Veliler isyan etti! Özel yetenekli çocuklar okulsuz ve eğitimsiz kaldı

Kadıköy’deki Haldun Taner Sahnesi binası, İBB tarafından depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile boşaltılan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri, okulsuz ve eğitimsiz kaldı. Maltepe’de toplanan “Özel yetenekli” öğrencilerin velileri, ”Bütün okullar açık, konservatuvar kapalı! Sanat sahipsiz! Yüzyüze eğitim istiyoruz. Plazada okul olur mu? Online sanat olmaz. Sanat sokakta kaldı! Okul da yok, eğitim de.” yazılı pankartlar açarak seslerini duyurmaya çalıştılar.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın özel yetenekli öğrencilerinin eğitim gördüğü, Kadıköy’deki Haldun Taner Sahnesi binası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile boşaltılmıştı. Binanın Maltepe’de bir plazaya taşınacağı haberlerinin yayılması, başta öğrenciler ve veliler olmak üzere, sanatseverlerin sert tepkilerine neden olmuştu.

Veliler isyan etti! Özel yetenekli çocuklar okulsuz ve eğitimsiz kaldı


“OKUL DA YOK, EĞİTİM DE!”

Çocuklarının şehir merkezine uzak ve eğitim için uygun bir bina verilmesine itiraz eden öğrenci velileri, başta İBB olmak üzere, İstanbul Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurmuş, ancak olumlu bir gelişme yaşanmamıştı. Yeni eğitim ve öğrenim sezonunun başlaması ile okulsuz kalan öğrencilerin bekleyişleri sürüyor.

Maltepe’de okul olarak belirlenen plazanın önünde toplanan “Özel yetenekli” öğrencilerin velileri, bir basın açıklaması yaparak, ”Bütün okullar açık, konservatuvar kapalı!, Sanat sahipsiz!,Yüzyüze eğitim istiyoruz,Plaza da okul olur mu?, Online sanat olmaz, Sanat sokakta kaldı!, Sanat sürgün ediliyor, eğitim hakkımızı istiyoruz. Okul da yok,eğitim de..” yazılı pankartlar açarak seslerini duyurmaya çalıştılar.

Veliler isyan etti! Özel yetenekli çocuklar okulsuz ve eğitimsiz kaldı - Resim : 2


İBB İLE GÖZTEPE PARKI İÇİNDE OKUL PROJESİ YARIM KALDI

Öğrenci velileri yaptıkları basın açıklamalarında, ”İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Kadıköy Rıhtımdaki yerleşkesinden çıkarılması ile ilgili İBB’nin yaptığı tebligat, yaklaşık bir buçuk yıl önce okulumuza ulaşmıştır. Okulumuzun yeni yeri için İBB’nin teklif ettiği Göztepe 60. Yıl Parkındaki alan ve binalar ile ilgili Rektörlüğümüz tarafından üniversitemizin mimarlarına proje çizdirilmiş, ancak sonrasında rektörlük kendi çizdirdiği projeyi “yetersiz alan” ve “imar sorunu” gibi bahaneler ile reddetmiştir. Bugüne kadar bu konu ile ilgili belgeli ve tatmin edici bir açıklama yapılmamış, İBB, görüşmeleri sürdürmek istediğini, projede kolaylıklar sağlanabileceğini beyan etmesine karşın, konum olarak konservatuvarımız için çok uygun olan Göztepe Parkı projesinde anlaşma sağlanamamıştır.“ dediler.

Veliler isyan etti! Özel yetenekli çocuklar okulsuz ve eğitimsiz kaldı - Resim : 3

“OKULLAR AÇILDIĞI HALDE BİZİM OKUL HALA AÇILMADI!”

Aynı veliler basın açıklamasının devamında, ”Aradan geçen uzun zaman sonunda, Rektörlüğümüz tarafından Maltepe Gülsuyu mahallesinde imalathane ve işyerlerinin arasında bir plaza kiralanmak sureti ile okulumuz adeta sürgün edilmiştir.

Sanat bir ayna gibi hayatı yansıtan, yaratıcılığın estetik ile harmanlandığı, insan ruhunu besleyen en önemli olgudur. Hayatı yansıtan sanatın eğitimi de bu eğitime uygun ruha sahip, sanat etkinliklerine yakın olan ve merkezi konumdaki binalarda yapılmalıdır. Tüm dünyada konservatuvarlar,görkemli tarihi binaları ile yaşamın aktığı şehir merkezlerinde bulunmaktadır. Otoyol kenarında ruhsuz binalarda değil! Yüz yıllık kadim tarihe sahip okulumuz, ülkemizde ve dünyada örneği olmayan bir dayatma ile karşı karşıya kalmıştır.Üstelik okulumuzun taşınacağı bir buçuk yıl önce belli olmuşken süreç iyi yönetilememiş, bir devlet binası tahsis ettirilememiştir.” şeklinde konuştular.

Veliler isyan etti! Özel yetenekli çocuklar okulsuz ve eğitimsiz kaldı - Resim : 4


ÖĞRENCİLER VE VELİLER: “ENDİŞELİYİZ!”

Çocuklarının eğitimsiz ve okulsuz kalmaları karşısında endişelendilerini açıklayan veliler,
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, okullarının hemen karşısında Savunma Bakanlığı’nın uhdesindeki bir binayı kendine tahsis ettirebilmişken, okulumuzun düştüğü bu durum son derece üzücüdür. Son dakikada, mecburen kiralanan yeni binanın da zamanında hazır olamayacağı okulumuzun web sitesinde açıklanmıştır. Türkiye genelinde okular açıldığı halde, bizim okulumuz eğitime başlayamamaktadır. Temel hak ve özgürlükler kapsamında anayasamızın, 42. Maddesi gereği teminat altına alınmış eğitim hakkımız çiğnenmekte, anayasaya aykırı hareket edilmektedir. Okulumuzda eğitime başlanacak olsa dahi okul yönetimi tarafından tatmin edici resmi açıklamalar yapılmadığından,belirsizlik ve soru işaretleri ile dolu bir gündem biz velileri ve öğrencileri son derece endişelendirmektedir.” diyerek görüşlerini ifade ettiler.
 
VELİLERİN CEVAP BEKLEDİĞİ KONULAR VE SORULAR!

“Özel yetenekli” öğrencilerin velileri, çocuklarının okulsuz ve eğitimsiz kalması karşısında, kendilerini endişeye sevk eden soruları da sıralayarak, çözüm bulunmasını istediler.

Veliler açıklamalarının sonunda bu soruları şöyle sıraladılar:

- Okulumuzun taşınması sonucu hem branş hem de kültür dersleri öğretmenlerinin birçoğu okulumuzdan ayrıldı. Eğitim kadromuzdaki bu önemli boşluk nasıl doldurulacak?

- Okulun yeri Kadıköy ilçesinden başka bir ilçeye taşınırken önceden öğrenci ve velilere neden bilgi verilmedi? Okulun yerine göre hayat düzenini şekillendirecek yüzlerce ailenin önceden bilgi alıp karar verme hakkı neden çiğnendi? 6 Eylülde açılması gereken okulun yeni adresinin velilere önceden resmi olarak tebliğ edilmemesi görev sorumluluğuna uygun mudur?

- Binanın tadilatının bitmesi ve taşınma işlemlerinin tam olarak gerçekleşmesi için süre belirsiz durumda. Tüm ülkede dersler yüz yüze yapılırken konservatuvar öğrencileri uzaktan eğitime mahkûm mu edilecek? Bu durum, okulumuzun bağlı olduğu Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatlarına aykırı değil midir?

- Tadilat süreci boyunca eğitimin daha fazla aksamaması için bir “b” planı var mıdır?

- Okulumuzdan yapılan önceki açıklamalarda “üç ayda özel vinç ve ekipmanlar ile taşınabilir” denilen antika piyano ve müzik enstrümanlarımızın, kütüphanemizin ve arşivimizin taşınması yeni açıklamada belirtilen bir aylık sürede nasıl yapılacak?

- Okulumuzun kiralaması yeni eğitim dönemine çok az zaman kala yapılmıştır. Bu durumda, Milli Eğitim’den gerekli izinler ve fiziki şartlar ile ilgili uygunluk alındı mı?

- Okulumuzun yeni binası, sanat eğitiminin gereksinimi olan özel mimari ölçülerle inşa edilmediğine göre sahne sanatları ve müzik için gerekli kriterlere sahip çalışma alanları var mı? Yerin kat kat altında, penceresiz, tavan yüksekliği uygun olmayan salonlarda sahne sanatları eğitimi verilebilir mi?

- Ortaokul ve lise öğrencilerinin yılın büyük bir bölümünde karanlık akşam saatlerinde derslerinin bittiği düşünülürse, güven ile okula gelip gidişlerinin sağlanması için ne gibi tedbirler alındı?

- Yüz yıllık kadim tarihe sahip Türkiye’nin en büyük sanatçı fabrikası olan okulumuz otoyol kenarındaki bu kiralık plazada ne kadar kalacak? Kira kontratının süresi ve şartları neler?

- Kamu kaynaklarının tasarruflu kullanılmasına dair devletin üst kademelerinden yoğun uyarıların geldiği bu günlerde okulumuzun yeni binasının tadilatı, kira bütçesi ve taşınma masrafları kamuoyu ile neden paylaşılmıyor?

Veliler isyan etti! Özel yetenekli çocuklar okulsuz ve eğitimsiz kaldı ile ilgili etiketler İBB İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı özel yetenekli öğrenciler veli protestosu

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.