Vehbi Bey'in ilk gözağrısı Anadol’u torunu Ali Koç tekrar üretecek

Türkiye’nin seri üretilen ilk yerli otomobili Anadol’un yollara çıkışının 55’inci yılında üretimi için çalışmalar başladı. Üretim için özel bir şirket harekete geçerken, Ali Koç'un özel önem verdiği projede bazı parçalar Otosan’da üretilecek. Türkiye’de binlerce tutkunu olan Anadol’un üretimi için merhum Vehbi Koç büyük çaba sarf etmişti.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye’nin seri üretilen ilk yerli otomobili Anadol’un yeniden üretilmesi için kollar sıvandı. Yollara çıkışının 55’inci yılında üretimi için çalışmaların başladığı, binlerce hayranı bulunan otomobil için özel bir şirket harekete geçti. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç’un özel önem verdiği projede bazı parçalar bizzat Otosan’da üretilecek.

Henüz çizim çalışmalarının yapıldığı Anadol’un yeni versiyonunun ilk üretimi de Koç Müzesi’ndeki ‘ağabeyAnadol’ların yanında sergilenecek.

İlk etapta 20 adet üretilmesi planlanan Anadol otomobili tıpkı Alman Volkswagen’in yeniden üretilen ‘tosbağası’ gibi prestij marka olarak yollarda boy gösterecek.

Vehbi Bey'in ilk gözağrısı Anadol’u torunu Ali Koç tekrar üretecek

Türkiye’de binlerce tutkunu olan Anadol’un üretimi için merhum Vehbi Koç büyük çaba sarf etmişti. Yerli bir otomobil üretilmesini arzulayan Türkiye'nin 9. Başbakanı merhum Adnan Menderes'in, Ford Motor Company Başkanı Henry Ford II'a hitaben yazdığı mektupla, 1956 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne giden merhum iş adamı Vehbi Koç, bu ziyaretten 3 yıl sonra 1959'da Otosan'ı kurdu.

Koç Holding ve Ford ortaklığıyla Otosan'ın İstanbul'daki fabrikasında 19 Aralık 1966'da seri üretimi başlayan ve ilk kez 28 Şubat 1967'de satışa sunulan Anadol, 1984 yılında üretiminin sonlandırılmasına kadar 62 bin 923 otomobil ve 30 bin 265 pick-up olmak üzere toplam 93 bin 188 adet üretildi. Anadol, müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda, iki ve dört kapılı sedan, spor, suv ve pick-up türlerinde ve çeşitli modellerde üretilerek, Türk otomotiv sanayisi için önemli deneyimler ve kazanımlar sağladı.

Anadol’un yeni modelini Türkiye’de başka otomobilller de üreten bir şirket üretecek. Şirket Anadol’un spor versiyonu olan STC modelinin hakkını aldı.

Vehbi Bey'in ilk gözağrısı Anadol’u torunu Ali Koç tekrar üretecek - Resim : 2

STC modelinin üretim süreci ise Vehbi Koç’un İsrail’e yaptığı bir seyahatte fiber malzemeden araba yapılabileceğini öğrenmesi ile başladı. İngiliz Reyland firmasının prototip olarak ürettiği araçlardan biri olan Anadol A1 adı verilen otomobil imal edilmek üzere satın alındı. STC-16 versiyonu, o dönemde Ekber Onuk, Eralp Noyan, Ali İhsan İlkbahar, Atilla Argat, Kadri Nicef gibi birçok başarılı mühendis tarafından imal edildi. Vehbi Koç’un damadı Erdoğan Gönül’ün spor araba merakı ve isteği üzerine bir proje başlatıldı. Önce İtalyan stüdyolarında tasarımlar çizdirildi ama hiç biri beğenilmedi. İşte tam bu noktada Ferrari de çalışmakta olan Eralp Noyan’a bu proje teklif edildi. Eralp Noyan, Anadol fabrikasında Anadol STC-16 tasarımına başladı ve onay alındı. Anadol A1 şasesi yaklaşık 60 cm kısaltılarak, tamamen sıfırdan dizayn edilen STC kaportası ile birleştirildi.

STC-16′ nın ilk prototipi 1972’de geliştirildi. 1973-1975 yılları arasında üretimi yapılan bu araçlardan toplamda 176 tane üretildi. 174 tanesi sarı renge boyanarak satışa sunuldu.

ÖZEL HABER / İBRAHİM ACAR

Vehbi Bey'in ilk gözağrısı Anadol’u torunu Ali Koç tekrar üretecek ile ilgili etiketler Ali Koç Vehbi Koç Koç Holding Anadol ford otosan
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.