Varlık barışı geliyor!

Varlık Barışında Vergi Oranı Ne Olacak? Varlık Barışının Avantajları neler? Varlıklar Türkiye’ye getirilmez ise ne olur? Hasan Eraslan SuperHaber'e yazdı

Bir önceki yazımda matrah artırımı, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması gibi vergi mükellefleri için can simidi niteliğindeki düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısından bahsetmiştim.

Bu tasarıda 6736 sayılı yasadan farklı olarak varlık barışı düzenlemesi yer almamaktaydı.

Müjde  09.05.2018 tarihinde (bugün) Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan geldi.

Şimdi söz konu torba yasa ile Maliye Bakanı’nın açıklamaları çerçevesinde Varlık Barışı düzenlemesinin kapsamı nedir, bu konuya açıklık getirelim.

VARLIK BARIŞI

Bu düzenlemeyle; 30/11/2018 tarihine kadar gerçek ve tüzel kişilerce,

yurt dışında bulunan

* para,
* döviz,
* altın,
* hisse senedi,
* tahvil ve diğer menkul kıymetlerin

banka ve aracı kurumlara bildirilmesi, alacak ve taşınmazların vergi dairelerine beyan edilmesi halinde, yapılan bu bildirim ve beyanlardan hareketle vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, soruşturma ve kovuşturma yapılmaması öngörülmektedir.

6736 sayılı yasa kapsamında yurt içi varlıkların da kapsama dahil edilmesi gerektiğini yazmıştım. İşte bu tasarı kapsamına yurt içi varlıklar da dahil edilmiştir.

Dolayısıyla  eksiklik giderilmiş ve amaca daha uygun hale gelmiştir.

Gerçek ve tüzel kişiler, bu varlıkları, kendi nam ve hesabına olabileceği gibi diğer kişilerin nam veya hesabına,  30/11/2018 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirim veya beyanda bulunabilecektir.

Alacaklar ve rayiç bedeliyle taşınmazlar, 30/11/2018 tarihine kadar, Türk Lirası cinsinden vergi dairelerine beyan edilecektir.

Gerçek ve tüzel kişiler yurt dışında bulunan ve bu kapsamda bildirilen para, altın, döviz, alacak, taşınmaz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30/11/2018 tarihine kadar beyan edeceklerdir. Beyan edilen bu varlıkların ise,  beyan tarihini takip eden üç ay içerisinde Türkiye’ye getirilmesi gerekmektedir. Varlığın belli bir tarihten önce yurt dışında olduğunu ispat etmeye gerek yoktur.

Varlık Barışında Vergi Oranı Ne Olacak?

Gerek yurt dışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesi veya işletmeye konulması, gerekse yurt içi varlıkların işletmeye konulması halinde beyan edilen varlığın %3 ‘ü tutarında varlık vergisi tahsil edilecektir.

Söz konusu varlıklar için ödenecek vergi, bildirim tarihini takip eden bir ay içinde yani 31.12.2018 tarihine kadar ödenecektir.

Varlıkların kayıtlara intikali ne şekilde olacaktır?

Getirilen bu varlıklar, işletmelerin kanuni defterlerine kaydedilebilecektir. Kayıt işlemlerinde sınırlayıcı bir düzenleme öngörülmemektedir. İşletmelere, sermayeye ilave etme, özel fon hesabında tutma veya işletme borçlarının ödenmesinde kullanma konusunda ihtiyarilik sağlanmaktadır.

Varlık Barışının Avantajları

Bu kapsamda bildirilen veya beyan edilen işlemler dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacaktır. Diğer bir anlatımla bu varlıklar için vergi alınmayacaktır.

Kanuni defterlere kaydedilen varlıkların, sermayeye ilave edilmemiş olması kaydıyla, işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak ve bu nedenle gelir ve kurumlar vergisi tarhiyatı yapılmayacaktır.

Bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle, bildirim veya beyanda bulunan kişiler ile varlıkların nam veya hesabına getirildiği diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak, vergi cezası kesilmeyecektir.

Nam veya hesabına bildirim veya beyanda bulunulanlara yapılan intikaller, ivazsız intikal olarak değerlendirilmeyecek ve veraset ve intikal vergisine konu edilmeyecektir.

Diğer taraftan bildirim veya beyanda bulunanlar ile bunların kanuni temsilcileri hakkında, sırf bu beyanın yapılmış olmasından dolayı ve bu beyandan hareket edilerek, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, SPK (106-110.maddeleri hariç), Gümrük Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 213 sayılı Kanunda düzenlenen suçlar ile bu suçlardan kaynaklanan mal varlığı değerleriyle ilgili olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282 nci maddesi hükümleri dahil hiçbir şekilde herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılmayacak ve idari para cezaları uygulanamayacaktır.

Varlıklar Türkiye’ye getirilmez ise ne olur ?

Bu kapsamdaki varlıkların Türkiye'ye getirilmemesi veya Türkiye'deki bankalar veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmemesi halinde, tasarı hükmünden yararlanılamayacak ve;

* Bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle, bildirim veya beyanda bulunan kişiler ile varlıkların nam veya hesabına getirildiği diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılabilecek, vergi cezası kesilebilecek,

* Nam veya hesabına bildirim veya beyanda bulunulanlara bu kapsamda yapılan intikaller, ivazsız intikal olarak değerlendirilebilecek ve veraset ve intikal vergisine konu edilebilecek,

* Diğer kanunlar nezdinde; araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılabilecek ve idari para cezaları uygulanabilecektir.

BİR HATIRLATMA: 2017 YILI MATRAH VE VERGİ ARTIRIMINA DAHİL EDİLİYOR

“Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” kısaca vergi ve sgk affı olarak söylenen tasarı meclise sevk edilmişti.

En çok dikkat çeken husus, Gelir Stopaj Vergisi ve KDV için 2017 yılı matrah artırımından yararlanılabiliyor iken Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi için yararlanılamaması idi.

Bu eksiklik de giderilerek Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi için diğer yıllara ilave olarak 2017 yılı da matrah ve vergi artırımına konu edilmiştir.

Varlık Barışı’nın da torba yasa tasarısına ilave edilmesiyle bütün yönleriyle beklentileri karşılamıştır.

HAS  SÖZ

Ok ancak geri çekerek atılır. Hayat seni zorluklarla geri çekiyorsa, seni daha büyük bir şeye fırlatacağı içindir. Nişan almaya devam et.

(Paulo Coelho )

 

 

 

Diğer Yazıları