanıcı ve şifrelerinizle size verilen linklere tıklayarak admin panele girişinizi yapın.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 10

  • Default olarak gelen temayı değiştirerek sitenizi şekillendirmeye başlayacağız. Solda bulunan menüde görünüm sekmesinde temaları tıklayıp 8000 civarındaki tema (themes) arasından beğendiğiniz birini seçip kurabilirsiniz.

 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 11

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 12

  • Temayı kurduktan sonra yine admin panelde menüleri düzenleyip, istediğiniz kategorileri ekleyebilirsiniz. İçerik girmek istiyorsanız resim yazı video paylaşabilirsiniz. 
  • Eklentiler haricinde Plugin (Eklentiler) yardımıyla sitenizi işlevsel hale getirebilirsiniz. Mesela form ekleyebilir, adresiniz ve haritanızı gösterebilirsiniz. 

 

Wordpress sisteminde yükleyeceğiniz temalar ile siteniz kolayca e-ticaret, haber, blog, kurumsal tanıtım sitesi haline getirilebilir. 

Joomla ile Web Site Kurmak

Joomla da yine Wordpress gibi kullanılan yine çok sayıda tema desteğiyle çeşitli formlara sokabileceğiniz en bilindik CMS sistemlerindendir. Joomla da cPanel üzerinden kolayca kurulabilir.

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 13

Wordpress gibi cPanel üzerinden Joomla’ yı seçerek yüklemeyi yapabiliyoruz. Aynı şekilde web sitenizi kuracağınız dizin, admin panel kullanıcı adı ve şifre belirleme işlemini yapıp birkaç adımda sitemizi kuruyoruz. 

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 14

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 15

Default olarak bir Joomla teması ile site kurulur ve az evvel oluşturduğunuz kullanıcı bilgileri ile admin panelden girerek sitenizi şekillendirebilirsiniz. Themeforest üzerinde çok sayıda tema arasından kendinize uygun birini seçip kurabilirsiniz.

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 16

Drupal ile Web Site Kurmak

Diğerlerinden farksız bir şekilde benzer adımları atarak kurulumu yapıyoruz.

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 17

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 18

Drupal, CMS içerik yönetim sistemleri içerisinde daha az tema desteği sağlasa da eklentilerinin çoğunun ücretsiz olması, kullanışlı ve gelişkin yapısıyla tercih edilebilir. Drupalin kendi deyimiyle basit bir CMS değil bir framework’tür.

nasa.gov ve whitehouse.gov gibi büyük kurumlara ait web siteleri drupal tabanlıdır. 

Drupal tema seçenekleri, Adaptivetheme, Fusion, Omega ve Zen’dir.

Opencart ile Web Site Kurmak

Opencart en bilindik e-ticaret arayüz’ lerindendir. Eğer satış amaçlı bir site kurmak istiyorsanız bu seçeneği deneyebilirsiniz.

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 19

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 20

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım - Resim : 21

Opencart sitelerde de temalar kullanarak web sitenizi şekillendirebilirsiniz. Panel gayet kullanışlıdır. Ürün satışı yapılacağı için bu amaca yönelik dizayn edilmiştir. Web sitenizde kaç ziyaretçi var, toplam sipariş ve toplam satış gibi rakamları bu panelden gözleyebilirsiniz. 

5. Sosyal Medya Hesabı Açmak

Web sitenizi açtıktan sonra ilk adımınız marka veya alan adınıza yönelik Facebook, Instagram, Youtube ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarını oluşturun. İsterseniz web sitenizle bu hesapları bağlayın, isterseniz o hesaplardan verdiğiniz linkler ile sitenize trafik oluşturun.

Bu aşama da önemli aşamalardan biridir. 

Hazır Site Araçları

Hazır siteler de hiçbir kod bilgisi olmadan ve bu şekilde uğraşmadan kurabileceğiniz web siteleridir. Kurulumu kolaydır cPanel veya PLESK arayüzlerine gerek kalmadan ve birkaç adımda kolayca yayına alabilirsiniz.

Web Sitesi Kurmak İçin Temel 5 Adım ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.