Van'da sınır kapısı açıldı, esnaf mutlu oldu

Pandemi tedbirleri nedeniyle uzun süredir geçişlere kapalı olan İran sınır kapısının açılmasıyla alışveriş yapmak için Van'a gelen turistler, esnafı memnun etti.

İran ile en geniş sınıra sahip olan Van'da, Türkiye'yi İran'a bağlayan Kapıköy Sınır Kapısı'nın pandemi sebebiyle Mart 2020'de kapatılmasının ardından geçtiğimiz 17 Eylül'de tekrar açılması üzerine İranlı turistler şehire büyük rağbet gösteriyor.

Ekim ayından bu yana üç gün içinde yapılan PCR testi sonucunun negatif olduğunu belgeleeyip kapıdan geçen turistlerin sayısı her gün yükselirken, uzun bir aranın ardından kafileler halinde Van’a gelen turistlerin oluşturduğu yoğunluk sebebiyle şehirdeki otellerde doluluk oranı yüzde yüzü buldu.

Lokanta, eğlence mekanları ve alışveriş merkezlerine rağbet eden turistler, yaptıkları alışverişle pandemi sürecinde ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan şehir esnafını memnun etti.

Son haftalardaki ekonomik hareketlilik sayesinde işleri açılan iş yeri sahipleri, İranlı turistlerin ilgisini çekmek için de çeşitli kampanyalar düzenliyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, İranlıların uzun bir aradan sonra Türkiye'ye gelmeye başladığını belirterek, çarşı merkezinde yoğunluk yaşandığını belirtirken, şunları ifade etti:

"Kovid-19 tedbirleri nedeniyle sınır kapımız uzun süre kapalı kaldı. Bu durumdan hepimiz olumsuz etkilendik. Şimdi yeniden İranlı misafirlerimiz gelmeye başladı. Sadece bir günde 3 bin 200 turist giriş yaptı. Dünden bu yana da bütün otellerimiz doldu. Çevre illerimiz de bundan faydalanıyor. İnşallah daha çok gelmeye devam ederler. Onların gelişi hem esnafımızı hem de bizleri mutlu etti. Otellerde yer kalmazsa onları evlerimizde misafir edeceğiz. Van, Türkiye'nin en güvenli şehirlerinden biri. Tarihi ve turistik yerleri çok. Turistler gece geç saatlere kadar dışarıda özgürce gezebiliyor."

OTELLERİN TÜM KAPASİTESİ DOLDU

İran’dan gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını aktaran Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, indirim dönemi olduğu için İranlı turistlerin daha çok gelmeye başladığını söyledi.

Böylece hem esnafın hem de turizmcilerin daha çok iş yaptığını ifade eden Yüksel, "İki gündür otellerde doluluk oranı yüzde yüzü geçti. Kovid-19 nedeniyle sıkıntı yaşayan esnafımız İranlıların gelmesiyle sevindi. Van halkı çok misafirperver. İranlılar halkımızdan çok memnun. İranlı misafirlerimize evlerimizin kapılarını açmaya hazırız. Konaklamayla ilgili bir sıkıntı yaşamayacaklar." sözlerini aktardı.

Mağaza müdürlüğü yapan Kezban Ersöz, "Uzun süredir ekonomik sıkıntılar yaşıyorduk. İranlılar yoğun şekilde gelmeye başladı. Turistler için indirimler yaptık. Onlar da alışverişlerini yapıyorlar. Güzel yoğunluk var, memnunuz." ifadeleri kullanırken İranlı turist Feriya Hasanzade, Türkiye'yi ve Van'ı çok sevdiğini ve her fırsat bulduğunda ziyarete geldiğini söyledi.

Van'a şimdiki ziyaretinin 5 gün süreceğini aktaran Hasanzade, "İki gündür Van'dayım. Alışveriş yapıyorum. İndirimlerden yararlanıyorum. Van'ı çok beğeniyorum. Güzel indirimler var, fiyatlar çok uygun. Burada olmaktan mutluyum." açıklamasında bulundu.

İranlı acente işetmeciliği yapan Abdullah Kebiri, "Van, İran'a yakın olduğu için çok rahat geliyoruz. Normalde 3 ya da 4 gün kalıyoruz. Genellikle alışveriş yapıyoruz. İran'da herkes şu sıralar Van'a gelmek istiyor." şeklinde değerlendirme yaptı.

Van'da sınır kapısı açıldı, esnaf mutlu oldu ile ilgili etiketler

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.