"Birçok şehir yeniden kapanabilir"

Koronavirüs tedbirlerinin gevşemesi sonrası ortaya çıkan son tablo endişe yarattı. Son açıklanana verilere göre vaka sayısının 20 binin üzerine çıkması ile birlikte uzmanlar önemli uyarılar yaptı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş bazı illerde yeniden kapanmaların olabileceğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı son koronavirüs tablosu durumun giderek ağırlaştığını gösteriyor. 20 Mart verilerine göre, 24 saatte 21 bin 61 yeni vaka tespit edilirken, 95 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan ağır hasta sayısı ise bin 538 oldu.

"BİR ÇOK ŞEHİR YENİDEN KAPANABİLİR"

Vaka sayılarında son dönemde meydana gelen korkutan artışın özellikle İngiltere kaynaklı mutasyondan kaynaklandığı belirtiliyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş İngiltere kaynaklı mutasyonun bazı bölgelerde yüzde 60'a kadar etkili olduğunu belirterek dikkat çeken uyarılar yaptı. Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Dökmetaş, bazı illerde yeniden kapanmaların olabileceğinin altını çizdi.

Fulya Soybaş'ın "İngiliz ve Brezilya varyantlarına dikkat!" Başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş verilere göre birçok bölgede virüsün İngiliz varyantının yüzde 50-60 oranında hâkim hale geldiğini belirterek “Korkum bundan sonra Brezilya ve Güney Afrika varyantlarının da hâkim hale gelmesi ki işte o zaman sıkıntı daha da büyür. Şu an uygulanan bölgesel kararlar, yaşamı aktif hale getirmek adına mantıklı. Ancak görüntü şu ki bizler bu açılmayı bir başıboşluk, sorumsuzluk, büyük bir rahatlama gibi algıladık. Biliyorum, herkes yorgun. Hem sağlık çalışanları hem vatandaşlar. Ama kaderimiz de kendi elimizde. Böyle giderse yaz beklenenden daha kötü geçecek. Artış devam ederse birkaç haftaya birçok şehir kapanabilir. Çekya, İtalya tamamen kapandı” hatırlatmasını yapıyor.

KARTOPU GİBİ BÜYÜYOR

Prof. Dr. Dökmetaş kendimiz için değilse bile sevdiklerimizi korumak adına önlem alınması gerektiğini belirterek, şöyle devam ediyor: “Normalde virüse yakalananların karantina süresini 10-14 gün arası öneriyorduk. Şimdi, İngiliz varyantı nedeniyle, hastaları negatife dönene kadar taburcu etmiyoruz. Önlemler alınıyor ancak her şey tozpembe değil. Hâlâ bir tünelin içindeyiz. Virüs, 30-40 yaş arasında etkili olmaya başladı. Bu durum ileri yaşta olanların aşılanmış ya da virüslerin gençler üzerinde daha aktif olmasından kaynaklı olabilir. ‘Normal virüse göre semptomlar daha hafif’ dediğimizde yanlış anlaşılıyor. Sonuçta virüsün kime ne kadar, nasıl etki edeceğini kestirmek güç!”

TEDBİRİ BIRAKMAYIN

“Zorunlu değilse dışarı çıkmayın. Evde karantina uygulayın. Dışarı çıkıyorsanız kısa sürede geri dönün. Maske-mesafe ve temizliğe dikkat edin. Kapalı ortamlardan uzak durmaya çalışın. Zorundaysanız işinizi halledip çıkın. Kafeye mi gittiniz? Bir kahve içip ayrılın. Saatlerce oturmayın. Hele de bodrum katlarda, havasız ortamlara maskenizi dahi çıkarmayın. Kapalı alanda hizmet veren işletmeler havalandırmaya önem vermeli. Dış ortamda bulaş riski daha az ama mesafe de en az 2 metre olmalı. 2-3 maskeye gerek yok. Tek maske, düzgünse yeteri kadar korur. Sımsıkı kapalı alanlarda ise çift maske takılabilir. Vaka sayısı 20 binleri geçti. Artış, kartopu gibi büyüyor. Rakamlar ancak iyi tedbirlerle düşer.”

"Birçok şehir yeniden kapanabilir" ile ilgili etiketler İngiltere Brezilya Güney Afrika mutasyon kısıtlama sokağa çıkma yasağı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.