Vatikan gizli arşivlerini açıyor!

Vatikan, İkinci Dünya Savaşı sırasında görev yapan Papa Pius XIII dönemine ait arşivleri 2 Mart'ta halka açma kararı aldı. Peki bu Türkiye açısından nasıl bir anlam taşıyor? Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş anlattı

Bugüne kadar 150'de fazla tarihçi ve araştırmacının incelemek için başvuruda bulunduğu arşivlerde özellikle Yahudi soykırımına dair bilgiler araştırılacak.

Arşivlerin açılması özellikle Katolik ve Yahudi dünyası arasındaki şeffaflık açısından önem taşıyor.

Bazı Yahudi gruplar ve tarihçiler 1939-1958 yılları arasında görev yapan Papa Pius'un Yahudi soykırımına sessiz kaldığını ve hayat kurtarmak için yeterince çaba sarfetmediğini savunuyor.

Papa Pius'u savunanlar ise, sessiz diplomasiyle ve manastır ve diğer dini kurumları Yahudilerin saklanmasına yardımcı olmak için teşvik ettiğini ileri sürüyor.

Vatikan gizli arşivlerini açıyor!

TÜRKİYE İÇİN ANLAMI NE?

Bu önemli gelişmenin Türkiye'ye etkilerine ise Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş dikkat çekti.

Arşivlerin açılması kararını Twitter hesabından paylaştığı mesajlar ile değerlendiren Göktaş şu ifadeleri kullandı;

"Vatikan Gizli Arşivleri’nin İkinci Dünya Savaşı dönemine ilişkin belgeleri 2 Mart’tan itibaren araştırmacılara açacak olması, ülkemizi de ilgilendiriyor. 'Türkiye' başlıklı dosyalardaki belgelerin incelenmesi Cumhuriyet tarihimiz açısından önemli. Araştırmacılarımıza duyurulur."

 

 

Vatikan gizli arşivlerini açıyor! ile ilgili etiketler Papa Yahudi Vatikan lütfullah göktaş katolik
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.