Uzmanlar uyardı: Denize elle taşırsanız balıklara yem olurlar!

Kıvanç Tatlıtuğ ve eşi Başak Dizer, arkadaşları Kıvanç Kasabalı ve eşi Sedef Avcı ile birlikte Antalya'da yavru kaplumbağaların denize ulaşmasın yardım ettiler. Bu çalışmaların uzman yardımı ile yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yakup Kaska, yavru kaplumbağalarla ilgili "Hiçbir bilgisi olmayan kişiler nesli tükenme tehlikesi yaşayan canlıların yaşam döngüsünü bozuyor." dedi.

Ünlü oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ve eşi Başak Dizer, arkadaşları Kıvanç Kasabalı ve eşi Sedef Avcı ile birlikte "Indigo Turtles" projesi kapsamında Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek Mahallesi'nde yavru caretta carettanın denize ulaşmasını sağlamıştı.

Hürriyet gazetesinden Salim Uzun'un haberine göre, caretta caretta kaplumbağalarının denize ulaştırılma sürecinin uzman yardımı ile yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yakup Kaska, ''30 yıldır bu konuya emek veriyorum. Ama hiçbir bilgisi olmayan kişiler nesli tükenme tehlikesi yaşayan canlıların yaşam döngüsünü bozuyor. Herkes kumsala gidip caretta caretta yuvası kazmaya başlıyor. Sonuç ise hüsran oluyor'' diye konuştu.

KAN KOKUSU KAYBOLUYOR

Caretta carettaların denize ulaşma sürecinin çok önemli olduğunu söyleyen Kaska, şöyle devam etti:

''Yavrular denize doğru sürünürken vücutlarındaki yumurta sarısı bağından kurtuluyor, kan ve besin kokusunu kaybediyor. Bu sayede balıklara yem olma riskini minimum düzeye indiriyorlar. Ayrıca kasları çalıştığı için tıpkı bir sporcu gibi uzun yüzüş deneyimine hazırlanıyorlar.

Uzmanlar uyardı: Denize elle taşırsanız balıklara yem olurlar!

Çok daha önemlisi sürünme esnasında doğdukları kumsalı zihinlerine kazıyorlar. Yumurtlama döneminde de doğdukları kumsala geri dönebiliyorlar. Ama siz onları elinizle, kovayla denize taşırsanız onları balıklara yem yaparsınız. Yaşam şanslarını büyük ölçüde yok edersiniz. Lütfen bu anlayıştan vazgeçilsin. Biz bu konuda harekete geçtik. Toplumdan da duyarlılık bekliyoruz.''

Uzmanlar uyardı: Denize elle taşırsanız balıklara yem olurlar! - Resim : 2

Uzmanlar uyardı: Denize elle taşırsanız balıklara yem olurlar! ile ilgili etiketler Kıvanç Tatlıtuğ Antalya
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.